Ana Sayfa Dünya, Ekonomi 10 Haziran 2020

Opec ve Rusyadan Ortak Karar

 

 

OPEC ve Rusya liderliğindeki müttefikleri petrol arz kısıntısını 1 ay uzattılar.

OPEC ve Rusya liderliğindeki müttefikleri, Mayıs ve Haziran ayları için uygulanmakta olan üretim kısıntısını Temmuz sonuna kadar uzatma kararı aldılar.

OPEC+ olarak adlandırılan ülkeler, 9,7 milyon varil/gün olan üretim kısıntısının 1 ay uzatılmasını kararlaştırırken, Irak ve Nijerya gibi anlaşmaya taraf olan ancak Mayıs ile Haziran’da kendilerine verilen kotanın üzerinde üretim yapan ülkelerden Temmuz-Eylül döneminde ekstra kısıntı yaparak bunu telafi etmelerini de talep ettiler.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Aldullaziz bin Salman OPEC+ video konferansında yaptığı konuşmada, “Büyük petrol tüketicisi ekonomilerin talebi salgın karşısında uygulanan karantina tedbirleri öncesine dönüyor. Ancak henüz tehlikeyi atlatmış değiliz ve zorluklar önümüzdeki durmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

KÜRESEL PETROL STOKLARI 40-60 MİLYON/VARİL AZALACAK

Böylece, OPEC+ grubu, Mayıs başından Haziran sonuna kadar günlük 9,7 milyon varil kadar kısma ve Temmuz başından yıl sonuna kadar günlük 7,7 milyon varil olarak sürdürme kararını değişirdi. OPEC+ ülkeleri, şu an uygulanan kesintiyi uzatarak Temmuz ayında da günlük 9,6 milyon varil olarak devam ettirme kararı aldı. Bu kararın küresel petrol stoklarını 40 ila 60 milyon varil azaltması bekleniyor.

ÜRETİM KOTALARI İÇİN YENİ SİSTEM

OPEC ve müttefiki ülkelerin 6 Haziran günü yaptıkları toplantıda şimdiye kadar görülmemiş bir noktada daha odaklanıldığı kaydedildi. OPEC, üretim kotalarını aşan ülkelerin gelecek üretimlerini düşürecek bir aylık izleme sistemi kuracak. Bu ise ihtiyaç duyulması halinde, sözleşmenin aylık olarak yenilenme olasılığının olduğu anlamına geliyor.

MEKSİKA ANLAŞMADAN MUAF

Araştırma şirketi Kpler’in verilerine göre ülkelerin Nisan ayında varılan anlaşmaya uyum oranları %89 oldu. Irak, Nijerya, Angola, Kazakistan ve Rusya gibi bazı ülkeler bu dönemde kotalarının üzerinde üretim yaptı. Yeni anlaşmada, önceki yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu ülkelerin ek kesintilerle farkı kapatması bekleniyor. Diğer yandan, nisan ayındaki müzakerelerde de üstleneceği kesinti miktarına ilişkin yaptığı itirazlardan dolayı nihai anlaşmanın gecikmesine sebep olan Meksika, bu ay varılan anlaşmadan muaf tutuldu.

RUSYA 2020 ÜRETİMİNİ DÜŞÜRECEK

Öte yandan OPEC+ toplantısından kısa süre sonra açıklama yapan Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Rusya’nın kısıntısı anlaşmasına bu ay tam olarak uyacağını belirtti. Novak açıklamasında, ABD’nin de hali hazırda günlük petrol üretimini 1,9 milyon varil/gün azalttığını da anlattı. Novak ayrıca, Rusya’nın 2020 yılında ham petrol üretimini 2019 yılındaki 561 milyon tondan 510-520 milyon ton aralığına indireceğini de söyledi.

Kaynak:  gbnews

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil