BAŞKAN SUİÇMEZ ; ÇİĞ SÜT’TE FİYAT 10 TL OLMALI
Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez EDİRNETV'ye yaptığı açıklamada Hayvancılıktaki girdi maliyetlerinin oldukça arttığını dile getirirken 15 Mayıs 2022’de verilen 7,5 TL’lik süt fiyatının acilen güncellenmesi gerektiğini söyledi. Suiçmez, “Bizim hesaplamalarımıza göre 1 litre çiğ süt fiyatı 9,5 ile 10 lira arasında olmalı.” ifadelerini kullandı.
Ulusal Süt Konseyi 15 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olmak üzere çiğ sütün tavsiye satış fiyatını litre başı 7,50 lira olarak açıklamıştı. O tarihten bugüne kadar birçok girdi maliyetinde artış yaşandığını belirten Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, acilen yeni bir fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “15 Mayıs’ta verilen fiyatın ardından çok şey değişti. Bir hayvancının tek girdisi yem maliyeti değil, bunun yanında işçilik maliyetinden aklınıza gelebilecek her şey var. Enflasyonun olduğu bir dönemden geçiyoruz, dolayısıyla artışlar oldu ve maliyetler yükseldi. Üretici şu anda para kazanmıyor diyebilirim. Bizim her zaman tavsiyemiz şu oluyor: Sakın ola dişi hayvanlarınızı kestirmeyin, üretime devam edin. Hem Maliye Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığı’nda yapılan çalışmalardan haberimiz oluyor. Bazı şeyleri açıklamam doğru olmaz netleşmeden ama Eylül ayı içerisinde sütte iyileştirme olacak. Merkez birliği başkanımız Tevfik Keskin olağanüstü bir gayretle çalışıyor. Bu hemen bir çırpıda olacak bir olay değil ama zaman da geçirilmemeli. Fiyatı belirleyecek yetkililer yani Ulusal Süt Konseyi, çok fazla vakit kaybetmeden, acilen bir fiyat belirlemeli. Bizim hesaplarımıza göre açıklanması gereken fiyat 9.5 ile 10 lira arasında olmalı. Rakamlar ortada, maliyetler ortada.” dedi.
Suiçmez, Edirne Ticaret Borsası’nda dişi hayvanların erkek hayvanlardan daha fazla kesime gittiğini dile getirdi.
Suiçmez, “Edirne Ticaret Borsası’nda bakabilirsiniz. Erkek hayvandan fazla dişi hayvan kesimi yapılıyor. Son 1.5 – 2 aydan beri bu durum yükseldi. Nasıl ki yaban hayatını koruyorsak, dişi yani anaç hayvan varlığımızı da öyle koruma altına almalıyız. Uygulaması zor da olsa çok stratejik bir durum bu. Dünyada küresel ısınma, gıda deniyor, bir taraftan savaşlar var. Bizim gıdaya çok daha fazla önem vermemiz lazım. Hayvancılığın hammaddesi canlı hayvan. Ana olmadan dana olması mümkün değil. Etimizi de, sütümüzü de o hayvanlara borçluyuz. O nedenle bir an önce Ulusal Süt Konseyi Eylül ayında toplanıp bu sorunu çözmeli.” ifadelerini kullandı.
Kaynak:https://www.edirnetv.com/