FINDIK ÜRETİCİSİNİN HAKKINA GİRİLİYOR %50 DÜŞÜKLE ELİNDEKİ FINDIK ALINMAK İSTENİYOR …

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındıkta elek sistemine tepki gösterdi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık üreticisine bir oyunda fındıkta elek dayatması konusunda yapıldığına dikkat çekerken Fındık üreticileri üzerinde oynanan oyunlara bir yenisinin eklendiğini ve üreticiyi zor durumda bırakacak bir uygulamanın devreye girdiğine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, üreticiye bir dayatma da “fındıkta elek dayatması” olduğunu dile getirdi. “ÇİFTÇİLERİMİZİN ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜNÜ KUL HAKKINA GİREREK, ELİNDEN ALINMAK İSTENİYOR”

Akça, yaptığı açıklamada, ihracatçı- sanayici- tüccar zinciri, bu sene tüm sağlam fındıklar satışa sunulurken boyut anlamında küçük görünenlere buruşuk muamelesi yapıldığını ve yüzde 50 düşük fiyatla almak istenildiğini ileri sürdü.

“Elek sistemi olarak yapılan bu sistemde tüm sağlam fındıkların randıman değişikliği öne sürülerek fiyat olarak üreticiden düşük fiyattan alım yapıyor” diyen Başkan Atakan Akç'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle ;
Resimde her ikiside içini doldurmuş çürük çarık buruşuk olmayan 2 fındık görüyorsunuz. Yüz yıldır ülkemizde bu şekil içini doldurmuş fındıklar, yüksek randımanlı kaliteli fındık olarak bilinirdi.
Bilindiği üzere Fındık Randımanı 250 gr kabuklu fındık kırılır çürük ve buruşuk/bezik fındıklar ayrıldıktan sonra tüm sağlam fındıklar tartıldığında 125 gr gelirse 50 randıman esasına göre yapılmaktadır. Ancak İhracatçı-Sanayici-Tüccar zinciri, bu sene o iki fındıktan sağdaki küçük olana buruşuk fındık muamelesi yaparak %50 düşük fiyatla almak istiyor. Bunun adına da "elek sistemi" diyorlar.
Çiftçilerimizin yıl boyunca bahçesinde kar kış aşırı sıcak demeden, emek verdiği otuyla çöpüyle uğraşarak ürettiği ürününü kul hakkına girerek, elinden alınmak isteniyor. Bahane olarak yurt dışındaki alıcıların talebi bu şekilde deniyor. Bu seneye kadar Türk fındığının "kalitesi" ile ilgilenen Avrupalı, bu sene birdenbire "kalibresi" ile ilgileniyor oyle mi !? Kokarca zararı görmemiş kuraktan etkilenmemis ve Tüccarın eleğinin üzerinde kalan fındıklar için de ilave fiyat farkı verilsin o halde, neden kaliteli ve kalibreli fındık daha değerli değerli alınmıyor?
Burada bizler üreticiler olarak ancak, acil ihtiyaç haricî fındığımızı bu iş düzelene kadar pazara indirmeyerek, emanete fındık bırakmayarak bu "elek" oyununa karşı durabiliriz…
Dikkat!!!Bu şekilde fındığınızı elekten geçirerek randımanızı düşürmeye çalışanları,haksız kazanç ve haksız rekabet içerisinde olanları Ticaret Bakanlığına şikayet edebilirsiniz.
Kokarca ve elek oyunlarıyla fındığımızın değerini düşürenlerin oyununa gelmeyelim,fındığımıza ve kazancımıza sahip çıkalım,
Gerekirse fındığımızı TMO kriterlerinde kurutup,temizleyip TMO’ya getirelim.
Not:Paylaşım,paylaştıralım daha çok üreticimize ulaştıralım…
#Tarım geleceğimiz,
#Fındık vazgeçilmezimiz…
Atakan AKÇA
Altınordu Ziraat Odası Başkanı
Benzer Videolar