Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 14 Şubat 2021

FINDIKTA SİGORTA PİRİMİNİN %50 SİNİ DEVLET KARŞILIYOR

Haberin Yıldızı-

 

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK)  Genel Müdürü Turgay Çakmak, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde geçmesi nedeniyle şubat ve mart aylarında yaşanabilecek olası zirai don olaylarının da habercisi olduğu ifade ederek fındık üreticilerine sigorta yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

FİSKOBİRLİK Sigorta ve Aracılık hizmetleri vasıtasıyla yaptırılabilen, ‘’Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası’’ içerisinde yer alan fındık ürünü sigortası başvuruları 2 Kasım 2020 tarihinde başladığını belirten yetkililer . Mart ayına kadar başvuru işlemleri devam edecek olan sigorta kapsamında, bölgemizde yer alan fındık üretim alanlarında değişen iklim koşulları nedeniyle dolu, don, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı fındık üreticisinin gelir kaybına uğramasının önüne geçilecek. Üreticiler tarafından yaptırılacak ‘’Bitkisel Ürün Sigortalarında’’, poliçede yazılı primin %50’si Devlet tarafından karşılanacak, don olayı teminatında ise primin 2/3’ü devlet tarafından yatırılacak.dediler

FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Turgay Çakmak,ise  yaşanan iklim değişikliklerinin fındık için büyük bir tehlike arz ettiğini, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin üreticiler açısından iyi olmadığını belirtti.

Çakmak açıklamasında, “Bu yıl sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Soğuk geçmesi beklenen kış aylarında adeta yalancı bir bahar yaşıyoruz. Bu durum fındıkta püs ve olgunlaşmanın daha erken tarihte oluşmasına neden oluyor. Normalde Mart ayının ortalarında gerçekleşen doğum işlemi, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle Mart ayı başına kayabilir. Şayet Mart ayında sıcaklıklar mevsim normallerine dönerse, fındıkta don riski oldukça yüksek. Bu nedenle üreticilerimiz devlet destekli bitkisel ürün sigortasını kesinlikle yaptırmalılar. Bu şekilde yaşanabilecek olası don tehlikesine karşı üreticilerimiz kendilerini güvence altına alabilirler.

Yaşanan sıcaklıklar normal değil. Bölgemiz özelinde zaten son birkaç yıldır yağış rejimlerinde ciddi dengesizlikler yaşanmakta. Bir ayda yağması gereken yağmur bazı bölgelerde bir günde yağıyor. Bu da heyelan ve sel gibi doğal afetlerin yaşanmasına neden oluyor. Üreticilerin yaptıracakları devlet destekli bitkisel ürün sigortası ile bu tür felaketlere karşı da kendilerini güvence altına alabilirler. Bu nedenle, özellikle bu yıl tüm üreticiler ürün sigortası yaptırmalı” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ise fındıkta devlet destekli tarım sigortası desteklerinin devam ettiğini belirterek üreticilere 10 Mart’a kadar ürünlerini sigortalatarak güvence altına almalarını tavsiye etti. Karan, bugünlerde bahçelerde fındığın ilk nişanesi olan karanfillerin de açmaya başladığını kaydederek “Önümüzdeki mart ve nisan ayı fındık için en riskli ay. Bugünden ürünümüzü güvence altına alırsak rahat bir dönem geçirmiş oluruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil