Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 8 Mayıs 2020

Yılın İlk 4 Ayında İhracatımız Arttı

 

Haberin Yıldızı

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2020 yılının 4 aylık döneminde 477 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre  yüzde 6 oranında artış yaşandığı belirtildi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, ihracatın Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden yapıldığını belirterek fındık ihracatının ise ilk sırayı aldığını belirtti. İhracatta ki sıralamaya değinen Başkan Kalyoncu şöyle konuştu.

“Covid-19 kapsamında ihracatımızın artarak devam etmesi bizleri sevindirmiştir. Gerçekleştirdiğimiz ürünler ve miktarlarını ise şu şekilde açıklamak isterim. Yüzde 9 artış ve 303.588.790 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 5 artış ve 51.212.333 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze ürünleri ikinci sırayı, yüzde 29 düşüş ve 37.906.147 dolar tutarındaki ihracatla Madencilik Ürünleri üçüncü ve yüzde 86 oranındaki bir artış ve 31.691.219 USD tutarındaki ihracatla Su Ürünleri ve Mamülleri dördüncü sırayı almıştır.

Bölgemizden 2020 Ocak-Nisan döneminde 112 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden Almanya’ya yönelik ihracatımızda % 57,Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik ihracatımızda % 48, Gürcistan’a yönelik ihracatımızda ise%22 ve Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda ise %4 oranında önemli artışlar yaşanmıştır. İtalya’ya yönelik ihracatımızda ise % 4 oranında düşüş yaşanmıştır.

İller bazında yapılan ihracatta yüzde 38 oranında en yüksek ihracat artışı yaşanan Artvin ili ihracatındaki bu artışın en önemli nedeni, yılın ilk 4 ayında Gürcistan’a yapılan yaş meyve sebze ürünleri ile demir çelik ürünleri ihracatındaki artıştan kaynaklanmıştır. Gümüşhane ilimiz ihracatındaki düşüşün ana nedeni ise, İl ihracatının tamamını oluşturan madencilik ürünleri ihracatında Çin Halk Cumhuriyetine yapılan ihracatın düşüşünden kaynaklı olup,bunun da en büyük nedeni yılın ilk aylarında Çin Halk Cumhuriyetinde etkili olan Covid-19salgınının yol açtığı üretimin durmasından kaynaklı ürün alımlarının iptal edilmesidir”.

Başkan Kalyoncu Covid-19 hakkında da görüşlerini dile getirerek konuşmasını şöyle tamamladı.

“Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle, dünya ticaretinde önemli daralmalar yaşanmış olup, bu durum Ülke ihracatımıza kısa süreli de olsa düşüşlere yol açmıştır. Önemli ihraç pazarlarımızda Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler, imalatların durması sevkiyatların iptal edilmesi, Ülke ihracatımızda da olumsuz etki yapmıştır. Ancak,Bölge ihracatımızda çok şükür büyük kayıplara yol açmamış, önümüzdeki aylarda kısmı bir düşüşün artından sonraki aylarda yaşanacak toparlanma ile 2020 yılı ihracatımızı artışla kapatacağımızdan ümitliyiz.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil