DOLAR 32,5451 -0.04%
EURO 34,9917 0.37%
ALTIN 2.425,660,11
BITCOIN 2100358-3.34913%
Trabzon
24°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Adalet Ne Diyorsa O  ” SUÇ YOK ” “SUÇLU YOK “

Adalet Ne Diyorsa O ” SUÇ YOK ” “SUÇLU YOK “

ABONE OL
7 Kasım 2020 08:13
Adalet Ne Diyorsa O  ” SUÇ YOK ” “SUÇLU YOK “
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı-

 

Bugün futbol tarihi açısından ilginç bir gelişme yaşandı 2010-2011 sezonunundaki şike olayları için yeniden görüşülen Futbolda şike” davasında, Demir Grup Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ve Fenerbahçe eski yöneticisi Şekip Mosturoğlu’nun da bulunduğu 19 sanığın “şike ve teşvik primi” suçlarından beraatine karar verildi.

Hatırlanacağı gibi 2010-2011 sezonunda Türkiye liglerinde şike yapıldığını söyleyerek fenerbahçeyi şampiyonlar liginden men etmiş yerine Trabzonsporu gruplara direk katılım hakkı vermişti o dönemki fedarasyon başkanı Mehmet Ali Aydınlar yaptığı açıklamada : Trabzonspor’u Fenerbahçe yerine Şampiyonlar Ligi’ne alan UEFA’dır. Bunu UEFA’ya sormak lazım. Biz böyle bir öneride de bulunmadık. UEFA Fenerbahçe’yi istemedi. demişti.

O dönem yürütülen soruşturmalar ve mahkemeler sonucunda ilk dalgada tutuklamalar yapılmıştı tutuklananlar ise :
Aziz Yıldırım – Fenerbahçe Başkanı
Şekip Mosturoğlu – Fenerbahçe Asbaşkanı
Mecnun Otyakmaz – Sivasspor Başkanı
İlhan Ekşioğlu – Fenerbahçe Asbaşkanı
Cemil Turan – Fenerbahçe Sportif Koordinatör
Tamer Yelkovan – Fenerbahçe Finansal Direktörü
Mehmet Yenice – Fenerbahçe Masörü
Ahmet Çelebi – Sivasspor Yöneticisi
Korcan Çelikay – Sivasspor Kalecisi
Bülent Uygun – Eskişehirspor Teknik Direktörü
Ümit Karan – Eskişehirspor Sportif Direktörü
Ömer Ülkü – Giresunspor Başkanı
Olgun Peker – Giresunspor Eski Başkanı
Coşkun Çalık – Giresunspor Yöneticisi

Yargılamalar sonucunda ilk kararlar ise açıklandığında Türkiyede bir dönem resmen kapanmıştı

İlk yargılamada verilen bazı cezalar
Aziz Yıldırım, şike ve teşvik primi 3 yıl 9 ay hapis, örgüt kurmak 2 yıl 6 ay hapis ve 1 milyon 312 bin TL para cezası (Beraat etti)
Bülent Uygun, teşvik primi 11 ay hapis
Bülent İşçen şike ve teşvik primi 2 yıl 4 ay hapis
Ali Kıratlı şike 1 yıl 10 ay hapis
Gökçek Vederson teşvik primi 5 ay hapis
Ali Yıldırım 1 yıl 1 ay hapis
İbrahim Akın, teşvik primi 1 yıl 6 ay
İlhan Ekşioğlu, şike ve teşvik primi 3 yıl 1 ay hapis, 900 bin lira adli para
Mecnun Otyakmaz örgüt üyeliği, 10 ay hapis, Sivasspor-Fenerbahçe maçı şike eylemi 1 yıl 6 ay hapis
Şekip Mosturoğlu, örgüt üyeliği 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis, şike ve teşvik primi 1 yıl 10 ay hapis
Mehmet Yıldız 1 yıl 3 ay hapis
Sami Dinç 1 yıl 14 ay hapis
Samet Güzel 2 yıl 2 ay hapis
Serdal Adalı 1 yıl 3 ay hapis
Tamer Yelkovan 1 yıl 3 ay hapis
Ümit Karan 7 ay hapis
Yavuz Ağırgöl şike 1 yıl 8 ay ertelemeli hapis
Yusuf Turanlı örgüt üyeliği ertelemeli 1 yıl 3 ay, şike 1 yıl 18 ay hapis
Tayfur Havutçu 1 yıl 3 ay hapis

aradan geçen süre de davalar peş peşe devam etti yeniden yargılanmalar başladı ve bugün 2011 yılının 3 temmuz günü başlayan futbolda şike davası 19 sanığın “şike ve teşvik primi” suçlarından beraatine karar verilmesiyle son buldu

Yani bugünkü mahkeme sonucunun gösterdiği kısaca sonuç şu ki Türk Futbolunda 2010-2011 sezonunda şike -teşvik ve yahut herhangi bir illegal olay olmamıştır.Şikeyle suçlanan kişiler ve  Olaylar tamamen o dönem soruşturmayı yürüten sonrada fetöyle bağlantıları ortaya çıkan savcıların ve hakimlerin bir kumpası idi

Mahkemenin bu kararı üzerine olayın diğer tarafı Trabzonspor yaptığı açıklamayla gerekli yerlere gereken cevabı vermeye çalıştı Trabzonspor kulubünden yapılan açıklama şöyle :

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Şike Davasıyla ilgili verdiği beraat kararlarına yönelik kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ‘tertemiz’ algısı üzerine açıklama yapılma gereği duyulmuştur.

Yıllar önce şike suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılandıklarında ses kayıtlarını, yer tespit tutanaklarını, para trafiklerini inkar etmeyenlerin, hatta bazı sanıkların yargılama sonunda alacakları cezayı da kabul ederek hükmün açıklanmasını geri bırakılmasını sağlamalarına rağmen bugün “aklandık” yönünde açıklamalar yapmasını ‘karakomik’ bulduğumuzu belirtmek isteriz. Ayrıca o dönemki yargılama sonucunda aldıkları cezayı Yargıtay’a taşıyanların ne tapelerin ne de dosyadaki belgelerin sahteliğinden tek satır bahsetmediklerini de yeniden hatırlatmak isteriz!

Dün, kolkola girdikleri vatan hainleriyle kendi tesislerinde maç düzenleyenlerin, onlara forma giydirerek kulüplerine üye yapanların ülkemize yönelik alçak darbe girişiminden sonra bir anda saf değiştirmelerini ibretle izlemiştik. Dün, şike dosyasında inkar etmedikleri belgelere, saf değiştirdikten sonra “kumpas” diyenlerin, “sahte” diyenlerin o belgelerle kulübümüzü UEFA’ya şikayet ederek “Trabzonspor da şike yaptı” acizliğine düşmesini utançla izlemiştik. UEFA’da, CAS’ta, İsviçre Federal Mahkemesi’nde ve TFF’de şike eylemlerinden dolayı ceza alanların, kendi kamuoyuna “çatırdayacaklar” şeklindeki yalanlarını hayretle izlemiştik.

Geçen sürede ne bir çatırdama oldu, ne de bir patlama! Tek gerçek vardı: Fenerbahçe Trabzonspor’a karşı şike yapmıştı!

Bugün, hangi ceza mahkemesinde aklanma sağlanırsa sağlansın sportif yargılamada şike gerçeği değişmeyecektir. Çünkü ceza yargılaması ile sportif yargılama birbirinden farklıdır. Bunu kendilerinin avukatları da gayet iyi bilmektedir.

Mahkemeler toplumun vicdanıdır! Dünyanın gözü önünde 2010-2011 sezonunda Trabzonsporumuza karşı yapılan şike, herkesin malumudur. Şikenin, ceza mahkemesi kararlarıyla ortadan kaldırılamayacağı da aşikardır. Gerek UEFA gerekse CAS’ın kararlarında bu durum net bir şekilde ifade edilmektedir.

CAS’ın 2010-2011 sezonuna yönelik şike eylemleriyle ilgili yaptığı yargılamanın sonucunda hazırladığı gerekçeli kararın 267. paragrafı: “Türk Yargıtayı tüm kişileri aklasa bile, bu durum, verdiğimiz kararı etkilemeyecektir.”

Kamuoyuna saygılarımızla…

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!