Ana Sayfa Ekonomi, Yaşam 26 Ekim 2020

Cumhuriyet Tarihinde Bir İlk

Haberin Yıldızı-

 

Cumhurbaşkanı ve , Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ Malatyadan Üreticilere müjde verdiler

Cumhuriyet Tarihinde İlk Kez TMO’ya Kuru Kayısı Alımı Görevi Verildi

Malatyalı üreticimizin ürünlerine değer kazandırmak için TMO’ya, Cumhuriyet tarihinde ilk kez olmak üzere, kuru kayısı alım görevi verildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli “TMO’ya verilen kuru kayısı alımı görevi, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Ve bu ilk de, yine zat-ı devletlerinizin sayesinde hayata geçirilmiştir. TMO’ya alım görevi verilmesiyle, diğer ürünlerde olduğu gibi, piyasalarda istikrar sağlanacak, üreticimiz  “ya ürünüm elimde kalırsa” diye korkmayacak, çiftçimiz planını, programını yapabilecek, böylece; çiftçinin karnını yarmışlar, kırk tane gelecek yıl çıkmış sözü de tarihe karışacaktır. Bu kapsamda 2020 yılı 4 numara kuru kayısıyı; kükürtlenmiş için kilogram başına 21 Liradan,  kükürtlenmemiş (günkurusu) için ise kilogram başına 23 Liradan alım yaptık.” diye konuştu.

Malatya’da 12 Adet Ovayı Daha Büyük Ova Koruma Alanı İçine Aldık

Resmi Gazete’de yayımlanan, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince, Malatya’da 12 adet ovayı daha büyük ova koruma alanı içine aldıklarını söyleyen Pakdemirli “Böylece Malatya’da korunan ova sayısını toplamda 18’e çıkardık. Hassaten ifade etmek isterim ki; koruma altına aldığımız ovalara tek bir çivi dahi çaktırmayacağız, bu bereketli topraklarda, sadece ve sadece tarımsal üretim yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Malatya’ya son 18 Yılda 6,5 Milyar Lira Tarımsal Destek ve Yatırım Yaptık

Konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığının Malatya’ya yaptığı yatırımlara da değinen Pakdemirli “Malatya’mız için, son 18 yılda; günümüz rakamlarıyla toplam 6,5 Milyar Lira tarımsal destek ve yatırım yaptık. Malatyalı çiftçilerimize; 2002 yılında 23,5 Milyon TL tarımsal destek verilmiş iken, 2019 yılında bu desteği yaklaşık 4,8 kat artışla 112,7 Milyon TL’ye çıkardık. 2020 yılında ise bugüne kadar yaklaşık 90 milyon TL tarımsal hibe desteği verdik. Hükümetlerimiz Döneminde Malatya’ya; günümüz rakamlarıyla toplam 3,2 Milyar TL tarımsal hibe desteği sağladık. Genç çiftçi projemiz kapsamında; 604 projeye tam 18,1 Milyon Lira ve Kırsal kalkınma destekleri kapsamında ise 44,4 Milyon Lira hibe desteği verdik. Bütün bu destekler, çiftçilerimizin emeğiyle birleşince de, Malatyalılarımızın tarımsal hasılası4 kat artarak 1,8 Milyar Liraya yükseldi” dedi.

Malatya’nın Yeşiline Yeşil Kattık

Orman ve su alanında da, Malatya’ya 3 Milyar Liranın üzerinde yatırım yaptıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli “Malatya’ya 10 Baraj ve 1 Gölet İnşa ettik, 10 Baraj daha inşa ediyoruz. 405 bin dekar alanı da, sulamaya açtık. Malatya’mızın yeşiline yeşil katmak için, 76,3 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Antik kaynaklardaki adı, “bal” anlamında “Melid” olan Malatya’mızda; köklü bir mesleği, arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 4 bal ormanı kurduk. Tesis ettiğimiz 3 mesire yeri ile vatandaşlarımıza rahat nefes alacakları alanlar oluşturduk. Orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızı desteklemek maksadıyla 2.548 ailemize 30,5 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık. Bilhassa geçtiğimiz Ocak ayında yaşadığımız Elazığ-Malatya depreminde de vatandaşlarımızı yalnız bırakmadık. Telef olan hayvanların yerine, aynı sayıda (87) hayvanı yetiştiricilerimize temin ve teslim ettik. Kış şartlarında olunduğu için, ayrıca 69 ton kaba yemi Malatyalı yetiştiricilerimize dağıttık” diye konuştu.

Bütün Olağanüstü Şartlara Rağmen, Üreticimiz Azmini ve Güvenini Yitirmedi

Bu yıl pandemiye, depremlere, sel ve heyelan afetleri gibi bütün olağanüstü şartlara rağmen, üreticimizin azmini ve güvenini yitirmediğini belirten Bakan Pakdemirli “Biliyoruz ki ülkemiz, sahip olduğu verimli topraklar ve üretim gücüyle, 1,5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyanın neredeyse en büyük gıda tedarikçisidir. Bu nedenle özellikle biz de, pandemi sürecini avantaja çevirmeye gayret ediyor, üretimin her safhasını destekliyor, “dünyayı doyuran ülke” iddiamızı koruyoruz. Bununla birlikte, “israf” konusundaki hassasiyetlerimizi de sürdürüyoruz. Geçtiğimiz hafta, “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” sloganıyla bir farkındalık kampanyası başlattık. Bu vesileyle bir kez daha, tüm vatandaşlarımızı ve Malatyalıları, inancımız ve insanlığımız gereği, bu anlamlı seferberliğe katılmaya ve “israfa karşı bir dünya rekoruna imza atmaya” davet ediyorum” açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil