BÜYÜKŞEHİR ORTAK AKIL TOPLANTILARINA DEVAM EDİYOR
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, istişareye verdiği önem doğrultusunda ortak akıl toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalıştayda askı süresi yarın sona erecek olan “1:25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı” değerlendirildi. Toplantıda bölge koordinatörü olarak görev yaptığı Kahramanmaraş ve Elbistan’da yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, Ramazan ayında ilk iftarını Elbistan’da açmayı planladığını söyledi.
Ulaşım Master Planı başta olmak üzere şehirde hayata geçirilen birçok önemli projede ortak akla özel önem veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, istişare toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından ‘1:25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümleri Çalıştayı’ düzenlendi. İlçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, meslek odalarının başkan ve yöneticileri ile belediyelerin imar müdürlüğü yetkililerinin katıldığı çalıştayda, askı süresi yarın sona erecek 1:25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda eksikler olup olmadığı noktasında görüşler değerlendirildi.
DEPREM BÖLGESİNDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Çalıştay öncesi deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarla ilgili katılımcıları bilgilendiren Başkan Zorluoğlu, “6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler, tüm Türkiye’yi derdinden sarstı. Ben de ilk günden itibaren deprem bölgesindeydim. AFAD başta olmak üzere bütün kurumlar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlarımız çok büyük bir dayanışma örneği gösterdi. Bölgede hakikaten canla başla mücadele edildi ve edilmeye devam ediyor. Ve depremin ilk günlerine göre çok daha ileri bir noktada vatandaşlarımızın acılarının hafifletilmesi ve yaralarının sarılması adına önemli bir mesafe katettiğimizi ifade edebilirim” dedi.
HÜZÜNLÜ VE ACI TECRÜBELERLE DOLU BİR SÜREÇ
Büyükşehir Belediyesi olarak Elbistan’da çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Zorluoğlu, “Elbistan’da hem Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ekiplerimizle birlikte arama kurtarmadan enkaz kaldırma çalışmalarına, hasar tespitten vatandaşların başka şehirlere nakledilmesine, şehrin temizlenmesinden ilaçlanmasına, çadır kentlerden konteyner alanlarının kurulmasına kadar birçok noktada görev yaptık. Ama ayrıca ben 2. günden itibaren Elbistan’da bir Vali olarak da kriz merkezinde Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında yapılması gereken planlamalar, alınması gereken kararlar, oluşturulması gereken hizmet gruplarının teşkili anlamında da görev yaptım. Benim için de hüzünlü ve acı tecrübelerle dolu bir süreç oldu. Gerçekten depremzedelerimizle çok zor zamanları birlikte yaşadık” ifadelerini kullandı.
BELEDİYELER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI FARK YARATTI
Bu süreçte deprem bölgesinde iki kurumun öne çıktığını gözlemlediğini vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Bunlardan bir tanesi büyükşehir ve ilçe belediyeleri oldu. Gerçekten pratik, inisiyatif alan ve soruna doğrudan müdahale edilebilecek kapasitesiyle çok etkili hizmetler verdi belediyeler. Bütün bölgede gerek Büyükşehir gerek il gerekse de ilçe belediyelerimiz ciddi bir fark ortaya koydular. Bir başka öne çıkan unsur da sivil toplum kuruluşlarımız oldu. Hakikaten çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve çok sayıda gönüllü vatandaşımızın bölgede bilhassa yardımların tasnifi, dağıtılması, çadır kentlerin kurulması, psikososyal destek ve hatta şehrin temizliği, sıcak yemek dağıtma merkezleri gibi konulardaki çalışmaları takdire şayandı. Elbistan’da depremin 4. ve 5. gününde 67 noktada sıcak yemek verebilme imkânına kavuştuk” diye konuştu.
2 BİN KONTEYNERİ BAYRAM ÖNCESİ TAMAMLAYACAĞIZ
Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda konteyner kent oluşturma çalışmalarıyla uğraştıklarını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Şu ana kadar Elbistan’da 250 konteynerden müteşekkil bir alanı oluşturduk. Vatandaşlarımızı oraya yerleştirdik. Ama şu anda esas olarak 2 bin konteynerlik bir alanı çalışıyoruz. Zemin iyileştirmesi tamamlandı. Binlerce kamyon malzeme çektik. Altyapısına başladık, şu anda içme suyu, kanalizasyon ve elektrik sistemleri de tamamlanmak üzere. Bir taraftan da konteynerler yerleştiriliyor. İnşallah önümüzde kısa bir süre içinde asfalt ve benzeri alanları da yapmak suretiyle 20-25 gün içinde 2 bin konteynerlik adeta bir mahalle kuracağız. Bayramdan önce çalışmalarımızı tamamlayarak Elbistan’da arzu eden her aileye bir konteyner verecek duruma gelmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
İLK İFTARI ELBİSTAN’DA YAPACAĞIZ
Dün Ortahisar ve Akçaabat Belediye Başkanlarıyla bir araya geldiklerini de ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Ramazan boyunca bölgede olmaya devam edeceğiz. Ramazan’da bölgede kuracağımız büyük iftar çadırıyla binin üzerinde insanımıza her gün sıcak iftar ve sahur yemeği vereceğiz. Ortahisar ve Akçaabat Belediye Başkanlarımızla Ramazan ayında ilk iftiramızı da Elbistan’da yapmayı planlıyoruz” dedi.
2014’TE BELDE VE KÖYLER MAHALLEYE DÖNÜŞTÜ
Çalıştayın amacıyla ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, konunun uzmanları ile nazım imar planını değerlendirmekten memnuniyet duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı;
“Malumunuz Trabzon 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunuyla 2014 yılında Büyükşehir oldu ve bu çerçevede Trabzon’daki bütün belde ve köy statüsündeki yerler, mahalle statüsüne dönüştü. Bu kanunla şehirlerdeki köy tüzel kişilikleri kaldırıldı ve köyler birer mahalleye dönüştürüldü. Önceki dönemde kırsal alanda yani belediye mücavir alanları dışındaki yerlerde imar uygulamaları, planlamaları İl Özel İdareleri tarafından yapılıyordu. 2014’ten sonra bu yetki ilçe ve Büyükşehir Belediyesine geçmiş oldu. Her ne kadar köylerin tüzel kişiliklileri kaldırılıp mahalleye dönüştürülse buralarda kırsal yaşam, tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri devam ediyor. Bunların ismini köyden mahalleye dönüştürdük diye bunlar birer kentsel mahalle haline dönüşmedi. Böyle bir niyet de zaten yoktu.”
DEPREMLER KIRSALA İLGİYİ ARTIRDI
“Son yıllarda gerek pandemi gerek 6 Şubat’ta yaşanan deprem hadisesinden sonra yeni bir durum ortaya çıktı. Daha alçak katlı binalarda oturma arzusu, biraz daha kırsala doğru akım söz konusu oldu. Deprem bölgesinde de çok sayıda insan şehirlerden kendi köylerine gittiler. Bu durum kırsala daha fazla bir ilgiyi de ortaya çıkardı. İnsanların kırsalda biraz daha fazla yapılaşma talebi ortaya koyacaklar diye hesaplıyoruz. Bu nedenle de kırsala doğru olabilecek yoğun bir talebi yönetmek ve sağlıklı bir kırsal yerleşim politikası oluşturabilmek adına epey bir zamandır esasında çalışıyoruz. Sizlerle de bu konuda geçtiğimiz aralık ayında bir toplantı gerçekleştirmiş, gerekli istişareleri yapmıştık. Şimdi artık oluşturuldu, askıya çıkıldı ve bazı itirazlar var. Bütün bunları da değerlendireceğiz.”
REVİZYON YAPMAK ZARURİ HALE GELDİ
“Biliyorsunuz ilimizin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı 2016’da revize edilerek onaylandı. 1/50.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planı Büyükşehir Belediye Meclisimizce onaylanmış ve yürürlüğe girdi. Yine il çevre düzeni planımızda tanımlanan 5 adet alt bölgemizin 1/25.000 ölçekli nazım imar planları Büyükşehir Belediye Meclisimizce onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bir taraftan ilçe belediyeleri ve kamu kurumlarımızın ihtiyaç ve talepleri bir taraftan vatandaşlarımızın talepleri ve mevzuatlardaki değişiklikler 1/25.000 ölçekli nazım imar planlarında revizyon yapılması zaruri hale gelmişti. Yapılan bu revizyon ve güncellemeler sizlerin katılımlarıyla 7 Aralık 2022’de istişare toplantısında değerlendirildi ve daha sonra da Büyükşehir Belediye Meclisimizde kabul edildi.”
GÖRÜŞLERİNİZ BELEDİYEMİZE REHBER OLACAK
“Bugün burada siz değerli paydaşlarımızla özellikle kırsal alanlarımızdaki yapılaşma koşullarının şekillenmesine yönelik istişarelerde bulunmak istedik. 1/25.000 ölçekli nazım imar planlarımıza son şekli verilerek kırsal alanlarımızdaki yapılaşmaların düzenli ve planlı bir şekilde oluşmasına gayret edeceğiz. Şüphesiz kırsaldaki yapılaşmayı şekillendirme süreci birçok zorluğu, sorunu, ama aynı zamanda imkân ve fırsatı da barındıran bir süreç. Bu konulara ilişkin tecrübesi, çalışması, bilgi birikimi ve söyleyecek sözü olan siz değerli katılımcıların çalıştay boyunca fikirlerinizi, tecrübelerinizi, önerilerinizi en iyi şekilde ortaya koymanızı istirham ediyoruz. Gerek çalıştay sırasında alınacak kararlar, gerekse sonrasında paylaşılacak olan fikirler, belediyemiz için de çok önemli bir rehber, adeta bir pusula vazifesi görecektir. Biz de gerek ilçe belediyelerimiz, gerek Büyükşehir Belediyesi olarak mutlaka çalıştay kararlarının hayata geçirilmesi ve uygulanması anlamında gereken iradeyi ortaya koyacağız. Bu duygularla çalıştayın şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
KONUNUN UZMANLARI GÖRÜŞLERİNİ BELİRTTİ
Başkan Zorluoğlu açıklamalarının ardından 1:25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili sözü konunun uzmanlarına verdi. Sırasıyla planı değerlendiren katılımcılar, gördükleri eksikleri de dile getirdi. Belirtilen görüşlerin çok önemli olduğunu ve değerlendireceklerini ifade eden Başkan Zorluoğlu, katkı sunan herkese teşekkür etti.