BİRİLERİ İSTEMİYOR !

Zirai don afetinin ardından fındık rekoltesinde büyük kayıp beklentisiyle dip yapan fiyatlar, ihracatçıların açıkladığı “yüksek” rekolte rakamlarıyla önce durdu, sonra da hızla geriledi. Piyasada konuşulan ise, “gizli ellerin” devrede olduğu ve manipülasyonla fiyatların istedikleri düzeye çekildiği…


Tarihi Artışlar Yerini Düşüşe Bıraktı

Geçtiğimiz aylarda:

Hayali İhracatçı Yetkilisi “A”’nın Açıklaması:
“Biz, küresel talebi de göz önünde bulundurarak rakamları belirledik. Rekoltemiz tahminlerin üzerinde; piyasayı makul bir seviyede tutmaya çalışıyoruz.”


“Nasıl Tespit Ediyorsunuz?” Sorusu Boşa Çıkıyor

Fındık üreticileri, rekolte açıklaması yapan  kurum ve yöntemlerin şeffaf olmamasından şikâyetçi.Rekolte açıklaması gerekenler henüz sahaya inmemişken yapılan bu açıklamalarda art niyet arıyoruz diyorlar

Manipülasyon İddiaları Bitmiyor

  1. Gizli Eller: İthalat ve ihracat lobilerinin, fiyat dalgalanmasından maksimum kâr sağlamaya çalıştığı öne sürülüyor.

  2. Zamanlama Stratejisi: Don sonrası yapılan apar topar bu “yüksek rekolte” açıklaması, üretici moralini bozuyor.

  3. Küresel Fiyat Etkisi: Dünya borsalarında fındığa yön veren spekülatörler, TL kuru ve stok verilerine göre ani satış emirleriyle düşüşü tetikliyor.


Üreticiye Ne Öneriliyor?


Çiftçi Beklenti ve Talepleri

                                                                                                                                                                                                                                      Fındıkta kritik dönem devam ediyor; üretici kadar tüketici de dalgalı fiyatlardan etkileniyor. Piyasanın sağlıklı işlemesi için şeffaflık ve denetim talepleri yükselirken, “gizli eller” söylentileri sona ermedikçe fiyatlardaki oynaklık sürmeye aday görünüyor.

Fındık Rekoltesisini Kim Açıklar Nasıl Hesaplanır 

Rekolte tahmini açıklayan farklı kurumlar var. Tarım İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve üniversite temsilcilerinin yer aldığı bir rekolte tahmin heyeti her sene tespit yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu tahmini açıklıyor

Fındıkta rekolte, bir üretim sezonu sonunda elde edilen toplam fındık miktarını ifade etmektedir. Çotanak Sayısına Göre Rekolte Tespiti Fındıkta karanfiller, çeşitlere bağlı olarak Mart ayı sonlarından itibaren çotanağa dönüşmeye başlamakta bu dönüşüm Mayıs ayının ilk yarısında sona ermektedir. Çotanakların oluşmasından hasada kadar geçen sürede rekolte tahmini için sayım yapılabilir. FINDIKTA REKOLTE TAHMİN FORMÜLÜ R=   Rekolte= * 1 Dekardaki Ortalama Ocak Sayısı * 1 Ocaktaki Ortalama Dal Sayısı * Toplam Üretim Alanı OÇS (1 Daldaki Ortalama Çotanak Sayısı): Sayım sonucu elde edilen ortalama çotanak sayısını ifade eder. ÇOTS (Çotanaktaki Ortalama SağlamTane Sayısı): Çotanaktaki sağlam tane sayısını ifade eder, çeşit ve iklim koşullarına göre yıldan yıla değişiklik gösterdiği için arazi çalışması sırasında tespit edilmelidir.
FINDIK ÇEŞİTLERİ Tombul Palaz Çakıldak Foşa Mincane Sivri Kara
Çotanaktaki Sağlam Tane Sayısı Min. 1,7 1,7 1,6 2 2 1,8 1,8
Max. 2,7 2,5 2,5 3 2,7 2,5 2,8
Ort. 2,2 2,1 2,05 2,5 2,35 2,15 2,3
  TO (Toplanabilirlik Oranı): Çotanak sayımının yapıldığı aya göre;
Mayıs % 65-80 Haziran % 75-90 Temmuz % 85-95
olarak alınmalıdır. OTS (1 Kilogramdaki Ortalama Sağlam Tane Sayısı): Standart fındık çeşitlerimizin 1 kg’daki sağlam meyve sayıları
FINDIK ÇEŞİTLERİ Tombul Palaz Çakıldak Foşa Mincane Kalınkara Kara
Sağlam Tane Sayısı Min. 570 520 675 480 700 450 625
Max. 680 640 800 600 800 550 680
Ort. 625 580 737,5 540 750 500 652,5
  OOS(1 Dekardaki Ortalama Ocak Sayısı): Bir dekar fındık bahçesinde ortalama 50 ocak olduğu kabul edilmekle beraber bölgeden bölgeye değişebilir. Arazi çalışması sırasında tespit edilebilir. ODS(1 Ocaktaki Ortalama Dal Sayısı):Ocaktaki dal sayısının en fazla 6 olması istenir, ama bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiği için arazi çalışması sırasında tespit edilebilir. ÜA (Toplam Üretim Alanı): Rekolte tespiti yapılan bölgenin toplam fındık üretim alanıdır.
Benzer Videolar