Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 26 Ocak 2021

ÇİFTÇİ SOYULUYOR….

Haberin Yıldızı-

Doların düşmesine rağmen, gübre fiyatlarının artışını sürdürmesine anlam veremediklerini dile getiren KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Benim söylemlerim bir ihbardır. Çiftçiler, soyuluyor” dedi

Tarımsal üretimde önemli bir girdi kalemi olan gübre fiyatlarında son 1 yılda yüzde 90’a yaklaşan artışlar yaşandı.Farklı zamanlar ve ürünler için farklı gübreler kullanan çiftçi, gübre girdisini karşılamakta zorlanıyor. 20 Ocak 2020 tarihinde 1,650 TL/ton seviyesindeki üre gübresi, 21 Ocak 2021 itibariyle yüzde 82 artarak bugün 3 bin lira düzeyinde seyrediyor. Üretici, bu duruma tepki gösteriyor.

GÜBRE ALMAYIN, SATICININ ELİNDE KALSIN

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Söylemlerim, ihbar olarak kabul edilmeli” diyerek, konuşmasına başladı. “Çünkü hem çiftçi soyuluyor, hem de ekmek tüketen vatandaşlarımız soyuluyor” diyen Bestil, “Gübre, dolar düşerken de zamlanıyor, dolar çıkarken de zamlanıyor. Dolar, 8.5 TL iken üre gubresi 2 bin 400 TL’idi. O zaman ‘gübre neden bu kadar pahalı’ dediğimizde, ‘gübre, dolara bağlı olduğu için yükseldi’ diyorlardı. Şimdi dolar 7.40 TL. Üre gübresi 3 bin TL oldu. Gerçekten bu işe şaştık kaldık. Çiftçi arkadaşlarıma sesleniyorum; ortada ekin de yok zaten. Kuraklıktan dolayı tohumun yarısı çıktı, yarısı da bozuldu. Satacağınız buğday, ödeyeceğiniz gübre parasını karşılamaz. Gübre almayın, satıcının elinde patlasın” şeklinde konuştu.

ARTIK KİMSE PAHALI EKMEK TÜKETMESİN!

2020 yılının Temmuz ayında buğday hasadının ülke genelinde yapıldığını hatırlatan Başkan Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buğdayı, ortalama ton bin 600 TL ile bin 800 TL arasında sattık. Bu, bir iddia değil, ispattır. Konya Ticaret Borsası (KTB)’de satılan buğdayı, kimin aldığı, buğdayı kimin sattığı kayıtlıdır. İsteyenler gider öğrenir. Ayrıca buğdayı satın alan un sanayicisinin muhasebe bölümünde de çiftçiden alınan buğday faturaları 5 yıl saklanır. İsteyen oradan da öğrenir. Un sanayicisinin hammaddesi, buğdaydır. Buğdayı deposuna boşaltırken, boşaltma parasını da çiftçiden keser. Almış olduğu buğdayı un yaparken kullandığı elektrik masrafı bir asgari ücretle çalıştırdığı işçisi bir de çuval maliyeti var. 100 kilogram buğdaydan 75 kilogram un çıkar. 20 kilogram da kepek çıkar. 5 kilogram kırık buğday, ot ve çöp çıkar. Kepek yaklaşık 2 bin TL’ye satılır. Un da 3 bin 500 TL’ye satılr. Unun maliyeti, yüzde 5 yüzde 7 olsun. Aradaki fiyat yüzde yüz. Un fiyatlarının bu kadar pahalı olmaması gerekir. Bu durum, ekmek yiyen tüketiciyi de sömürmektir. Biz, kimsenin parasına puluna bakmıyoruz fakat biraz vicdanlı, merhametli olmak gerekir. Buradan TMO Genel Müdürümüze sesleniyorum; bari buğday yerine un ithali yapın. Un fiyatları, şeker fiyatını yakaladı. Artık kimse pahalıya ekmek yemesin.”

Kaynak:Tarimormanhaber.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil