Ana Sayfa Gündem 24 Eylül 2020

Fındık’ta Üretici Fabrikaları, Fabrikalar İhracatın Artmasını Bekliyor

Haberin Yıldızı-

2020 yılı fındık üreticisi için güzel haberler le başlamıştı önce tarlalardaki verim ,sonra Cumhurbaşkanının açıkladığı taban fiat bu sezonun güzel geçeceği uzun yıllardan sonra ilk kez fındık üreticisinin yüzünü güldüreceğinin sinyallerini veriyordu.

Hasad öncesi yağan yağışlar biraz keyifleri kaçırsada çokda önemsenmemişti ama ard arda gelen yağışlar sele sebep olunca hasadı yeni bitirmiş üreticinin boynunu büktü verimde tahminlere göre %25 lik bir düşüş yaşanmasıda işin tuzu biberi oldu.

Geçen sene açıklanan taban fiat 16,50 iken fındık daha sonraki aylarda 20lira hatta 21 lirayıda görmüşken bu sene açıklanan taban fiat 22.50 iken rekoltenin de düşmesine  rağmen üstelik geçen yıllarda TMO nun depoları ağzına kadar fındık la dolu iken bu sene boş kalan depolar bile  fiatı bir türlü yukarı çekemedi.

Üreticinin bir kısmı pandemi dolayısı ile fındık hasadından sonra toplanılan fındığı sattı bir kısmı ise yaşadıkları şehre dönmek için fındığını emanete verdi böyle oluncada fındık tüccarın eline geçmiş oldu.

Fiat artmasını bekleyen bir kısım üreticisi ise bekliyor fiat ne zaman artacak gerçek değerine ulaşacakta elinden çıkarabilecek mi?

Bizde Haberin Yıldızı olarak bu soruları muhataplarına fındık fabrikalarına sorduk  Fındık Fiatı Artacakmı ? artacaksa ne olur ? artmayacaksa neden artmayacak ?

Öncelikle Fındık fabrika sahiplerine uzattık mikrofonumuzu – Fındık ta durum ne ? İşletme sahipleri bu konuda biraz karamsarlar fındık ihracatının geçen yıllara oranla düşük seyrettiğini bunun da sebebi olarak bütün dünyayı etkisi altına alan corona salgınını gösteriyorlar -iç piyasada tüketim belli tüketimin asıl olduğu yer dış pazar ihracatta beklediğimiz rakamların çok altındayız o yüzden alımlarımızda azaldı arz talep dengesinde düzen bozuldu eğerki kısa zamanda ihracatta bir ivme yakalanamassa üretici beklediği rakamları göremeyebilir ,dediler

İşletme sahipleri gerek tüccardaki emanet fındıklarla gerekse üreticinin sattığı fındıkla sezonu geçiştirmeye çalışıyor  belliki şu andaki fiatın da düşmesini engelleyen TMO nun fiyat politikası ama genede bu durum üreticiyi memnun etmiyor umutla başlayan 2020 fındık sezonu aynı umutlarla devam etmiyor

İşletme sahiplerine son olarak sorduğumuz bu sene fındık fiatları nereye kadar çıkar  sorumuza ise hiç de üreticiyi memnun edecek rakamlar duymadık

işletme sahiplerinin ortak cevabı – eğer ihracatta beklediğimiz artış gerçekleşmez ise fındık fiatlarında  beklenen yükselme olmayacak  ama pandemi biraz daha yavaşlar ihracatta bir talep artışı olursa 26-28 tl bandında rakamlara ulaşır dediler

Fındık üreticisi en az 30 tl beklerken  konuşulan rakamlar sanırızki üreticiyi memnun etmeyecek

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil