Ana Sayfa Teknoloji 1 Ekim 2020

YAPAY ZEKA VE VERİ BİLİMLERİ YARIŞMASI “DOĞUŞ DATATHON” İLE YARATICI PROJELER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Doğuş Grubu şirketlerinden Doğuş Teknoloji’nin Doğuş Datathon adıyla bu yıl ilk kez düzenlediği, yapay zeka ve veri bilimleri gibi alanları kapsayan yarışmada katılımcılar, Doğuş Grubu bünyesindeki şirketlerden sağlanan verileri kullanarak yaratıcı projeler üretti. Yarışma sonucunda birinci olan ‘Tripel’ takımı 20 bin TL, ikinci olan ‘Stan’ takımı 15 bin TL ve üçüncü olan ‘Deli Veri’ takımı 10 bin TL’lik ödülü almaya hak kazandı.

Doğuş Teknoloji tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Doğuş Datathon” yarışmasında katılımcıların makine öğrenmesi, yapay zeka ve veri bilimini veya farklı teknolojik yaklaşımları kullanarak kod yazmaları ve problemlere farklı bakış açıları geliştirerek proje üretmeleri hedeflendi. 755 bireysel başvurunun yapıldığı Doğuş Datathon yarışması, 64 takımın katılımıyla gerçekleşti. Jüri üyeleri tarafından yapılan elemeler sonucunda 13 takım finale kaldı.

Katılımcılara yarışma kapsamında Doğuş Grubu şirketlerinden Doğuş Otomotiv, Doğuş Yayın Grubu ve d.ream şirketlerine ait anonimleştirilen veriler paylaşıldı ve Doğuş Teknoloji’nin iş ortakları ile sağlayacağı Google, Amazon, Microsoft, Oracle gibi dijital platformlarda katılımcılardan projelerini geliştirmeleri istendi.

Projeler arasında; normalin üzerinde verilen siparişlere yönelik yapılan özel çalışmalar (Holt Winters’ Yöntemi ile), modern makine öğrenmesi yöntemlerinin (özellikle boosting algoritmaları) ve derin olmayan bazı yapay sinir ağlarının kullanılması ile birkaç makine öğrenmesi çözümünün art arda kullanıldığı bir ML pipeline çözümü gibi yaklaşımlar öne çıktı.

Yarışmanın jüri üyeleri, bütün takımların sunumlarını ve yaklaşımlarını dinledikten sonra araştırmacı ve yenilikçi fikir, özgün çözüm yöntemi ve veri odaklı geliştirme gibi kriterlere göre projeleri değerlendirdi. Bu değerlendirmeler sonucunda üçüncü olan ‘Deli Veri’ takımı 10 bin TL, ikinci olan ‘Stan’ takımı 15 bin TL ve birinci olan ‘Tripel’ takımı 20 bin TL’lik ödülü almaya hak kazandı.

Birinci olan Tripel takımında Anıl Cem Arslan (25), Onurcan Aktürk (25), Baturay Ofluoğlu (27) ve Berk Eğen (22) yer aldı. Takım lideri ve öğrenci olan Anıl Cem Arslan, Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Ku Leuven üniversitesinde veri bilimi yüksek lisansına devam etti. Arslan, yarışmaya Belçika’dan katıldı. Onurcan Aktürk, Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans, Ku Leuven üniversitesinde matematik mühendisliği ve veri bilimi alanlarında yüksek lisans eğitimi aldı. Aktürk, Belçika’da Sentiance şirketinde çalışıyor. Baturay Ofluoğlu, Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu ve Belçika’da Antwerpen Üniversitesinde veri bilimi yüksek lisansını tamamladı. Ofluoğlu Dataroots’da veri mühendisi olarak çalışıyor. Özyeğin üniversitesi Endüstri Mühendisliği eğitimi alan Berk Eğen, Belçika’da Antwerpen Üniversitesinde veri bilimi yüksek lisansına devam ediyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil