Ana Sayfa Dünya, Gündem 17 Ağustos 2020

FKÖ: Filistin davasını tasfiye etmek için bir dönüm noktasındayız

Haberin Yıldızı-

Filistinli bir yetkili, Filistin yönetiminin, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ‘Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) – İsrail ve ABD anlaşmasını reddettiğini’ ilan etmek amacıyla acil bir oturum düzenleme talebine Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’dan (İİT) yanıt verilmesini beklemediğini açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi ve Fetih Hareketi Merkezi Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed, “Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın çağrı yaptığı Arap Birliği ve İİT toplantısını engelleyecek ciddi anlaşmazlıklar yaşanmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı. Ahmed, olağanüstü bir toplantı düzenlendiğinden şüphe duyduğunu belirtirken, “Filistin davasını tasfiye etmek için bir dönüm noktasındayız” dedi.

Aynı şekilde ABD Başkanı Donald Trump, Filistinliler tarafından reddedilen, bazı Arap ülkeleri ve dünyadaki birçok ülke tarafından da memnuniyetle karşılanan bir hareketle, BAE ve İsrail’in ilişkileri normalleştirmek amacıyla bir anlaşmaya vardıklarını açıklarken, bu anlaşmayı da ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendirdi.

Azzam el-Ahmed, 15 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinin BAE- İsrail anlaşmasını memnuniyetle karşılamasını eleştirerek, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada da bu tür bir Arap memnuniyetinin, Filistinlilerin pozisyonunu zayıflattığını kaydetti.

Ahmed, anlaşmayı ‘Arap Birliği politikalarından, ortak Arap savunma anlaşmalarından ve Arap Barış Girişimi’nden bir sapma’ olarak nitelendirdi. Yetkili, hiçbir tarafın ‘tüm dünya karar verse bile Filistin halkı ve liderleri adına karar alamayacağını’ vurgulayarak, mevcut koşullarda çözümün, Filistinlilerin saflarını birleştirmek olduğunu kaydetti.

Filistinli yetkili, Hamas hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Heniyye’nin Mahmud Abbas’ı arayarak, durumun ‘komploya karşı halk direnişine dönüşmesi gerektiği’ bilgisi verdiğini vurguladı. Azzam el-Ahmed’ göre Heniyye, “İç cephelerimizi örgütlemeli, tek bir siyasi vizyonla ve tereddüt etmeden birleşik bir ulusal konumla konuşmalıyız” dedi.

Ahmed’in açıklamasından iki gün önce de Filistin Devlet Başkanı, Arap Birliği ve İİT’den BAE- İsrail anlaşmasını reddetmek üzere bir toplantı düzenlemesini istedi.

Filistin liderliği, anlaşmayı sert bir dille eleştirirken, ‘Arap barış girişimini, Arap ve İslam zirvelerinin kararlarını ve uluslararası meşruiyeti değersizleştirme eylemi, Filistin halkına yönelik bir saldırı ve Kudüs ve 4 Haziran 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin Devleti başta olmak üzere Filistin’in haklarını ve kutsallıklarını yok sayma adımı’ olarak değerlendirdi.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler, BAE’nin bu adımını kabul etmediklerini ifade etmek için gösteriler ve yürüyüşler düzenledi. 15 Ağustos’ta da Ramallah’taki ulusal ve İslami güçler, ABD- BAE ve İsrail üçlü deklarasyonunu reddetmek için kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

FKÖ, Filistinli gruplar, birçok ulusal konsey, kurum, yazar, sanatçı, sivil kuruluş, İslam ve Hıristiyan konseyleri anlaşmayı kınayan açıklamalar yaptı.

Bu çerçevede Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, işgal devletiyle normalleşmeyi eleştirirken, BAE- İsrail anlaşmasını ‘uğursuz’ olarak nitelendirdi ve bu adımın şaşırtıcı olmadığını ifade etti. İsrail’den gelen normalleşme adımının, Arapların resmi konumunda bir çöküşü temsil ettiğini söyleyen Alul, Filistinlilerin konumlarını zayıflatacağı için ‘BAE’nin bu adımına benzer başka Arap adımlarına’ karşı da uyardı.

Fetih Hareketi’nin Merkezi Komitesi üyesi Sabri Saydam da anlaşmanın, Filistin halkının ve liderlerinin Arap kurtarma planına ihtiyaç duyduğu bir zamanda Filistin davasına zarar verdiğini belirtti. Saydam, ‘Savt Filistin (Filistin Sesi)’ adlı radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Artık Arapların reddetme çemberini genişletmemiz gerekiyor” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil