ÇİĞ SÜT ÜRETİCİLERİ BAKAN’DAN GELECEK CEVABI BEKLİYORLAR

Çiğ Süt üreticileri artan sorunları ve çiğ süt fiyatları konusunda bölge milletvekillerine baskı yaparak iyileştirme beklediklerini söylerlerken İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, üreticilerin bu isteklerini ve  çiğ süt üreticilerinin yaşadığı fiyat ve maliyet sorunlarını 6 maddelik soru önergesiyle Tarım Bakanı Yumaklı’ya sordu !

Haberi Yıldızı-Haber Merkezi



İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, Süt ve Et Krizi’nin giderek Derinleştiği uyarısıyla Gıda, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yazılı soru önergesi sundu. Önerge, çiğ süt referans fiyatından yem paritesine ve ithal yem bağımlılığına kadar 6 kritik başlığı kapsıyor.


1. Çiğ Süt Referans Fiyatı ve Alım Garantisi

Ulusal Süt Konseyi’nin 2025 çiğ süt referans fiyatını litre başına 17,15 TL olarak açıkladığına dikkat çeken Kırkpınar, üreticilerin mandıralar ve büyük işletmeler tarafından çok daha düşük fiyatlarla süt almaya zorlandığını belirtiyor. Önergede, Bakanlıktan “çig süt üreticilerine neden alım ve fiyat garantisi verilmediği” soruluyor.

2. Üretici–Tüketici Fiyat Dengesi

Sanayicilerin ucuz süt alıp işledikleri mamulleri yüksek fiyattan satmasının, çiftçi ile tüketici arasındaki fiyat makasını açtığı vurgulanıyor. Kırkpınar, “Bakanlığınız, çiğ süt üretimini ve büyükbaş hayvan varlığımızı korumak için hangi düzenlemeleri planlıyor?” diye soruyor.

3. Süt–Yem Paritesi ve Çiftçinin Alım Gücü

Dünya ortalaması 1,5 olan süt–yem paritesinin Türkiye’de 1,3’ün altında seyretmesi, üreticinin maliyeti karşılayamamasına neden oluyor. Soru önergesinde Ulusal Süt Konseyi’nden “süt–yem paritesinin en az 1,5 olarak güncellenip güncellenmeyeceği” soruluyor.

4. Çiğ Süt Maliyet Artışları ve Konsey Toplantısı

TÜSEDAD’ın verilerine göre çiğ süt maliyeti Şubat ayında %3 artarak 21,08 TL’ye yükseldi. Kırkpınar, “Ulusal Süt Konseyi, bu maliyet artışını görüşmek üzere ivedilikle toplanacak mı ve referans fiyat revizesi gündeme alacak mı?” diye yanıt bekliyor.

5. Yem Fiyatlarındaki Fahiş Artış

Saman ve kuru yonca gibi yem girdilerindeki fiyat artışlarının sektör için kırılganlık yarattığına dikkat çeken önerge, “Bakanlığınız bu fahiş yem fiyatlarına karşı ne tür önlemler almayı planlıyor?” sorusunu yöneltiyor.

6. Yem Hammaddesi İthalatı ve Yerli Üretim

2024’te kaç ton yem hammaddesi ithal edildiği ve bu ithalata ödenen tutar ile aynı dönemde üretilen yerli yem miktarı soruluyor. Ayrıca karma yem üretiminde ithal hammaddelerin payı ve en çok ithal edilen yem türleri hakkında bilgi talep ediliyor.

Bakan İbrahim Yumaklı'ya sunulan Soru Önergesi

Benzer Videolar