Ana Sayfa Gündem 23 Kasım 2020

ÜRETİCİ MAĞDUR,TÜKETİCİ MAĞDUR …

Haberin Yıldızı-

 

Bugün hayvancılık sektöründe çok dolaşan bir cümle kalıbı var. Ne olacakla başlayan soru kalıbı. Besicilerimiz, “Ne olacak bu karkas et fiyatlarının hali?” derken süt üreticileri de  “Ne olacak bu çiğ süt fiyatlarının hali?” demekte. Yine her iki kesimin de ortak deyişi olan “Ne olacak bu yem fiyatlarının hali?” cümlesi de en çok kullanılanlar arasında.

Bunun yanında tüketen de soruyor “Ne olacak hayvansal ürünlerin el yakan pahalılığı nedeniyle bizim halimiz? Biz de başka türlü soralım “Gerçekten ne olacak bu piyasanın hali?”. Üretici ahırında “Ürünüm maliyetinin altında gidiyor, zarar ediyorum, bu gidişle batacağım” diye ağlıyorsa ve tüketici de market rafının önünde ürünlerin pahalılığı nedeniyle alamadığı için ağlıyor ise sektörde yanlış giden bir şeylerin varlığından söz etmek gerekir.

Piyasalarda bu kadar çok ” ne olacak ” sorusu olunca biz de konuyu uzmanına Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet HACIİNCE ye sorduk Başkan Ne Olacak :

Başkan Ahmet Hacıince : Konseyimizin sorumluluk alanı kırmızı et olsa da, süt sektöründeki olumsuzların et sektörüne yansıma özelliğinin bulunması nedeniyle, et ile ilgili konular ele alınırken, süt sektöründeki gelişmelerle birlikte değerlendirilmelidir. İki sektör arasındaki bağıntı, sütün para etmediği dönemlerde kesime giden dişi hayvan sayısında artışın yaşanması, özelikle de et fiyatlarının yüksek olduğu dönemlerde dişi kesim oranının aşırı şekilde yükselmesi şeklindedir. Bu da beslenmiş erkek hayvanların değerinin düşmesine neden olmaktadır. Diğer bir bağıntı ise kesime giden dişilerin birer yavru fabrikası olması hasebiyle besi materyalinde yetersizlik olarak et sektörüne maliyet artırıcı faktör olarak yansımasıdır. Şunu açıkça söyleyebiliriz ki “SÜTÜ KALDIRMADAN ETİ AYAKTA TUTAMAYIZ”. Bizim bugün için endişe duyduğumuz hususlardan biri şu an için süt fiyatlarının üreticiler tarafından tatminkar olmamasına ve sürdürülebilirliğinin ortadan kalkmasına bağlı olarak dişi hayvanların normalin üzerinde bir oranla kesime sevk edilmesidir. Bu konuya özellikle ilgili ve yetkili makamların dikkatini çekmek istiyoruz.

Sığır besicilerimizin “Ne olacak bu karkas et fiyatlarının hali?” sorusuna gelelim. Önce durum nedir diye bakacak olursak, besicilerimiz maliyetinin %5-10 altında fiyatla bile satmakta zorlanıyor. Besicilerimiz, emeklerine mi yansınlar, bir yılı aşkın süredir bağladıkları paralarına mı yansınlar, ellerindeki malı satsalar bile aynı sayıda malı yerine koyamayacaklarına mı yansınlar yada omuzlarına binen ağır banka faizine mi yansınlar bilinmez ama şu belirsizliğin sonunda onların el elde baş başta kalmaya bile razı olduklarını görüyoruz. Ha bugün ha ya yarın fiyatlar artar belki diye hayvanlarını 15 ay beside tutan besicilerimize rastlıyoruz. Sosyal medyada ESK’ nın yüksek fiyat açıklayarak hızlı alım yapacağı yönündeki şehir efsanelerini ve bunu da inanarak paylaşımda bulunanları görünce, besicilerimizin nasıl bir açmaza girdiğini ve sadece duymak istediklerine odaklandığını görmekteyiz. Halen ülke olarak bir miktar ithalata gereksinim duyulurken bu cephedeki soruna duyarsız kalınması halinde bu ihmal, kısa bir süre sonra daha büyük bir ithalat faturasının masamıza konmasına sebep olacaktır. Bilmeyenlerin nasıl olacak bu? Sorusunu cevaplamak için uzun uzun anlatmayalım anahtar kelimeleri verelim geçelim(Üretimden çekilme-arz yetersizliği- perakende fiyat artışları-enflasyon sepeti-tüketicinin korunması-müdahale ve kabarık et ithalatı). Durum bu.

Sorunu dile getirmek ve durumu tespit etmekle kalmak gibi bir düşüncemiz yok elbette. Konsey olarak bu güne kadar şu durumların yaşanmaması için alınması gerekli tedbirleri dile getirdik ve uygulamaya konması için de gerekli mevzuat değişikliği çalışmalarını da yaparak ilgili bakanlığımıza yazılı olarak sunduk. Bunların başında kesimlerde “ KESİM STANDARDI” nın ve “KARKAS SINIFLANDIRMASI” nın bir an önce uygulamaya konulması gelmektedir. Bunun yanında konseyimizin sektöre katkısı yönünden etkinliğinin arttırılması için de mevzuat değişikliği tasarısı oluşturduk ve sunduk. Tabii bunun yanında sektörle ilgili konular hakkındaki şikâyetlerimizi, görüşlerimizi ve önerilerimizi ilgili makamlara sürekli olarak iletmekteyiz. Ümidimizi kaybetmedik sadece her şeyin zamanında ve kararınca yapılmasını arzu ediyoruz. Şu an yine aynı noktaya geldik, besicimizi batırmayalım diyoruz. Önerimiz kararınca bir müdahalenin yapılması. Bu çözüm mü? Hayır. Bu çözüm değil ancak bugün için idame bir tedbir olarak gerekli. Bu yıl gerçekleştirilen Tarım Şurasında belirtilen tüm öneriler hayvancılığımız için iyi bir yol haritası olabilecek niteliktedir. Şura raporunda yer alan tüm önerilerin bir an önce ulusal politikaya dönüştürülmesi en büyük temennimiz olmakla birlikte, özellikle kısa vadede, mutlak surette besi materyalinin yurt içinden temini için gerekli iyileştirici çalışmaların uygulamaya konulması ve ısrarla takip edilmesi, yukarıda bahsettiğimiz üzere kaliteli et üretimine yöneltici sistemlerin uygulamaya konulması, sektörel örgütlenmelerin sorumluluk alanlarının sınırları iyi çizilmiş bir şekilde üretim ve temsil yönünden etkin kılınması, yem fiyatlarındaki kontrolsüzlüğün kaldırılması gibi konularda adımlar atılmasını istiyoruz.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil