Ankara’ya gidip Sayın Bakanımız Berat Albayrak’la Görüşeceğiz
Haberin Yıldızı-
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Şoförler ve Otomobilciler Odası’nı ziyaretinde önemi açıklamalarda bulundu
Şoför esnafı ile zaman zaman bir araya gelmeye özen gösteren Başkan Zorluoğlu’na ziyareti sırasında Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar ve Trabzon Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Arif Emecen eşlik etti.ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN
Trabzon’da çalışmaları devam eden dolmuş modernizasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “İçerisinde bulunduğumuz koronavirüs süreci tüm dünyanın ortak sorunu. Trabzon’da da özellikle mart ayının ortasından itibaren birçok sektörümüz salgından olumsuz etkilendi. Dolmuşlar, uzunca bir süre neredeyse çalışmadı. Zaten düşük kar marjıyla iş yapılırken, üzerine de yarı yarıya yolcu olunca, esnafımız belki de sadece mazot parasını bile çoğu kez çıkaramadan çalıştı. Ben dolmuş esnafımıza teşekkür ediyorum. İnsanlarımızın sıkıntılı olduğu o dönemde esnafımız yine de vazifesini yaptı. Yani ellerinden geldiğince, gayretle insanlarımıza para kazanmadan hizmet verdiler. Allah hepinizden razı olsun. Elbette bundan sonraki süreç nasıl seyredecek, ulaşım anlamında yeni kurallar, yeni sınırlamalar gelecek mi bunları bilmiyoruz. Ama daha kötüye değil iyiye gitmesini umut ediyoruz. İnşallah hem otobüsler hem dolmuşlar için aşama aşama tam normalleşmeye vardığımız bir süreci takip ederiz” dedi.
İSTİŞARE İÇERİSİNDE YÜRÜTTÜK
Şoförler ve Otomobilciler Odası yönetimiyle teşrikimesai içerisinde olduklarını da belirten Başkan Zorluoğlu, “Dolmuş dönüşümü sürecinde güzel bir çalışma yürüttük. Sadece yönetimle değil durak başkanlarımızla da bir araya geldik. Herkesin bize sesini duyurmasına imkan sağladık. Talepleri, düşünceleri aldık, modelleri ortaya koyduk, tartıştık. Yani tam anlamıyla bir istişare süreci nasıl olur derseler, dolmuş dönüşüm süreci tam bir istişare sürecidir. Akçaabat’ta da bu süreci aynı şekilde sonuna kadar istişare içerisinde yürüttük. Sonuç olarak her ikisinde de bir karara vardık. Hem Ortahisar hem de Akçaabat için Allah hayırlı eylesin. İkisi birbirinden farklı modeller ama her ikisi de neticede insanımızın daha konforlu ve güvenli seyahat etmesi için organize edilmiş. Esnafımızı da bu süreçte elimizden geldiğince gözettik” diye konuştu.
DEMOKRATİK BİR YAKLAŞIM SERGİLEDİK
Ortahisar ve Akçaabat ilçelerindeki modernizasyonla ilgili detaylı bilgiler de veren Başkan Zorluoğlu, “Ortahisar ilçemiz için 12+1, Akçaabat için de ağırlıklı olarak 25+33 ve 17+3 şeklinde 2 ayrı model çıktı. En nihayetinde benim şahsi yaklaşımım, ilerleyen süreçte Akçaabat’taki modele doğru bir evrim olacak. Bu bugün olmazsa da 10 sene, 20 sene sonra mutlaka olacak. Yani Büyükşehirlerde bu kadar küçük taşımacılığın para kazanması, ayakta durması çok zor gibi geliyor bana. Çoğunluk istemediği için şu anda bizim önerdiğimiz, daha doğrusu ilk başta çalıştığımız 17+1 modeline geçemedik. Akçaabat’ta ise tam tersi çoğunluk istediği için geçtik. Dolayısıyla bu manada biz demokratik bir yaklaşım sergiledik ve çoğunluğun isteğini yerine getirdik. Ama bunu yaparken elbette ki halkımızın beklentilerini karşılayacak bir takım kriterler belirledik. Bu süreçte gerek Hakan Usta, gerek Abdullah Sevim ve yönetimleri çok istişareye açık, anlayışlı, saygılı ve hoşgörülü yaklaşım sergilediler. İkisine de huzurlarınızda teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
SIRA İŞİN UYGULAMASINDA
Diğer oda grupları ve dolmuş durakları ile de görüştüklerini ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Yine merkezde diğer duraklarımız da Akçaabat Şoförler Odası Başkanımız da bu süreçlerde istişareye katıldılar. Bir araya geldik. Onlarla da çok seviyeli, sıkıntısız bir şekilde konuştuk. Neticede bir model belirlendi ve bunun yanında ya da karşısında olanlar olabilir fakat genel anlamda olgun bir süreçti. Öyle çok da iyi niyetli olmayan büyük bir kaos yaşanmadı. Buradan da şunu görüyoruz bizim şoför esnafımız ve hat sahibi arkadaşlarımız suhuletle, sükûnetle konuşup karar verecek olgunluktadır. Hepsine teşekkür ediyoruz. Şimdi sıra bu işin uygulanmasına geldi” şeklinde konuştu.
HİZMET YÖNTEMİ OLARAK SEÇTİK
Şu ana kadar yapılan işin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Tüm bu kararları ortak bir şekilde alıp altına birlikte imza atmak, önemli bir aşamaydı. Biz bu süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak kendimize hiçbir pay almayı düşünmedik. Çünkü esnafımızın durumunu gördük. Özellikle bazı hatlarda ekonomik anlamda ciddi bir sorun var. Onun için biz ilave yük olmayalım, bilakis elimizden geldiğince esnafın yükünü hafifletelim yaklaşımıyla hiçbir ilave ücret koymadık. Büyükşehir olarak bu süreci bir gelir kapısı olarak değil vatandaşımıza bir hizmet yöntemi olarak seçtik. Onu da belirtmek isterim” dedi.
KREDİ KONUSUNDA BAKANLARIMIZLA GÖRÜŞECEĞİZ
Pandeminin ilave bir olumsuzluk getirmemesi halinde belirlenen tarihte dönüşümün gerçekleşeceğini vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Akçaabat’la ilgili önümüzdeki hafta ayrıca bir takvim belirleyeceğiz. Şu anda var olan dolmuşlarımızın kaliteleri, konforları hakikaten Trabzon’a yakışmıyor. Bu nedenle mutlaka bir dönüşüm gerekiyordu. Bu dönüşümü vatandaş ve esnafımızın lehine olacak şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Bakanlarımızla da bu noktada toplantılarımız olacak. Milletvekillerimizle de görüştük. Yakında Ankara’ya gidip Sayın Bakanımız Berat Albayrak’la özellikle görüşmek istiyoruz. Ve esnafımıza kredi anlamında ilave bir kolaylık sağlanabilir mi? Hep birlikte onun mücadelesini vereceğiz. Umarım sağlarız. Bunu ben de en az sizin kadar arzu ederim çünkü bu şehirde 10 yıldır konuşulan bir yeniliği bir dönüşümü gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu bizim için de çok kıymetli bir şey. Kredi konusunda elimizden geldiğince sizlere destek olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
EL BİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçen yönetmelikle ilgili de konuşan Başkan Zorluoğlu, “Şimdi gerek TULAŞ, gerek Ulaşım Daire Başkanlığımız yönetmeliğin altyapısını oluşturuyorlar. Yani eğitim, sertifikasyon, denetim faaliyetleri gibi konuları değerlendiriyorlar. Gerek araç gereç gerek personel ve eğitim bakımından çalışmaları yürütüyoruz. Trabzon’da insanların tertemiz, konforlu, güvenli dolmuşlarla seyahat etmelerini amaçlıyoruz. Bunu hep birlikte aşama aşama başaracağız. Bu şehirde insanlarımız dolmuşa alışmışlar, bizim çocukluğumuzda da böyleydi. Bu alışkanlığın kaybolmaması için konforun sağlanması lazım. İnşallah el birliği ile bu dönüşümü bir bütün olarak gerçekleştiririz” şeklinde konuştu.