Ana Sayfa Bölge, Gündem 5 Ekim 2020

Çözüm Önerisi 2005 Yılından

Haberin Yıldızı-

 

Trabzon’un  gelişmesi, ekonomik refah seviyesinin artması ,işsizliğin önüne geçilebilmesi, göç veren değil göç alan bir şehir oluşabilmesi için   yıllardır hayal edilen demiryolu hattının ilk ne zaman düşünüldüğü ,kimlerin düşündüğü,neden bugüne kadar yapılamadığı konularına Haberin Yıldızı olarak  geniş açıdan bir bakalım istedik.

Trabzon’a Demiryolu getirmek için ilk girişim Osmanlı döneminde,1908 yıllarında 2.meşrutiyet döneminde özellikle ele alınmış Trabzon 1461 yılında fethedildikten sonra Osmanlı Devleti, kendisine büyük kazançlar sağlayan Trabzon-Tebriz yoluna önem vermiş, yolun tamiri için defalarca kez girişimlerde bulunulmuştur. Bilhassa İkinci Meşrutiyet döneminde Trabzon-Erzurum-Tebriz transit hattı üzerinde bir demiryolu inşa etmek için hazırlıklar yapılmıştır.

Trabzon’un işgal edildiği 1916-1918 arasında Rusların  Maçka’ya kadar uzanan hafif sistem bir demiryolu inşa etmeye çalışmışlar 24 Şubat 1918’de Trabzon’un tekrar Türklerin eline geçmesiyle birlikte bu demiryolu inşaatı  yarım kalmış bitirilememiştir..

Cumhuriyetin ilk yıllarında Trabzonun Trenle buluşmasına en çok yaklaştığı yıllardır hatta o yıllarda 10 Nisan 1924’de TBMM’de Trabzon-Erzurum arasında demiryolu yapılması kanunla kabul edildi.

Bu güne kadar yasa olmasına rağmen aradan geçen onca hükümetlerin proğramında olmasına rağmen bir türlü başlamayan başlatılmayan TREN  Trabzonlular için tatlı bir rüya olmaktan öteye geçemedi

Son günlerde Tekrardan başlayan (olmayan) trenin güzergahı için yeni bir alternatiften bahsediliyor projelendirilen iyidere lojistik merkez ve liman için için trenin güzergahı aşkale iyidere olmalı imiş … takdir edersinizki rize ve çevresi bu durumu isterken ,Trabzon gümüşhane,Erzincan ve Giresun ise bu duruma karşı ilk açıklanan projeye sadık kalınmasını istiyor yani kısaca herkes kendi ilini düşünüyor bölgesel kalkınmaya karadeniz bölgesi için en iyi alternatife bakmıyor .

Şöyle eskileri bir karıştıralım kimler neler demiş derken bir açıklama diğerlerinden farklı bir yaklaşım farklı bir değerlendirme içerdiğini farkettik belliki o dönem biraz göz ardı edilmiş bu açıklama aslında Trenin Trabzona getirilmesi nin neden gerekli olduğunu anlattığımız ilk parağrafın tam bir açıklaması gibi “Trabzon’un  gelişmesi, ekonomik refah seviyesinin artması ,işsizliğin önüne geçilebilmesi, göç veren değil göç alan bir şehir oluşabilmesi için

 

Yıl 2005 Şehir de ve ülke gündeminde Trabzona yapılacak Tren yolunun güzergahı ile ilgili ve nasıl yapılacağı ile ilgili tartışmalar sürerken önce o dönemin önemli STK larından TSİAD Başkanı Şükrullah Güçmenin basına yaptığı açıklamaya bir bakalım

‘Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği (TSİAD) Başkanı Şükrullah Güçmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı’nın bir süre önce Trabzon’da yaptığı ‘Hopa-Batum demir yolu projesini yapın derlerse en kısa zamanda yapıp bitiririz.’ şeklindeki açıklamasını hatırlatarak bunun gerçekleşmesi adına bölge milletvekillerini göreve çağırdı. Bugün İskandinav ülkelerinin ihracatlarının %50’sini Rusya’ya yaptıklarını belirten Güçmen, bu yüzden ülkemizin de bu ülkeye ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Güçmen, bugün ihracatçıların hem zaman hem de maddi açıdan önemli kayıplarının olduğunun altını çizerek bunun önüne geçilmesi için Demir Yolu Projesi’nin acilen yapılması gerektiğini kaydetti.’

gazete sayfaları arasında kalan bu açıklamanın şimdi ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor Trabzona turistik Tren lazım değil Trabzonun gelişmesi,ekonomik açıdan gelir getirmesi, ve isdihdama ve göçün engelleyebileceği kalkınmaya desdek olacağı  Batum-Sarp-Rize-Trabzon-Giresun-Ordu-Samsun hattının yapılması ivedidir.

Sayın Güçmeninde açıklamasından anladığımız en rantabıl ,yapılabilir ve işlerliği en yüksek olacak güzergah budur.

 

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil