Trendyol Süper Lig’de gol krallığı yarışı her geçen hafta daha da hareketleniyor. Ligin geride kalan bölümünde Trabzonspor’un golcüsü Paul Onuachu ile RAMS Başakşehir’in forveti Eldor Shomurodov, attıkları 9 golle zirveyi paylaşıyor. İki oyuncu da takımlarının hücum gücüne önemli katkı sağlarken, ligdeki rekabeti üst seviyeye taşıyor.
En çok gol kralı olan oyuncu Metin Oktay’dır. Süper Lig’de 6 kez gol kralı olmuştur.
Bir sezonda en çok gol atan futbolcu rekoru ise Tanju Çolak’a aittir: 1987–88 sezonunda attığı 39 golle ligin en yüksek sezonluk gol sayısını kaydetmiştir.
Yabancı oyuncular da gol kralı olmuştur. Örneğin bir sezonda en çok gol atan yabancı oyuncu rekoru olan oyuncu Mbaye Diagne’dir — 2018-2019 sezonunda ligde 30 gol atarak gol kralı olmuştur.
Gol krallığı bazen birden fazla oyuncu arasında paylaşılmıştır. Örneğin 1975-76, 1979-80 ve 2001-02 sezonlarında gol kralı unvanı birden fazla oyuncuya verilmiştir.
Lig tarihinde (tarihi kayıtlarda) toplam 47 civarı futbolcu gol kralı olmuş — aralarında Türk ve yabancı oyuncular var.
En fazla gol kralı çıkaran takım ise Galatasaray.
Diğer takımlardan da gol kralı çıkışı oluyor; örneğin Trabzonspor beş kez gol kralı çıkarabilmiş.
2025/2026 sezonunda gol krallığı yarışında bazı ön plândaki oyuncular arasında Paul Onuachu (Trabzonspor) ve Eldor Shomurodov olduğu belirtiliyor; ikisi de ligde 8 gol ile zirvede görünüyor.
Ancak sezon sonuna kadar puan/performans, sakatlık ve forma şansı gibi değişkenler nedeniyle bu liste sık değişebiliyor — bu yüzden kim olacağı sezon sonunda belli olacak.
Gol kralı unvanı, oyuncunun bireysel başarısını gösteriyor — hem kariyer hem de prestij açısından önemli.
Özellikle gol kralı olan oyuncular, yabancı olsalar bile hem Türkiye’de hem uluslararası arenada dikkat çekiyor; bazen Avrupa çapında da tanınıyorlar.
Lig tarihine bakıldığında gol krallığı listesi, Süper Lig’in değişen futbol karakterini, golcülük anlayışını ve ligdeki yabancı–yerli dengelerini ortaya koyuyor.
1987-88 sezonunda Tanju Çolak’ın 39 golle sezon rekoru kırması, lig tarihinin en yüksek sezonluk gol sayısıdır.
Gol krallığı yarışında zirveyi takip eden isim ise Galatasaray’ın yıldızı Mauro Icardi. Arjantinli golcü, bu sezon yaşadığı sakatlık problemlerine rağmen 7 golle üçüncü sırada bulunuyor.
Ligdeki diğer iki büyük kulüp Fenerbahçe ve Trabzonspor da yarışın üst sıralarında temsil ediliyor. Fenerbahçe’den Youssef En-Nesyri, Anderson Souza, Marco Asensio gibi isimler toplamda 6 ve üzeri gol katkısıyla dikkat çekiyor. Trabzonspor’da ise Felipe Augusto ve Umut Nayir, Onuachu’nun arkasından gelen en skorer oyuncular.
5 golle yarışa ortak olan oyuncular:
Carl Johan Holse (Samsunspor)
German Onugkha (Kayserispor)
Juan Santos (Göztepe)
Kevin Bakumo-Abraham (Beşiktaş)
Pape Habib Gueye (Kasımpaşa)
Rafael Silva (Beşiktaş)
Verilere göre Süper Lig’de gol atan oyuncu sayısı oldukça yüksek. 1 golle skora katkı veren birçok yerli ve yabancı oyuncu, takımlarının puan mücadelesinde kritik roller üstleniyor.




1. Paul Onuachu (Trabzonspor) – 9 gol
1. Eldor Shomurodov (Başakşehir) – 9 gol
3. Mauro Icardi (Galatasaray) – 7 gol
4. En-Nesyri (Fenerbahçe) – 7 gol
5. Anderson Souza (Fenerbahçe) – 6 gol
6. Marco Asensio (Fenerbahçe) – 6 gol
7. Umut Nayir (Konyaspor) – 6 gol
8. Felipe Augusto (Trabzonspor) – 6 gol
Zirvedeki puan farklarının çok yakın olması, gol krallığı yarışının ligin son bölümüne kadar nefes kesici bir şekilde devam edeceğini gösteriyor.
Bu oyuncular, takımlarının hücum yükünü çekerken, zirve yarışının gerisinde kalmamak adına kritik goller atmaya devam ediyor.
4 gol atan çok sayıda oyuncu bulunuyor. Bu geniş grup arasında Barış Alper Yılmaz, Cengiz Ünder, Petkovic, Datro Fofana, Mohamed Bayo, Tayfur Bingöl gibi isimler dikkat çekiyor.
Özellikle Galatasaray ve Beşiktaş’ta bu sezon gol yükünün takıma yayılmış olması, zirve yarışındaki dengeleri etkiliyor.
Yorumlar