DEVA PARTİSİNDEN KADIN ÇALIŞTAYI…
DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı tarafından tamamlanan iki çalıştayın sonuç raporları partinin genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Raporlar, kadın sağlığına ve kadınların kültür ve sanat alanına katılımına ilişkin DEVA Partisi’nin önerilerini kapsıyor.
Açılış konuşmasını DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın yaptığı toplantıda çalışmaların ayrıntılarını Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen paylaştı. Toplantıda Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu ile Kültür, Sanat ve Turizm Politikaları Başkanı Helün Fırat da söz aldı.
‘Taramanın kadın hayatı için kurtarıcı olduğunu biliyoruz’
Babacan şu ifadeleri kullandı:
“Kadının hayatı kolaylaştıkça, Türkiye kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla çok daha zengin bir toplum olacak. Çok daha mutlu bir toplum olacağız. Çok daha adil bir toplum olacağız. Biz, kadın sağlığını korumayı, toplum sağlığını korumanın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Kadınlar için koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Özellikle taramanın, kadın hayatı için önemli olduğunu, hayat kurtarıcı olduğunu biliyoruz.”
‘İmkânları çocuk yaşta evlilikleri engellemek için seferber etmeliyiz’
“Devletin imkânlarını çocuk yaşta evlilikleri engellemek için seferber etmemiz gerekiyor. Bu nedenle, kız çocukları ve ailelerini seminerler ve eğitimler ile bilinçlendiren, gerektiğinde psikolojik destek sağlayan adımları oldukça önemli görüyoruz.”
‘Gelir farkını kapatacak adımlar atmak önemli’
“Kültür ve sanatta kadın ile erkek arasındaki gelir farkını kapatacak adımları atmak, gerekirse bütçeden destek sağlamak önemli bir politika alanımız olacak. Hem medyada hem de sanatta kadını güçlü temsil eden eserlerin çoğalmasını desteklememiz lazım.”
‘Özgürlüklerle ilgili sorunları 90 dakikada maziye gömeriz’
“Kültür ve sanat alanında ifade özgürlüğünün tam manasıyla yaşanması gerekiyor. Kültür ve sanatta ifade özgürlüğünü kısıtladığınız anda kültür ve sanat alanının hemen hemen tamamını kapatıyorsunuz. Sanatçının kendisini özgür hissetmesi lazım ki yaratıcılığını ortaya koyabilsin. Kadının kimlik ve söylem çeşitliliğinin artırılmasını özellikle teşvik edeceğiz. Sanatçıların ifade özgürlüğünü cesaretlendireceğiz. Özgürlüklerle ilgili sorunları 90 dakikada maziye gömeriz.”
Ayrıntıları Elif Esen paylaştı
Babacan sözü “Sürekli kadınlar adına konuşan erkekler var. Ben onlardan olmamaya çalışacağım” diyerek partisinin genel başkan yardımcıları Elif Esen, Aysun Hatipoğlu ve Helün Fırat’a bıraktı.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde yeni destek programları
Esen, sağlık alanına ilişkin yaptıkları çalışmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Birinci basamak sağlık hizmetlerinde rutin taramaların dışında farklı ve yeni destek tarama programlarını gündemimize aldık. Sosyal ekonomik destek alan ailelerin yoğun olduğu bölgelerde birinci basamak taramada ihtiyaç görülmesi durumunda, kadına rehberlik edecek, ilgili uzmanlık alanının desteğini sağlayacak, kadını ilgili birime yönlendirecek ve takip edeceğiz. Dezavantajlı, desteğe muhtaç kadınların olduğu bölgeler başta olmak üzere, birinci basamak sağlık merkezlerinde kadın doğum uzmanları bulunduracak, üreme sağlığı ve jinekolojik hastalıklarla ilgili bilgilendirmeler yapacak sağlık hizmeti vereceğiz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde diyetisyen ve psikolog hizmetini mutlaka planlamalarımız içinde tutacağız.”
Engelli ya da hasta bakımı yapanlara sosyal güvence
“Evde engelli ya da hasta bakımı yapan bireyleri, özelikle kadını özel eğitimlerle destekleyeceğiz. Mesleki sertifika almasını, kayıt içi sosyal güvenlik sisteminde güvenceli çalışmasını ve özlük haklarından faydalanmasını sağlayacağız.”
Her türlü kadın kimliğine özgürce ifade fırsatı
Esen, kültür ve sanat alanına ilişkin yaptıkları çalışmanın ayrıntılarını ise şu sözlerle paylaştı:
“Kültürel etkileşim ve çoğulculuk perspektifinde her türlü kadın kimliğinin özgürce ifade fırsatı bulabileceği ve kültürel endüstriler kavramının tüm argümanlarının kullanılabileceği açık platformlarla kadın ile kültür-sanat bağını güçlendireceğiz. Kültürel ve sanatsal disiplinlerde, ulusal ve uluslararası alanlarda nitelikli eser ya da ürün temsiliyetini kadın öncülüğünde güçlendireceğiz.”
‘Kadın emeğinin sömürülmesine engel olacağız’
“Kadının emeğine yönelik telif hakları ve fikrî mülkiyet eğitimi ve danışmanlık programlarıyla kadının bu konudaki farkındalığı artıracağız. Kadın emeğinin sömürülmesine engel olacağız. Ulusal ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan proje fonlarının yerel yönetimler vasıtasıyla geniş bir kadın kitlesine duyurulmasının ve hakkaniyet çerçevesinde dağılımının değerlendirilmesini sağlayacak üretim ve değer süreçlerini takip edeceğiz.”
‘Kadın mutlu olursa aile, aile mutlu olursa toplum mutlu olur’
Toplantıda söz alan DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu, geçtiğimiz hafta açıklanan Sağlıkta Atılım Eylem Planı’ndan bahsetti. Hatipoğlu ayrıca şunları söyledi:
“Türkiye sağlık sisteminin yapısal ve operasyonel sorunları kadını nasıl etkiliyor? Bunu irdeledik. Alarm zilleri çalan sağlık sisteminde kadınlar neler yaşıyor? Temel hedefimiz sağlık hizmetini alanın da sunanın da mutlu olduğu bir Türkiye yaratmaktır. Kadın mutlu olursa aile, aile mutlu olursa toplum mutlu olur.”
‘Engelleri aşmanın yegâne yolu pozitif ayrımcılık ilkesi’
DEVA Partisi Kültür, Sanat ve Turizm Politikaları Başkanı Helün Fırat ise şöyle konuştu:
“Kadınlar yalnızca hane içindeki rollerine hapsedilmek isteniyor. Halbuki kadınlar hem kültürel devamlılığın en önemli bileşeni hem de sosyal yaşamın en az yarısını oluşturan üretici pozisyonu teşkil ediyor. Sanat ya da kültürel endüstrilerdeki kadınların güçlendirilmesine dönük destekler yok denecek kadar az. Kadınlarımızın önündeki engelleri aşmanın yegâne yolu pozitif ayrımcılık ilkesini işletmekten geçiyor. Kafa kafaya vermekten doğacak güçle kadının, çocuğun, insanın ve kültür ile sanatın yükselişini izleyeceğimiz umutlu bir ülke için buradayız. Hep çalışacağız.”