Fındık Piyayasında Şok Gelişme! Üreticinin 400 TL Hayali Ertelendi: Fiyatlar Neden 280 TL'ye Geriledi? Fındık Sektöründe Büyük Kaos: Uzman Uyarısına Rağmen Fiyatlar Çakıldı!
Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden fındıkta, rekolte düşüşüne dair güçlü beklentilere ve uzmanların "satmayın, fiyat artacak" uyarılarına rağmen serbest piyasada yaşanan ani düşüş, hem üreticileri hem de sektör temsilcilerini büyük bir şaşkınlığa uğrattı. Sezona 230 TL'den başlayan, kısa sürede 350 TL zirvesini gören fındığın kilogram fiyatı, son günlerde 280 TL seviyelerine kadar geriledi. Üreticinin dört gözle beklediği 400 TL seviyesi ise şimdilik bir hayal olarak kaldı.
Piyasadaki bu dramatik düşüşün ardında yatan en önemli sebep, Avrupalı fındık ithalatçılarının ve sanayicilerin aldığı pozisyon oldu. Türkiye'deki fındık fiyatını "yüksek" bulan Avrupalı alıcılar, alım hızını keserek ve eskisi gibi yüklü siparişler vermeyerek piyasaya bir soğuk duş etkisi yarattı. Bu durum, serbest piyasadaki arz-talep dengesini anında bozarak fiyatların hızla düşmesine neden oldu.
Fındık bahçelerinde büyük bir belirsizlik hâkimken, üreticiler ve sektör uzmanları bu düşüşün kalıcı olmadığı görüşünde birleşiyor.
"Bize sürekli 'rekolte düşük, 400 lirayı görecek' dediler. 350 lirayı görünce direndik, satmadık. Şimdi 280 lirayı görünce ne yapacağımızı şaşırdık. Ama ben inanıyorum, bu bir oyun. Avrupa, fiyatı düşürüp elindeki stoğu doldurmak istiyor. Benim fındığım depoda, ben yine de satmayacağım. Önümüzdeki bir ay içinde fiyatın 350 TL'nin üzerine çıkacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyorum. Kimse fındığını panikle satmasın!"
"Piyasadaki düşüş tamamen psikolojik ve manipülatif. Sezon başında beklenen rekolte düşüşü gerçeği değişmedi. Avrupa'nın yüksek fiyat algısı nedeniyle alımları yavaşlatması doğal bir taktik. Ancak stoklar tükenmeye başladıkça ve gerçek talep ortaya çıktıkça fiyatlar mecburen yükselecek. 280 TL, fındığın gerçek değeri değil. Kısa vadede 330-350 TL bandına geri dönüş bekliyoruz. Üreticinin uzun vadede 400 TL beklentisi, rekolte düşüşünün etkisiyle hâlâ masada bir ihtimal olarak duruyor."
Avrupalı alıcılar ne zaman alımlara hız verecek?
Üreticiler, 400 TL beklentisi için ne kadar daha direnecek?
Fiyatların 280 TL'den tekrar 350 TL'ye yükselmesi ne kadar sürecek?
Şimdilik üreticilerin büyük çoğunluğu, bu düşüşün geçici bir dalgalanma olduğu inancıyla fındıklarını depolarda tutmaya devam ediyor. Gözler, önümüzdeki günlerde piyasalardaki hareketliliğe ve TMO'nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) olası müdahale sinyallerine çevrilmiş durumda.
Yorumlar