BAKANLARDAN ORTAK AÇIKLAMA “ÇİFTÇİLERİMİZİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ “

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla düzenlenen "IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"ne katıldı. Burada konuşan Bakan Yumaklı, ekonomi ve tarım arasındaki güçlü ilişkiyi bir kez daha dile getirmek istediklerini söyledi. “AMACIMIZ TÜRKİYE'Yİ TARIMDA REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR ÜLKE KONUMUNA GETİRMEKTİR" Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Türkiye'yi tarımda rekabet gücü yüksek bir ülke konumuna getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu: "Bu işi de ancak fikir zenginliğimizi harmanlayarak sağlayabiliriz. 6 yıl aradan sonra topladığımız 4. Tarım Orman Şurası'nda, diğer şuralardan farklı olarak atölye çalışmalarını düzenliyoruz. Burada önemli olan konu uzmanı kişilerle durumu enine boyuna istişare etmektir. Atölye çalışmalarında kazanılan tecrübeler, 16 Şura çalışma grubuyla paylaşılıyor. Bugünkü atölyemizde 'Tarım Ekonomisi' konusunu ele alacağız. Çalışma gruplarımız, Şura başlangıcı olan 30 Ocak'tan bugüne 148 toplantı gerçekleştirdi. İnşallah 28-30 Nisan'da Şuramızı toplayacağız, mayıs ayında ise 'Şura Sonuç Bildirgesi'ni Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak." IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'te bir konuşma yaptı. Mehmet Şimşek'in konuşması şöyle TÜRKİYE'NİN TARIMDAKİ YERİ

Türkiye'nin tarımda dünyadaki konumunun gittikçe iyileştiğini aktaran Şimşek, "Bize benzer ülkelerle karşılaştırdığımız zaman kişi başı milli gelirimize göre tarım sektöründeki çalışanların toplam istihdamdaki payı hala yüksek. Tarımsal hasılada Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en büyük 7. tarım üreticisiyiz, Avrupa'da ilk sıradayız. Tarım ürünleri noktasında net ihracatçı konumdayız. Tarım, net dış ticaret fazlası verdiğimiz çok nadir sektörlerden. Tarım sektörüne sağladığımız doğrudan ve dolaylı finansman desteklerimiz var. Bunlara bakacak olursak 2025'te 706 milyar liralık destekten bahsediyoruz. Bu da milli gelire oran olarak yüzde 1,15'e tekabül ediyor." diye konuştu.

Şimşek, 2002'de 2025 yılı başındaki fiyatlarla yaklaşık 61 milyar liralık destek verilirken bugün aynı fiyatlarla 135 milyar lira sağlandığına işaret ederek, bu destekleri sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

"KREDİLERİN FAİZİNİN YÜZDE 70'İNİ DESTEKLİYORUZ"

Çiftçilere sağlanan sübvansiyonlu kredi programının 2004'te başladığını anımsatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

2004'te 18,6 milyar liralık kredi kullandırılmışken bugün 629 milyar liraya çıkmış. Bundan yararlanan çiftçi sayımız 205 binden neredeyse 1 milyon 150 bine ulaşmış durumda. Bazı alanlarda sübvansiyon yüzde 100'e kadar çıkarken bazı alanlarda biraz daha düşük. Bizim yaptığımız hesaplara göre kullanılan kredilerin faizinin yüzde 70'ini Hazine olarak biz destekliyoruz, biz ödüyoruz. 2024'te 87,5 milyar liralık faiz sübvansiyonu bütçelenmiş. Bu sene 160 milyar liralık ödenek söz konusu. İmkanlar el verirse biz çok daha güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz.
Benzer Videolar