Ana Sayfa Gündem, Sağlık 8 Ağustos 2020

DSÖ: Covid-19 aşısının adil dağıtımı için küresel uzlaşı gerekli

Haberin Yıldızı-

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Programları Direktörü Michael Ryan, şu an dünya genelinde test aşamasında yaklaşık 165 aşı adayı bulunduğunu kaydeti.

Ryan, dün Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında, söz konusu 165 aşıdan 26’sında klinik deney sürecine geçildiğine ve 3. aşama klinik deneyler yapılan 6 aşıdan 3’ünün Çin’de olduğuna dikkat çekerek, kısa sürede bu sonuçların elde edilmesini “inanılmaz” olarak niteledi.

     

Ryan, “Bir sonraki adım, aşının güvenli ve etkili olmasını sağlamak. 3. aşama klinik deneylerde geniş çaplı testler gerçekleştirilecek. DSÖ, daha fazla aşı adayının 3.aşama klinik deneylere geçmesini arzu ediyor.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, basın toplantısında yaptığı konuşmada, aşı araştırma ve geliştirme süreci hızlanırken, aşıya erişimi kısıtlı kişilerin aşıya ulaşabilmeleri için adil bir dağıtım sağlanması gerektiğini vurguladı. Tedros, aşıları küresel bir kamu ürünü hâline getirmek için küresel bir uzlaşı gerektiğini de belirtti.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, ” ‘Aşı Milliyetçiliği’nin hiçbir faydası olmayacak. Küreselleşmiş bir dünyadayız. Aşıların veya diğer araçların küresel bir kamu ürünü olarak paylaşılması, dünya ekonomisinin daha hızlı toparlanması ve Covid-19’un neden olduğu kayıpların azalmasına yardımcı olacak.” dedi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, sağlık sistemlerinin sınırlarını zorlayan Covid-19 pandemisinin, sağlık sektörüne yatırımın ulusal güvenlik için son derece kritik olduğunu ve evrensel sağlık sigortasının küresel sağlık güvenliği için şart olduğunu gösterdiğini de belirtti.

Genel Direktör, daha güçlü bir sağlık sistemi oluşturulmasına hem yüksek gelirli hem de düşük gelirli ülkelerin siyasi irade, kaynak ve teknik uzmanlık konularında katkı sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

DSÖ’nün en acil görevinin tüm ülkelerin sağlık sistemini güçlendirmesine destek vermek olduğunun altını çizen Tedros Adhanom Ghebreyesus, bilim ve dayanışma ışığında ilerlemenin salgınının üstesinden gelmek için en iyi yöntem olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil