ABD nin İsteğine Birleşmiş Milletlerden den Ret
ABD'nin İran'a silah ambargosunu genişletme kararı, BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli sayıda oyu almadı ve çoğu ülke oylamada çekimser kaldı. Bu Cuma günü Endonezya Daimi Temsilcisi tarafından Ağustos ayında Güvenlik Konseyi'ne başkanlık eden BM Dian Trianshah Jani tarafından açıklandı.
"İki ülke karara oy verdi, iki ülke de aleyhte oy verdi, 11 ülke daha çekimser kaldı" dedi ve "Böylece belge kabul edilmedi." TASS' haber ajansının bildirdiğine göre Rusya ve Çin aleyhte oy kullandı, ABD ve Dominik Cumhuriyeti oy kullandı; Fransa, İngiltere, Belçika, Almanya, Vietnam, Güney Afrika, Endonezya, Nijer, Saint Vincent ve Grenadinler, Tunus ve Estonya çekimser kaldı.
Nükleer anlaşma kapsamında İran'a silah ithalatına getirilen kısıtlamalar 18 Ekim 2020'de sona eriyor. ABD, taslak kararında İran'a yönelik silah ambargosunun "Güvenlik Konseyi aksini kararlaştırana kadar" uzatılmasını önerdi.
Koronavirüsün yayılmasıyla mücadele için BM genel merkezinde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle oylama yazılı olarak gerçekleşti.
Cuma günü erken saatlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'ın nükleer anlaşmasının sorunlarına adanmış BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, Almanya ve İran olan "beş" ülkenin çevrimiçi zirvesini düzenlemeyi önerdi. Rus liderine göre, zirvede bu konuyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nde çatışmayı önlemek için atılacak adımların ana hatları çizilmesi amaçlanıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılması konusunu tartışmak için nesnel bir gerekçe olmadığını defalarca ifade etti. 18 Ekim 2020'den sonra İran'a silah ithalatına getirilen kısıtlamalara ilişkin hükümlerin uygulanması hiçbir zaman amaçlanmadı ve bunu yeniden düşünmek için yasal veya başka bir neden yok.