Amerika Birleşik Devletleri'nin Ukrayna konusundaki özel temsilcisi Steve Witkoff, 2 Aralık tarihinde Moskova’da kritik bir diplomatik temas gerçekleştirdi. Witkoff, Ukrayna ile Rusya arasında neredeyse iki yıldır süregelen savaşa bir çözüm bulma ve barış müzakerelerinin hızlandırılması amacıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Bu toplantı, savaşın yönünü değiştirebilecek önemli bir girişim olarak uluslararası arenada dikkat çekti.
Görüşmeyi takiben Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Rusya yetkilileri arasında gerçekleşen müzakerelerin genel atmosferinin "yapıcı ve açık görüşlü" olduğu ifade edilirken, özellikle toprak konularında ciddi fikir ayrılıklarının devam ettiği vurgulandı. Her iki tarafın da detaylı görüş ortaya koyduğu aktarılsa da, somut bir uzlaşmaya varılamadığı belirtildi.
Toprak Meselesi Barışın Önündeki En Büyük Engellerden Biri Olarak Öne Çıkıyor Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya’nın dış politika heyetleri, barış planı üzerinde bazı ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, henüz üzerinde anlaşmaya varılan bir taslak bulunmadığını dile getirdi.
Kremlin Yönetimi’nde yer alan Putin'in üst düzey dış politika danışmanlarından Yuri Ushakov, ABD ile sürdürülen bu diplomatik temasların genel olarak "olumlu ve faydalı bir çerçevede" gerçekleştiğini söyledi. Ancak Ushakov, mevcut sürecin karmaşıklığını da vurgulayarak, bu müzakerelerin verimli sonuca ulaşabilmesi için "çözümlenmesi gereken çok sayıda konu ve alınacak uzun bir yol olduğunu" dile getirdi. ABD'nin Teklifleri Tartışmalı: Bazıları Kabul Edilebilir, Bazıları İse Rusya İçin Mümkün Değil
Rus medyasına konuşan Kremlin’e yakın diplomasi uzmanları ve analistler ise ABD tarafından ortaya konulan bazı öneriler ve plan maddelerinin Rusya açısından kabul edilebilir nitelik taşıdığını; ancak özellikle ulusal çıkarlar bakımından "kırmızı çizgi" olarak görülen unsurlar nedeniyle diğer bazı maddelere şiddetle karşı çıkıldığını ifade etti. Özellikle Donbas ve 2014'ten bu yana Rusya tarafından ilhak edilen bölgelerin statüsü konusunda taraflar arasında ciddi fikir ayrılıklarının sürdüğü belirtildi. Bu konuların, müzakerelerdeki en büyük darboğazlardan biri olduğu değerlendiriliyor.
Diplomatik Süreç Yeni Turlar ile Sürecek Taraflardan gelen tüm bu açıklamalar, Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik yürütülen barış çabalarının halen yoğun bir şekilde devam ettiğini ancak çözülmesi gereken büyük pürüzlerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Öne çıkan en kritik başlıklardan biri olarak ilhak edilmiş bölgelerin durumu ve Donbas krizi, tüm müzakere sürecinin geleceğini belirleyecek unsurlar arasında sayılıyor. Önümüzdeki haftalarda ABD ve Rusya arasındaki karşılıklı temasların sürdürülmesi bekleniyor.
Tarafların barış planını daha uygulanabilir ve her iki ülke için de kabul edilebilir bir hale getirmek adına yeni müzakere turlarına katılacağı bildiriliyor. Diplomatik camiada tepkiler ise süreç üzerindeki olası gelişmeleri yakından takip etmek üzerine odaklanmış durumda.
Yorumlar