Ana Sayfa Bölge, Gündem 21 Ekim 2020

Fındık Müzesine Yer Bulunamıyor…

Haberin Yıldızı-

 

Giresunda yapılması planlanan “Fındık Müzesi” için hala yer belirlemesi yapılamadı.

Giresun Ticaret Borsasınca (GTB) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen Mega projelerden Fındık Müzesi projesi ilk planlandığında herkesi heyacanlandırmıştı.

Projenin son durumu hakkında yetkililerden alınan bilgiye göre proje son derece hassas ve Giresun Milletvekillerinin gündeminde 1.sırada yer almaya  devam ediyor en son geçen hafta DOKA yetkilileriyle yapılan görüşmede yer konusundaki belirsizliğin bitmesi halinde projenin bir an önce hayata geçirilerek Giresunun ve Türkiyenin hizmetine sunulacağı bildirildi.

Giresun Milletvekilleri Cemal Öztürk,Kadir Aydın ve Sabri Öztürkün de yakınen takip ettikleri ve projenin  hayata geçirilebilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde oldukları yer konusunda ise yerel yöneticilerden sürekli bilgi alarak uygun yerin biran önce bulunmasını istedikleri öğrenildi.

Geçtiğimiz aylarda  AK Parti Giresun Milletvekili Öztürk, “Giresun Fındık Müzesi projesi, uygun yer bulunamadığı için bugüne kadar hayata geçirilememişti. Bu konuda hem Valimiz, milletvekillerimiz, ve belediye başkanımız hep beraber yaptığımız istişareler sonucu Giresun Hükümet Konağı’nın karşısındaki dolgu alanına Fındık Müzesinin yapılabileceği yönünde ortak bir kanaat oluşturduk Bununla ilgili dolgu alanına fındık müzesi yapılabilmesi, buranın yer tahsisisi edilebilmesi bir imar düzenlemesi yapılması gerekiyor. Bu konuda da yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğüne gerekli başvurular yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da ilgili Bakanlıklardan, genel müdürlüklerden, kuruluşlardan görüş sordu. Şu aşamada bazı kuruluşlar görüşlerini bildirdi, bazıları bildirecek, neticesi bekleniyor. Bu görüşler geldiğinde inşallah Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü bu çalışmasını tamamlayarak imar planı yapıldığında, bu sahaya da proje uygulanabilecek. Böylece Giresun Ticaret Borsası’nın DOKA destekli projesi inşallah hayata geçirilmiş olacak” ” açıklamasından sonra  beklenen cevaplardan bazılarında uygunsuz görüş belirtilmesi üzerine fındık müzesi için alternatif  yerler  konusunda yeni değerlendirmeler yapıldığı bildirildi.

Bilindiği gibi  Giresun’da yapılması planlanan Fındık Müzesi’nde, ürünün hasadından sofralara gelişine kadar geçirdiği evreler mini sunumlarla yerli ve yabancı turistlere anlatılacaktı.

Giresun Ticaret Borsasınca (GTB) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen Fındık Müzesi projesiyle, ürünün tanıtımı amaçlanıyor. Müze içerisinde 100 yıl öncesine ait mini fındık kırma tesisi, hasat, çikolataya dönüşüm, pazarlama gibi tanıtıcı görseller de yer alacaktı

Fındık Müzesi 7 alan dan oluşması planlanlanmıştı  plana göre alanlar :

1. Giriş ve Yönetim Binası: Fındık Müzesi girişi ve yönetim binası toplamda 457,00 m2 alana sahip olacaktır. Bu alan içerisinde giriş rüzgarlık (35,00 m2), misafirleri karşılayacak ve bilet satışının gerçekleştirileceği danışma/gişe (60,00 m2), yöresel ürünlerin satışının sağlanacağı müze dükkanı ve hediyelik eşya satış alanı (60,00 m2), bekleme ve ikram alanı olarak kullanılacak fuaye alanı (230,00 m2), vestiyer holü (27,00 m2) ve Lavabo (60,00 m2) bölümleri yer alacaktır.

2. Yönetim Birimi: Yönetim ve ön sergi alanı olarak kullanılacak olan yapı toplamda 364,00 m2 alana sahip olacaktır. Bu alan içerisinde Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar geçen süreçte çekilmiş fındık fotoğraf arşivi sunum alanı (230,00 m2), yönetici müdür odası (43,00 m2), Sekretarya bölümü (17,00 m2), bilişim kayıtlarının yapılacağı kamera kayıt ve server odası (11,5 m2), elektrik panosu odası (7,5 m2), muhasebe birimi (45,00 m2), temizlik odası ve tuvalet bölümleri (10,00 m2) yer alacaktır.

3. Müze Binası: Müze binası zemin ve birinci kat olmak üzere toplamda 2 kat ve 1.928,00 m2 alandan oluşacaktır. Zemin kat içerisinde proje temasını uygun alanda sunumların yapılacağı sergi salonu (1.000,00 m2), 110 kişilik kapasiteye sahip sunum ve toplantı salonu (147,00 m2), onarım atölyesi/depo (147,00 m2), danışma alanı (9,00 m2) ve lavabo (25,00 m2) birimleri yer alacaktır. Müze binası birinci katı proje temasını uygun alanda sunumların yapılacağı sergi salonundan (1.000,00 m2) oluşacaktır.

4. Atölyeler: Fındığın ilk aşamadan çeşitli son ürünlere kadar dönüşümünün yapıldığı işlemlerin sergileneceği atölyeler kurulacaktır. 68 m2 alana sahip ve her atölyenin kendisine ait lavabolarının (5,8 m2) bulunacağı alanlar toplamda 295,20 m2 alana sahip olacaktır. Atölyeler içerisinde kırma tesisi, işleme alanı, el yapımı çikolata atölyesi gibi bölümler bulunacak ve ziyaretçilerin işlemleri kendilerinin yapması sağlanacaktır.

5. Yöresel Kafeterya: Giresun iline özgü yöresel ürünlerin hazırlanarak ziyaretçilere sunulacağı kafeterya bölümü giriş, danışma, bahçe, mutfak, lavabo ve restoran bölümünden oluşacak ve toplamda 580,00 m2 kullanım alanına sahip olacaktır. Restoran 150 kişiye aynı anda hizmet verebilecek kapasitede olacaktır.

6. Ahşap İskele: Fındık müzesi bileşeni olarak deniz üzerinde seyir ve fotoğraf alanı olarak kullanılacak ahşap iskele yapımı gerçekleştirilecektir. Ahşap iskele deniz ve şehir manzarası arasında görsel mükemmellik sağlayacaktır.

7. Fındık Toplama Alanı: Ziyaretçilerin fındık ağaçlarını görebileceği ve hasat döneminde fındık toplama yaparak fındık tarımının nasıl olduğu konusunda uygulama yapabileceği ve açık alanda kurulacak 1.000,00 m2 fındık toplama alanı hazırlanacaktır.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil