Ana Sayfa Gündem, Spor 29 Temmuz 2020

Trabzonspor Finale Nasıl Geldi

Haberin Yıldızı-

Farklı adlarla daha önce oynanan son adıyla Ziraat Türkiye Kupası olan Kupayı geçmişte sekiz kez müzesine götüren Trabzonspor, altı yıllık bir aradan sonra bir kez daha final oynayacak.  Finale gelene kadar çıktığı sekiz maçın yedisini kazanıp birini kaybeden bordo-mavililer, bu süreçte 22 gol atarken, kalesinde yedi gol gördü

Bu sezon ligde fırtınalar estiren Trabzonspor, aynı görüntüyü Ziraat Türkiye Kupası’nda da çizmeyi başardı. Ustalar ve gençlerden harmanlanmış kaliteli kadrosuyla iki cephede de zafer peşinde koşan bordo-mavili takım, geçmişte sekiz kez müzesine götürmeyi başardığı Türkiye Kupası’nda altı yıllık bir aranın ardından yine final oynayacak.

Bu sezon Türkiye Kupası yolculuğuna 5.Tur’dan başlayan Trabzonspor’un ilk rakibi İzmir’in köklü ekiplerinden Altay’dı. Bordo-mavililer, TFF 1. Lig ekiplerinden Altay’la ilk maçlarını Aralık 2019’da İzmir Atatürk Stadı’nda oynadı. O dönemde teknik direktörlüğünü Ünal Karaman’ın yaptığı Trabzonspor, Altay karşısında yedeklerin ağırlıkta olduğu Erce Kardeşler – Serkan Asan, Hüseyin Türkmen, Ivanildo Fernandes , Abdurrahim Dursun – Yusuf Sarı, Jose Sosa, Abdulkadir Parmak, Donisi Avdijaj – Caleb Ekuban, Daniel Sturridge on biriyle mücadele etti. Bordo-mavililer ilk yarının uzatma anlarında, daha sonra sözleşmesini feshederek takımdan ayrılan İngiliz yıldızı Daniel Sturridge’in golüyle 1-0’lık üstünlüğü yakaladı. Altay bu gole 55’inci dakikada Leandro’nun penaltısı ile karşılık verip skoru eşitledi. 61’inci dakikada Sturridge’in yerine oyuna giren Alexander Sörloth’la skoru 2-1 olarak belirleyen Trabzonspor, tur için büyük bir avantaj elde ederek şehrine döndü. Bu maçın rövanşı 19 Aralık’ta Trabzon’daki Şenol Güneş Spor Kompleksi’nde oynandı. Ünal Karaman bu maça da Uğurcan Çakır – Serkan Asan, Hüseyin Türkmen, Ivanildo Fernandes, Abdurrahim Dursun – Yusuf Sarı, Doğan Erdoğan, Abdulkadir Parmak, Donisi Avdijaj – Caleb Ekuban, Daniel Sturridge düze-ninde yine yedeklerin ağırlıkta oldu-ğu bir kadroyla çıktı. İlk yarısı golsüz sona eren maçın ikinci yarısında açı-lan bordo-mavililer, 51 ve 64’üncü dakikalarda Daniel Sturridge, 56’ncı dakikada Caleb Ekuban ve 71’inci dakikada şimdi Çaykur Rizespor formasını giyen Ivanildo Fernandes’in attığı gollerle maçı 4-1 kazandı ve son 16 turuna yükseldi. Altay’ın bu maç-taki tek golünü ise 83’üncü dakikada Marco Paixao kaydetti. Trabzonspor’un son 16 turundaki rakibi, Hacettepe, İçel İdman Yurdu ve Altınordu’yu eleyerek gelen Süper Lig ekibi Yukatel Denizlispor’du. İki takım arasındaki ilk randevunun tarihi 16 Ocak 2020, adresi ise Trabzon’daki Şenol Güneş Spor Kompleksi’ydi.

Bu arada Trabzonspor’da bir görev değişikliği yaşanmış, teknik direktör Ünal Karaman’la yollar ayrılırken, Karaman’ın yerine yardımcısı Hüseyin Çimşir getirilmişti. Çimşir, tercihen kalede Uğurcan Çakır’ın yerine Erce Kardeşler’e şans veriyor,sakatlığı bulunan Novak’ın yerine Kamil Ahmet Çörekçi’yi oynatırken, takımını Erce Kardeşler – Joao Pereira, Hüseyin Türkmen, Gaston Campi, Kamil Ahmet Çörekçi – Jose Sosa, John Obi Mikel – Abdulkadir Parmak, Badou Ndiaye, Anthony Nwakaeme – Alexander Sörloth dizilişiyle sahaya sürüyordu. Zeki Yavru, Mustafa Yumlu, Hugo Rodallega, Olcay Şahan, Ogenyi Onazi gibi yakın dönemde Trabzonspor formasını giymiş oyun-cuların yer aldığı Denizlispor karşı-sında bordo-mavililer 22’nci dakikada Jose Sosa’nın golüyle öne geçecek, 80’de Anthony Nwakaeme’nin golüyle ortaya çıkan 2-0’lık skor bordo-mavililere sanki turun anahtarını getirecekti. Lâkin Denizlispor rövanş-ta kazın ayağının hiç de öyle olmadı-ğını ortaya koyacak ve bordo-mavili-lere adeta kök söktürecekti.

Rövanş maçı 23 Ocak 2020’de Denizli Atatürk Stadı’nda oynandı. Hüseyin Çimşir işi yine sıkı tutmuş, Uğurcan, Pereira ve Sosa’yı kulübede oturtur-ken diğer oyuncularını aslardan seç-mişti. Erce Kardeşler – Serkan Asan, Hüseyin Türkmen, Seyed Majid Hosseini, Filip Novak – John Obi Mikel, Abdulkadir Parmak – Yusuf Sarı, Badou Ndiaye , Anthony Nwakaeme – Alexander Sörloth dizilişiyle sahaya yayılan Trabzonspor, henüz 10’uncu dakikada Oscar Estupinan’dan yediği golle şoka uğrarken, 23’üncü dakikada Recep Niyaz’ın golü Denizlispor’a 2-0’lık üstünlüğü getirmiş ve ilk maç skorunu dengelemişti. İkinci yarıda Trabzon-spor’dan Sosa ve Pereira’nın da oyuna girmesi skoru değiştirmeyecek ve uzatmalara gidilecekti. Trabzonspor 95’inci dakikada Nwakaeme’nin kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalsa da skorun değişmesine izin vermiyor ve maçı seri penaltı atışlarına taşıyordu. Trabzonspor Pereira’nın penaltı golüyle öne geçerken, Denizlispor’dan Murawski’nin vuruşunu Erce Kardeşler kurtarıyor, ardından Sosa, Estupinan, Ndiaye, Recep Niyaz, Doğan Erdoğan’ın ağları bulan penaltı vuruşlarında Trabzonspor 4-2 öne geçiyor, Denizlispor’dan Tiago Lopes’in direkten dönen penaltısı ile de bordo-mavililer bu çok zor geceden çeyrek finalist olarak çıkmayı başarıyordu. Bordo-mavililerin yeni rakibi Büyükşehir Belediyesi Erzurumspor’du ve mavi-beyazlı takım, çeyrek finale Edirnespor, Bodrum Belediyesi Bodrumspor, Bursaspor ve Beşiktaş’ı eleyerek gelmişti. Beşiktaş’ı her iki maçta da 3-2 yenmiş olmaları dikkatle-ri üzerlerinde toplamıştı. Ancak Trabzonspor ikinci bir sürprize izin vermeyeceğini daha ilk buluşmada ortaya koyacak ve işi kestirip atacaktı.

 4 Şubat 2020 günü Şenol Güneş Spor Kompleksi’nde oynanan maça Erce Kardeşler – Kamil Ahmet Çörekçi, Seyed Majid Hosseini, Gaston Campi, Filip Novak – Abdulkadir Parmak, Badou Ndiaye – Daniel Sturridge, Guilherme, Anthony Nwakaeme – Alexander Sörloth on biriyle çıkan bordo-mavililer 16’ncı dakikada Sörloth’la açılışı yaptıktan sonra hızını hiç kesmedi. Baskılı oyun 26’ncı daki-kada Yusuf Acer’in kendi kalesine attığı golle farkı ikiye çıkartırken, 43’üncü dakikada Nwkaeme’nin golü ilk yarının skorunu 3-0 olarak belirledi. İkinci yarı-da da temposunu koruyan Trabzonspor, 60’ta bu defa Merthan Açıl’ın kendi kalesine attığı golle farkı dörde yükselt-ti ve 66’da da klas golcüsü Alexander Sörloth’la maçın skorunu 5-0 olarak ilân etti. Bu skor aynı zamanda rövanşında bir formaliteye dönüştüğü anlamına geliyordu.

 13 Şubat 2020 günü Erzurum Kazım Karabekir Stadı’nda oynanan rövanşı da Trabzonspor 4-1 kazandı. Teknik direk-tör Hüseyin Çimşir neredeyse tamamını yedeklerden kurduğu on birini Arda Akbulut – Manuel Da Costa, Seyed Majid Hosseini, Manoel Messias – Serkan Asan, Kamil Ahmet Çörekçi, Abdulkadir Parmak, Doğan Erdoğan, Abdurrahim Dursun – Guilherme, Bilal Başacıkoğlu dizilişiyle sahaya sürdü. Bu maçta üçlü savunma denemesi yapan bordo-mavili takım, 10 ve 46’ncı dakikalarda Guilherme, 68’inci dakikada Abdulkadir Parmak ve bu düzeydeki ilk maçında ilk golünü 83’üncü dakikada atan Safa Kınalı ile 4-1’lik farka koştu. BB Er-zurumspor’un tek golünü ise 19’uncu dakikada Hasan Ayaroğlu kaydetti.

Yarı finaldeki Trabzonspor-Fenerbahçe eşleşmesi bir erken final niteliğindeydi. Aralarında büyük bir rekabet bulunan iki takımın ilk randevusu 3 Mart 2020 günü Şenol Güneş Spor Komplek-si’ndeydi. Trabzonspor’un Erce Kardeşler – Kamil Ahmet Çörekçi, Manuel Da Costa, Gaston Campi, Filip Novak – Abdulkadir Parmak, Jose Sosa – Caleb Ekuban, Badou Ndiaye, Anthony Nwakaeme – Alexander Sörloth’tan oluşan on birine karşılık, o dönemde Ersun Yanal’ın görev yaptığı Fenerbahçe’nin on biri de Altay Bayındır Mauricio Isla, Jailson, Simon Falette, Deniz Türüç – Ozan Tufan, Luiz Gustavo Mehmet Ekici, Max Kruse, Tolga Ciğerci – Vedat Muriqi dizilişiyle saha-daydı. Trabzonspor daha etkili oynadığı maçın 46’ncı dakikasında Alexander Sörloth ve 66’ncı dakikasında Filip Novak’ın golleriyle 2-0’lık üstünlüğü yakalarken, Fenerbahçe, Vedat Muriqi’nin 82’nci dakikada attığı golle skoru 2-1 olarak beliriyor ve rövanş için ümitleniyordu.

 Bu maçın ardından pandemi sürecinden etkilenen futbol uzun bir süre tatile giriyor, rövanş ise 16 Haziran’da oyna-nabiliyordu. Bu süreçte Ersun Yanal’la yollarını ayıran Fenerbahçe, takımı da geçici olarak Tahir Karapınar’a emanet etmişti. Ülker Stadyumu’ndaki rövanşa sarı-lacivertliler, Altay Bayındır – Nabil Dirar, Serdar Aziz, Simon Falette, Hasan Ali Kaldırım – Tolga Ciğerci, Luiz Gustavo – Deniz Türüç, Miha Zajc, Garry Rodrigues – Vedat Muriqi kadrosuyla çıkarken, Trabzonspor da kaptanı Sosa’dan mahrum, Uğurcan Çakır – Joao Pereira, Seyed Majid Hosseini, Gaston Campi, Filip Novak – Abdulkadir Parmak, Badou Ndiaye – Caleb Ekuban, Abdülkadir Ömür, Anthony Nwakaeme – Alexander Sörloth dizilişiyle sahada yer almıştı.Trabzonspor’un 6’ncı dakikada Ekuban’ın pası, Sörloth’un golüyle 1 öne geçtiği mücadelede Fenerbahçe 42’nci dakikada Deniz Türüç’ün çok şık golüyle eşitliği sağlıyor ve devre 1-1 bitiyordu. İkinci yarıda Fenerbahçe topa daha çok sahip olurken, kontrataklarla gol arayan Trabzonspor, 83’te Alexander Sörloth ve 90+2’de Filip Novak’la iki gol daha bularak maçı 3-1 kazanıyor ve adına finale yazdırıyordu. Bu galibi-yet finali getirmesinin yanı sıra Trabzonspor’un İstanbul’da Fenerbahçe karşısında 23 Ağustos 1997’den bu yana elde ettiği ilk galibiyet olarak da tarihe geçiyordu.

 Trabzonspor finale gelene kadar oynadığı sekiz maçın yedisini kazanırken, sadece Denizlispor’a bir maçta yenildi. Bu sekiz maçta 22 gol kaydeden bordo-mavili takım, kalesinde ise 7 gol gördü. Trabzonspor’un 22 golünden altısını Sörloth kaydederken, üçünün altında takımdan ayrılan Sturridge’in imzası var. Nwakaeme, Novak ve Guilherme ikişer gol atarken, Ekuban, Sosa, Abdulkadir Parmak, Sefa Kınalı ve Çaykur Rizespor’a giden Ivanildo Fernandes de birer golle takımın finale yükselmesine katkıda bulundu. Bordo-mavili takımın iki golünü ise Erzurumsporlu oyuncular kendi kalelerine attı.

Kaynak ;Tff.Org

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil