Babacan: “İtibardan Tasarruf Olur Ama Tedbirden Tasarruf Olmaz”
Orman yangının ardından afet bölgesinde vatandaşlarla bir araya gelmek üzere Antalya’ya giden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Manavgat Yangın Dayanışma Merkezi’nde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Şu anda ‘uçak yok, eski teknoloji, kiralama’ bunları duyunca vatandaş olarak çok üzülüyorum. Bu gördüğümüz tablo maalesef kötü yönetimin bir sonucu. Yangın küçükken az sayıda uçak ve helikopterle söndürmek mümkünken büyüyünce söndürmek çok daha zor hale geliyor. Bu ülkenin kaynağı var. Önemli olan kaynakları doğru harcamaktır. Tedbir konusunda hata etmemektir. Tabii ki kaza olabilir, kasıt olursa devlet tabii ki gereğini yapar. Ama tedbir bir devletin en önemli görevidir.
‘Hani millî uçak, hani yerli helikopter?’
“Sürekli olarak millilikten, yerlilikten bahseden bugünkü hükûmete soruyorum: Hani bizim millî uçağımız? Hani bizim yerli helikopterimiz? Hani bizim yangın söndürme kapasitemiz nerede? İki lafın başı ‘İtibardan tasarruf olmaz’ deyip de tedbirden tasarruf eden bir yönetimle Türkiye idare ediliyorsa bu kabul edilebilir bir şey değil. İtibardan tasarruf olur ama tedbirden tasarruf olmaz. Önce tedbirinizi alacaksınız.”
‘Devlet yerli ve millî kapasitesini tekrar oluşturmalı’
“Yangınların sebebi sonuna kadar araştırılmalıdır. Yangının doğal sebepleri olabilir. Kaza olur, kasıt olur. Araştırıp bulmak devletin görevidir ama yangın çıktıktan sonra tedbirsiz yakalanmak kabul edilemez, affedilemez. Benim çağrım; devletin millî ve yerli kapasitesini tekrar oluşturmasıdır. İki sözün başında milli ve yerli kelimesini ağzından düşürmeyen bir hükûmetin böyle bir felakette iki uçak bir ülkeden, beş uçak bir ülkeden isteme gibi bir lüksü olamaz. Bu ülkenin kaynakları vardır ama doğru harcanmamaktadır.”
‘Türkiye’nin uçak için maddi imkânı var ama sorun yönetim sorunu’
“84 milyonluk ülke böylesine büyük felaketlere karşı nasıl olur da hazırlıksız olur, anlamakta güçlük çekiyorum. Bir yangın söndürme uçağının, helikopterinin maliyeti bellidir. Türkiye Cumhuriyeti yüzlerce yangın söndürme uçağına ve helikopterine sahip olacak güce sahiptir. Maddi imkanlar vardır ama sorun yönetim sorunudur. Felaketlere karşı hazırlığını zamanında yapmamanın sorunudur.”