Ana Sayfa Gündem, Yaşam 29 Eylül 2020

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Toplumu Ermeni Saldırganlığı Hakkında Bilgilendirdi

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun, Ermenistan’ın aynı gün Azerbaycan ordusunun ön cephedeki mevzilerine yönelik geniş çaplı askeri saldırısının ardından 27 Eylül’de birçok ülkeden mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgedeki durumdan duyduğu endişeyi dile getirmek için Bayramov’u aradı ve ateşkesin restorasyonunun önemini vurguladı.

Buna karşılık Bayramov, 27 Eylül’de ateşkes rejimini ihlal ederek, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin büyük kalibreli silahlar, havan rampaları ve çeşitli toplarla temas hattı boyunca Azerbaycan’ın pozisyonlarını bombaladığını kaydetti. Bayramov, saldırıyı Ermenistan’ın son aylarda yürüttüğü maksatlı kışkırtıcı faaliyetlerin devamı olarak nitelendirdi.

Sivil halkın güvenliğini sağlamak için Ermeni silahlı kuvvetlerinin meşru müdafaa hakkı kapsamında uygun önlemlerle karşılandığı da kaydedildi.

Bayramov ayrıca AB’nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar ile bir telefon görüşmesi yaptı ve bölgedeki durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Bayramov görüşmede, 27 Eylül’de Azerbaycan’a yönelik yeni saldırı eyleminin, 12-16 Temmuz’da Tovuz ilçesine yönelik saldırı, sabotaj-keşif provokasyonu da dahil olmak üzere son aylarda Ermenistan tarafından gerçekleştirilen bir dizi provokasyonun devamı olduğunu vurguladı. 23 Ağustos’ta Goranboy bölgesi, işgal altındaki Azerbaycan topraklarında yasadışı yerleşim ve Ermenistan liderliğinin kışkırtıcı açıklamaları ve faaliyetleri.

Azerbaycan bakanı ayrıca, Azerbaycan’a yönelik Ermeni saldırısının uluslararası hukukun temel norm ve ilkelerinin ağır bir ihlali teşkil ettiğinin altını çizdi, BM Güvenlik Konseyi kararları Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarından tam ve kayıtsız şartsız geri çekilmesi çağrısında bulundu. insancıl hukuk ve 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokolleri.

Ermenistan’ın siyasi-askeri liderliğinin mevcut durumdan tüm sorumluluğu taşıdığını belirtti.

Klaar, bölgedeki gerginliği azaltmak için gerekli tedbirlerin alınmasının önemini vurguladı.

Aynı gün, Jeyhun Bayramov ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell arasında bir telefon görüşmesi daha gerçekleşti.

Bayramov, Borrell’e Azerbaycan’ın 27 Eylül’de Ermenistan’ın başka bir askeri saldırısını önlemek ve yoğun nüfuslu sivil yerleşim yerlerinin güvenliğini sağlamak için meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve uluslararası insani hukuka tam uyum içinde karşı saldırı tedbirleri uyguladığını söyledi. iletişim hattı. Durumun sorumluluğunun tamamen Ermenistan’ın siyasi ve askeri liderliğinde olduğu vurgulandı.

AB yetkilisi, gerginliği azaltmanın yanı sıra ateşkes sağlamak için uygun adımlar atmanın önemini de vurguladı.

Bayramov, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun ile de telefonda görüştü ve bölgedeki gerilimlerin temel sebebinin Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıldır süren saldırgan politikası olduğunun altını çizdi.

Bayramov, Ermenistan’ın mevcut gergin durumdan tüm sorumluluğu taşıdığını vurguladı.

Azerbaycan’ın güney komşusu İran da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki temas hattında gerginliğin artmasından duyduğu endişeyi dile getirdi

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif Bayramov ile telefon görüşmesinde bölgede barışın sağlanmasının önemini vurguladı ve gerginliği azaltmak için gerekli adımların atılmasının önemini vurguladı. Ayrıca İran’ın bu konuda yardımcı olmaya her zaman hazır olduğunu kaydetti.

Bayramov, görüşmede Azerbaycan Ordusu’nun Azerbaycan’ın uluslararası sınırları içinde meşru müdafaa hakkına uygun misilleme önlemleri aldığını ve sivillerin güvenliğini sağladığını kaydetti.

Kaynak:AzerNewsAz

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil