Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 28 Kasım 2020

Üretici Özgüvenini Kaybetmesin

Haberin Yıldızı-

 

Fındık piyasasında her gün yeni bir dedikodu her gün yeni bir manipülasyon fındık üreticisinin binbir güçlükle ürettiği ve bir yıl boyunca geçimini sağlayacağı fındığı üreticinin elinden ucuza almak için nerdeyse her gün yeni bir haber piyasalara aktarılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın  28 temmuzda açıklamış olduğu fındıktaki fiyat üreticiler tarafından gayet iyi karşılanmıştı. Ancak son dönemlerde uluslararası piyasada dolar ve euronun artışı ile açıklanan 22 liralık fiyat yetersiz kalmıştır fiatın açıklandığı tarihte dolar kuru 6,88 tl idi,bugün geldiğimiz noktada dolar kuru 7.88 bandında kurlarda bu durum oluşmasından dolayı fındığın kg fiatının Türk Lirası bazında 25 lira, 28 lira olması gerekli. Bir ara 25 liraya çıkan fiyatlar son dönemlerde 23 liraya gerilemiş durumda.

Görüşlerine başvurduğumuz oda başkanları ve yöneticileri Avrupa piyasasındaki bazı alıcıların ülkemizdeki küçük esnafı, fabrikacı, çiftçimizi fiyatta baskı altına alması gibi bir izlenim yaratılmak istensede bunda başarılı olunamadı. Tabii ki bu durumda çiftçimiz de küçük esnafımız da bu oyuna gelmedi. Fiyatlar kademeli olarak yukarıya doğru çıkma eğilimine girdi” diye konuştular.

“REKOLTE OYUNU”

Bazı kişiler veya taraflar tarafından bilinçli olarak  ‘çok yüksek rekolte var’ gibi algılarla çiftçiyi ya da küçük esnafı baskı altına almaya çalışanlar var. Bizim de öngörülerimiz bize şunu gösteriyor: Bu baskı altına aldıkları  fındık fiatının üstünde bir fiyat önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağı bariz bir şekilde görülmektedir. Ülkenin menfaatleri dışında hareket eden kişiler tarafından yurt dışında fındık üretiminin yüksel olduğu algıları oluşturulmakta. Dünyadaki fındığın yüzde 70’ini Türkiye  üretiyorken ve  biz de bu yıl 500 bin ton fındık varsa diğer ülkelerde ne kadar fındık olabilir bunun hesabını iyi  yapmalız.

2021 yılının  Nisan ayında fındık fiyatlarının Avrupa piyasalarında 4 dolardan alıcı bulacağı tahmin edilmekte, Geriye bakıp döndüğümüzde bugüne kadar tahminlerin doğru çıktığı  gördük. Bu konuda da yanılmayacağız. Özgüvenli olmak lazım” dediler.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil