Ana Sayfa Gündem 3 Ekim 2020

Fiskobirlik’ten Fındık Üreticilerine Uyarı !!!

Haberin Yıldızı-

 

 

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) fındık üreticilerini uyardı : Toprak Analizi mutlaka yaptırın

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada toprak analizinin amacı ve önemine yer verilirken, analiz verileri ışığında yapılacak olan doğru gübreleme çalışmalarının fındıkta verimi ve sürekliliği artıracağına değinildi. FİSKOBİRLİK’ten yapılan açıklama şu şekilde;

‘’Toprak Analizinin Amacı; Topraklarda oluşum özelliklerine bağlı olarak farklı miktarlarda bitki besin elementi bulunmakta olup, bitki besin maddesi miktarlarının ve yıl içerisinde bitkiyle topraktan alınan besin elementi miktarlarının belirlenmesindir.

Fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verilebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeteri kadar bir gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp laboratuvarlarda analizlerinin yaptırılmasıdır. Toprak numunesinin alınmasında hiçbir zorluk bulunmadığı gibi, unutulmaması gereken en önemli husus alınacak olan toprak numunesinin bahçeyi en doğru şekilde temsil edebilmesidir. Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası vardır. Örneğin; Gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden çiftçi zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur. Ayrıca fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz.

Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınarak analiz yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, usulüne uygun olarak alınan toprak numunelerinin Laboratuvar analiz sonuçlarına göre gübreleme uygulaması yapılması neticesinde çiftçilerin, dengeli ve bilinçli bir gübreleme yaparak arazisini en iyi şekilde değerlendirerek, gerek kendi gerekse ülke ekonomisine büyük ölçüde hizmet etmiş olurlar.

Fiskobirlik Toprak Analiz Laboratuvarımız, kayıtlı ortak üreticilerimiz ile ortak olmayan tüm üreticilerimize hizmet vermektedir. Üreticilerimize faydalı olunması amacıyla en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçilmesi, tarım danışmanlarımız ve personellerimiz tarafından yapılacak olan bilgilendirme doğrultusunda bahçelerinden toprak numunelerinin alınması ve Laboratuvar sonucuna göre gübreleme yapılması üreticilerimizin menfaatine olacaktır.’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil