DOLAR 32,5740 0.1%
EURO 35,0387 0.56%
ALTIN 2.427,840,21
BITCOIN 2093853-3.70389%
Trabzon
23°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

“CAN” AZERBAYCAN ZAFER GÜNÜNÜ 8 KASIM OLARAK BELİRLEDİ

“CAN” AZERBAYCAN ZAFER GÜNÜNÜ 8 KASIM OLARAK BELİRLEDİ

ABONE OL
4 Aralık 2020 07:48
“CAN” AZERBAYCAN ZAFER GÜNÜNÜ 8 KASIM OLARAK BELİRLEDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı-

 

Azerbaycan ordusunun 44 gün süren operasyonunda 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmişti.
Ermenistan, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza atmıştı.Bu günü zafer günü olarak ilan eden Azerbaycanda Kırım Haber Ajansının haberine göre bugün bir düzenleme yapılarak zafer günü olarak 10 kasım değil 8 kasım olarak kabul edildi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın yenilgisini kabul eden bildiriye imza attığı 10 Kasım tarihini “Zafer Günü” ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1938 yılında hayata veda ettiği 10 Kasım’ın “Zafer Günü” olarak belirlenmesi kararına tepki geldi. Alınan yeni bir kararla “Zafer Günü”nün 8 Kasım olarak belirlendiği ilan edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev dün 10 Kasım tarihinin “Zafer Günü” ilan edilmesi ve bu günün her yıl kutlanılması yönünde karar aldı. Aliyev ayrıca Azerbaycan ordusunun topraklarını kurtarmak için yürüttüğü operasyonun başladığı gün olan 27 Eylül’ü de şehitleri “Anma Günü” olarak belirledi. Dün itibarıyla imzalanan karara çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından Azerbaycan’ın 10 Kasım yerine başka bir günün tarihi zafer kutlamaları için seçilmesinin daha uygun olacağı yönünde görüş bildirildi. Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Aliyev, Zafer Günü olarak belirlenen 10 Kasım tarihini 8 Kasım olarak değiştirdi.

“AZERBAYCAN HALKI TARİHİ ZAFER KAZANMIŞTIR”

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından, Azerbaycan halkının Atatürk’e olan saygısına vurgu yapılarak yayımlanan değişiklik kararı ile ilgili açıklamada yer alan ifadeler şöyle:

“Ermenistan’ın peş peşe provokasyonlarına ve askeri saldırılarına cevaben 27 Eylül 2020’de Azerbaycan halkı, Ermenistan’ın yaklaşık otuz yıllık saldırı politikasına son vermek ve topraklarımızı düşmanın pençesinden kurtarmak için savaşa girdi. 44 günlük askeri operasyonlar sonucunda Azerbaycan halkı tarihi bir zafer kazanmış ve ülkemizin toprak bütünlüğü yeniden sağlanmıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 2 Aralık 2020 tarihli ‘Azerbaycan Cumhuriyetinde Zafer Bayramı Kurulması Üzerine’ emriyle, Vatanseverlik Savaşında eşi benzeri görülmemiş zaferi sürdürmek için 10 Kasım’ın Azerbaycan’da Zafer Bayramı olarak kutlanmasına karar verildi.

NEDEN 8 KASIM’A ALINDI?

10 Kasım, aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Türk dünyası tarihinde adı altın harflerle kazınan büyük bir şahsiyet olan Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günüdür. Azerbaycan’ı kalbinin derinliklerinden seven ve ‘Azerbaycan’ın neşesi neşemiz, kederi kederimizdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün her Azerbaycanlının gönlünde özel bir yeri var ve onun hatırası Azerbaycan’da büyük bir saygıyla anılıyor.

10 Kasım tarihinin Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olması sebebiyle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Zafer Günü olarak belirlenen 10 Kasım tarihi, 8 Kasım olarak değiştirme kararı almıştır.

Karabağ’ın incisi Şuşa’nın 8 Kasım’da 28 yıllık kölelikten kurtarılması, savaşın kaderinde belirleyici bir rol oynadı. Düşmanın yenilgiyi kabul etmesine ve askeri operasyonları askıya almasına neden oldu. Şuşa şehrinin tarihsel önemi ve işgalden kurtuluşu dikkate alındığında, halkımızın kararlılığının ve gücünün bir zaferi haline gelen bu eşi benzeri görülmemiş bu zafer, Zafer Bayramı olarak her yıl 8 Kasım’da kutlanacak.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!