DOLAR 32,5593 0.02%
EURO 34,8865 -0.02%
ALTIN 2.431,340,06
BITCOIN 2110377-2.92035%
Trabzon
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:29

SABAHA KALAN SÜRE

“İklim değişikliği, sınır tanımayan, küresel bir krizdir.”

“İklim değişikliği, sınır tanımayan, küresel bir krizdir.”

ABONE OL
18 Eylül 2020 06:51
“İklim değişikliği, sınır tanımayan, küresel bir krizdir.”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pandemi nedeniyle bu yıl telekonferans yöntemiyle gerçekleşen G20 Çevre Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “İklim değişikliği, sınır tanımayan, küresel bir krizdir.” diyerek bu krize karşı küresel işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz yıl “Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma” başlığıyla Japonya’da gerçekleşen G20 Çevre Bakanları Toplantısı bu yıl pandemi önlemleri nedeniyle dijital ortamda gerçekleşti.

Salgının bir an önce son bulmasını dileyerek sözlerine başlayan Bakan Kurum, “Bu salgın, çevre dostu bir dünya kurmanın, doğa ile kardeş olmanın ve yeşil dönüşümün önemini gözler önüne seriyor.” İfadelerinin kullandı.

G20 ülkelerinin dünya ekonomisinin %80’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ettiğini hatırlatan Bakan Kurum, toplantıda alınan karaların bütün yerküreyi ilgilendirdiğini kaydetti.

7 Bölgeye 7 Ayrı Eylem Planı

Dünyayı tehdit eden sorunların başında iklim değişikliğinin geldiği belirten Kurum, şöyle konuştu: “İklim değişikliği, sınır tanımayan, küresel bir krizdir. Bakın Türkiye’de sadece 2020’nin ilk 9 ayında yaşadığımız sellerin bize maliyeti milyarlarca Türk lirası oldu. Onlarca insanımızı kaybettik. Şu an dünyamızın içinde bulunduğu kritik eşikte ihtiyacımız olan şey, küresel krizlere karşı küresel bir iş birliğini hayata geçirmektir. Biz ülke olarak, dünyamızı ilgilendiren sorunlara çözüm bulmak için çok önemli projelere imza atıyoruz. Bunlardan en önemlisi de İklim Değişikliğiyle mücadeledir. Bugün Türkiye’nin 7 bölgesi için ayrı ayrı İklim Değişikliği Eylem Planları hazırladık. Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Özellikle Yenilenebilir Enerji’de geldiğimiz nokta, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinin en önemli göstergelerinden biri olmuştur.”

Çevre Dostu Projeler

Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda kat ettiği mesafeye de değinen Bakan Kurum, “Bu alanda, Avrupa’nın 6’ncı dünyanın 13’üncü ülkesiyiz. Ağustos ayında Türkiye’nin ilk, Avrupa ve Orta Doğu’nun tek entegre güneş paneli üretim tesisini açtık.” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın hayata geçirdiği çevre dostu projelerden de bahseden Kurum, Sıfır Atık, Sıfır Atık Mavi projeleriyle zorunlu depozito ve geri kazanım katılım payı uygulamaları hakkında bilgi verdi. Kurum, “Türkiye olarak atıklarımızı geri dönüştürüyor, asla doğaya bırakmıyoruz. Bugün; geri kazanım oranımız %13’lere çıkmış durumdadır. 2023 yılına kadar geri kazanım oranımızı en az % 35’e çıkaracağız. Ülkemizdeki korunan alan büyüklüğümüzü, yüzde 9’dan OECD ortalaması olan yüzde 17’ye çıkarıyoruz. Türkiye’yi bir uçtan bir uca yeşil ağlarla öreceğimiz ekolojik koridorlar, yeşil hatlar, yeşil yollar oluşturuyoruz.” diye konuştu.

Millet Bahçeleri Şehirlere Nefes Oluyor

Millet Bahçeleri konusunda da mevkidaşlarına bilgiler veren Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü: “81 ilde 81 milyon metrekarelik alana yapacağımız millet bahçelerimizle, ülkemizdeki yeşil alan miktarını arttırıyor, şehirlerimize nefes aldırıyoruz. Bütün kamu binalarımızda ve kentsel dönüşüm projelerimizde; güneş enerjisi sistemlerini tesis ediyor, binalarımızın, enerji verimliliği yüksek, enerji savurmayan, güçlü yalıtımı olan yapılar olmasını sağlıyoruz. Türkiye olarak, 2030 yılına kadar ağaçlandırmadan mera ıslahına, ormanlarımızın yeşil alanlarımızın artırılmasına ve arazi tahribatının dengelenmesine kadar belirlediğimiz tüm hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akdeniz ülkeleri içerisindeki en büyük hacme sahip iki adet yapay resif projemizle; deniz canlıları için yeni habitatlar oluşturup biyolojik çeşitliliğe katkı sağlıyoruz. Kuzey Ege Denizi’nde kırmızı mercanları koruyup yok olmalarını önledik, önlemeye de devam ediyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!