Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 4 Ocak 2021

FINDIKTA FİAT NEDEN YÜKSELMİYOR…

Haberin Yıldızı-

 

Fındıkta rekolte az, ürün kaliteli, müdahale alımı da yapılıyor TMO alımları da Nisan ayına kadar uzatıldı ancak yine de serbest piyasa da fiyatlar düşük hasattan sonra saman alevi gibi bir yükseldi sonrasında düştü ve sonrasında da  istenilen seviyeye de bir türlü gelmiyor Peki neden?

Nedenleri konusunu incelediğimizde fındıkta yıllardır aynı sebeplerden dolayı bir türlü fındık üreticisi ürettiği fındıkta söz sahibi olamıyor , arz talep dengesinin fiatlara yansımadığı tek sektör fındık sektörü olarak ortaya çıkıyor.

Fındıkta serbest piyasada tekel koşulları var. Fındık piyasası şeffaf değil, rekabet koşulları yok. Bir “alıcının” belirlediği fiyat ekseninde fındık alımı yapılıyor,İhracatçı  alım fiyatlarına etki yapamıyor,yıllardır sektörde konuşulan konu ise bu durumlarda  fındıkta devlet müdahalesinin zorunlu olduğunu bazı dönemlerde bu müdahale olsada süreklilik arzetmedikçe üretici yine mağdur olmakta.

Fındıkta ürün çok olunca fiyat az olacak ürün az olunca fiyat çok olacak mantalitesi yok mesala bu sezonda bile ürün az fiyat da az.  Fındıkta en büyük sorunlardan biri satıcının çok alıcının ise  birkaç tane olması asıl sorunun kaynağı biraz da bu . Bu durumun değişmesi için devlet TMO veya  FİSKOBİRLİK aracılığı ile  her zaman fındık üreticisinin  bir tarafında olmalı ve piyasaların sıkıştığı dönemlerde  müdahale alımı yapılmalı.

Fındıkta kalıcı  çözüm için ise alıcı sayısını artırmaktan geçiyor . Yerli sanayicinin desteklenmesi gerekiyor. Hatta yerli firmaları bazı hibe ,teşvik ve krediler verilerek bu işlere özendirilmesi gerekiyor.

Geçmiş dönemlerde Necmettin Erbakanın bu konudaki sözü bu günlerde çok önem arz ediyor ” eğer bu fındık israilin elinde olsa idi eczanede receteyle satılırdı ” demişti, fındık Türkiye’ye önemli miktarda döviz geliri getiren hem tarım hem de sanayi ürünü. Böyle altın bir ürünün bir yabancı firmanın tekelinde olması fiyatların olması gerektiği yerde olmamasının asıl sebebidir. O nedenle Tarım Bakanlığı’nın acilen kendi markalarımızı yaratması gerekmektedir,

şimdi soruyorsak fiyat neden istenen seviyede değil neyi eksik yaptık ki fiyat bir türlü hareketlenmiyor bunun cevabı üreticide değil sorumlusuda üretici değil . Üretici hiçbir şeyi eksik yapmadı. O yapacağını yaptı. Ürününü hazırladı.Devlet bu sorunun cevabını vermeli sadece bu yıl için değil ileriki yıllar içinde fındıkta kalıcı çözümler bulmalı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Etme, Bulma, Dünyası!

Etme, Bulma, Dünyası!

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil