Ana Sayfa Gündem, Politika 20 Temmuz 2020

Emekliye Bayram Müjdesi Verin

Haberin Yıldızı-

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi ile emeklilere verilecek bayram ikramiyesinin 1000 TL’den 1500 TL’ye çıkarılması ve bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olanların bu ikramiyeden yararlanmalarını öngörüyor.
CHP Grup Başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeriyor. Teklif, emeklilere dini bayramlardan 1000’er TL olarak verilen ikramiyenin 1500 TL’ye yükseltilmesi ve bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olanların da bu ikramiyeden yararlanmalarını öngörüyor. Teklifin gerekçesinde şunlar kaydedildi:
“İKRAMİYE HIZLA ETKİNLİĞİNİ YİTİRDİ”
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7 Haziran 2015 seçimleri sürecinde seçim beyannamesinde yer alan ve ısrarla çıkarılması konusunda takipçisi olunan emeklilere bayram ikramiyesi önerimiz; ancak 3 yıl sonra 11 Mayıs 2018 tarihinde çıkartılan 7143 Sayılı Kanun’la 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Ek 18’inci madde eklenmesiyle hayata geçirilmiştir. Bu madde uyarınca 5510 Sayılı Kanun kapsamında emekli aylığı alan tüm emeklilerimize her yıl dini bayramlarda ikramiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kanuna göre de her yıl iki bayram öncesinden emekli vatandaşlarımız 1.000 TL bayram ikramiyesi almaktadırlar. 7143 sayılı Kanunla 2018 yılında ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi, maktu bir ödeme olması nedeniyle emekliler açısından satınalma gücü değeri düşmüş, hızla yükselen fiyatlar karşısında etkinliğini yitirmiştir. Öte yandan 2020 Mart ayında ülkemizde ortaya çıkan Covid-19 pandemisi nedeniyle emeklilerimizin zorunlu harcamaları artmış, almakta oldukları emekli aylıkları ve emekli ikramiyesi ihtiyaçlarını karşılayamaz haline gelmiştir. Sosyal devlet anlayışının önemli göstergelerinden birisi de yaşlılarını koruma ve onlara insan onuruna yakışır bir hayat seviyesi sunma yükümlülüğüdür.
“SATINALMA GÜCÜ DEĞERİ DÜŞTÜ”
Bu çerçevede pandemi nedeniyle emekli aylıklarının en düşük seviyesinin 1500 TL’ye çıkarılmasına ilişkin düzenlemeye paralel olarak emekli ikramiyelerinde de satınalma gücündeki düşüşü önleyecek düzeyde bir iyileştirme yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, emeklilerimizin tamamına yakınının özlük haklan 5510 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş olsa da sayıları yaklaşık 500.000’i bulan emeklimiz 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki Sandıklardan aylık almaktadır. 506 Sayılı Kanun Kapsamında aylıklarını almakta olan emeklilerimiz söz konusu bayram ikramiyesi düzenlemesinden yararlanamamaktadır. Kanun Teklifi ile emeklilerimize ödenen bayram ikramiyelerinin 1000 TL’den 1500 TL’ye çıkarılması ve bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olmuş ve halen 506 Sayılı Kanun kapsamında aylıklarını almakta olanların da emeklilere sağlanan bayram ikramiyesi hakkından yararlanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil