DOLAR 32,5740 0.17%
EURO 34,8955 0.65%
ALTIN 2.434,690,09
BITCOIN 21705911.03804%
İstanbul
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:59

AKŞAMA KALAN SÜRE

PLASTİKTE HAMMADDE KRİZİ DURDURULAMIYOR

PLASTİKTE HAMMADDE KRİZİ DURDURULAMIYOR

ABONE OL
15 Şubat 2021 00:17
PLASTİKTE HAMMADDE KRİZİ DURDURULAMIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı-

 

Plastik sektöründeki hammadde fiatlarındaki tırmanış engellenemiyor , 6 aylık fiat artışı dolar bazında %100 oldu

Plastik sektörünü hammadde krizinin önlenememesi üzerine  Sektörün içindekiler  geçici ve hızlı çözüm için ithal hammadde vergisinin kaldırılmasını ve yerli hammaddenin tamamen iç piyasaya yönlendirilmesini istiyor.

İthal hammadde tedarik edemeyen, yurtiçinde de hammadde fiyatlarında yüzde 100’e varan artış sektörde krizi tırmandırıyor. Yüksek maliyetler firmaların üretim yapmasını zora sokarken, rekabet gücünü de olumsuz etkiliyor. Hem üretimde hem de ihracatta ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan sektör, üretim ve siparişlerin sekteye uğramaması için ithalat vergisinin kaldırılmasını ve yerli hammadde üreticilerinin tamamen iç piyasaya çalışmasını istiyor.

Plastik sektöründe 4-5 aydır yaşanan hammadde fiyatı artışının plastik mamul üreticilerini zor durumda bıraktığını ifade eden sektör firmaları Bu dönemin asgari zararla atlatılabilmesi için kamu otoritesinin hammadde ithalatında karşılaşılan dışsal maliyetleri azaltacak uygulamalara yönelmesi gerekiyor.” dediler.

Plastik hammadde fiyat artışının hala devam ettiğini ifade eden Ar-Da Plastik Sahibi Hasan Güçmen

Her ne kadar bu artışlar tüm dünyada yaşansa da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için etkisi farklı oluyor. Hammaddedeki fiyat artışı enflasyonu da etkileyecek gibi gözüküyor Plastik sadece ambalajda kullanılmıyor mutfak eşyalarından otomotive, beyaz eşyadan tekstile kadar birçok sektörde kullanılıyor” değerlendirmesini yaptı. Hammadde üzerindeki ek vergilerin bu süreçte askıya alınması gerektiğini belirten Güçmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hammadde üreticilerinin bu süreçte ihracat yerine iç piyasaya ürünleri vermesi çok ama çok önemli. Bu dönemde ihracatçılara ve üreticilere hammaddenin finansmanı noktasında ucuz kredi verilmeli.”

Plastik hammaddesi polietilen( PE) fiyatları Şubat 2020 yılında kilogramı 1.06 dolar iken ağustosta 1.02 dolar olduğunu ifade eden Burak Önder, “2020 kasım  ayında ise 1.43 dolara çıkan polietilen fiyatı yapılan art arda zamlarla şubat başında 1.75 dolara çıktı. Şu anda da 1.86 dolar seviyesinde” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!