Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 28 Aralık 2020

Kışın Dalda Kozak Akarını Topla,Yazın Harmanda Fındığını Katla

Haberin Yıldızı-

 

Ordu Tarım ve Orman  İl Müdürü Kemal YILMAZ; “Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun Projesi” kapsamında oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde gerçekleştirilen fındık kozalak akarı ile mücadele çalışmalarına katıldı.

Ordu Tarım ve Orman  İl Müdürü Kemal YILMAZ  ; Üreticilere, fındıkta ciddi verim kayıplarına neden olan kozalak akarına karşı şu dönemde kültürel mücadele çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

Ordu Tarım ve Orman  İl Müdürü Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; “Bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmediği takdirde % 40’lara varan verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Tabii fındığın da önemli hastalık ve zararlıları mevcuttur. Bunlarla da zamanında mücadele etmemiz gerekmektedir. Mücadele etmediğimiz takdirde ciddi verim kayıpları yaşanabilmektedir” dedi.

Kozalak akarının ciddi verim kayıplarına neden olduğunu belirten İl Müdürümüz; “Kozalak akarının 2 formu bulunmaktadır. Bunlardan birisi meyve verecek gözlerde kozalak oluşturmak suretiyle bu gözlerden meyve almamızı engelliyor. Bu kozalaklarla bitkinin yapraksız olduğu yani içinde bulunduğumuz bu dönemde elle toplamak suretiyle kesinlikle yakmadan ve gömmeden bahçede yere atmamız gerekiyor. Kozalak akarının diğer formu ise kozalak oluşturmuyor, bunlar gözleri tahrip edip dökmek suretiyle uç kurmalarına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla her iki formu da fındıkta ciddi zararlara neden oluyor, verim ve kalite kayıplarına sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.

“Bahçelerimizde yoğunluk fazla ve kültürel mücadele ile başarı sağlayamıyorsak mecburen kimyasal mücadeleye başvurmamız gerekiyor” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü Yılmaz ; “Nisan ayının 15’inden sonra Bakanlığımızca tavsiyeli bitki koruma ürünleri kullanmak suretiyle kimyasal mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Üreticilerimizin şu dönemde mutlaka bahçelerini kontrol etmelerini ve mücadele çalışmalarını başlatmalarını öneriyoruz. Kontrol edilmediği takdirde zarar her geçen yıl artacak ve bahçemizde ciddi verim kayıplarına neden olacaktır. Bunu önlemek için üreticilerimizin bahçelerinde gerekli mücadele çalışmalarını yapmaları gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

TRABZONSPOR DÜNYA BASININDA

TRABZONSPOR DÜNYA BASININDA

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil