Ana Sayfa Bölge, Gündem 15 Şubat 2021

ŞADAN EREN: İŞ DÜNYASININ SESİNİ DUYURMAK ÖNEMLİ

Haberin Yıldızı-                             

 

                                 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren pandemi sürecinin tüm dünyayı olduğu gibi şehrimizi de olumsuz etkilediğini belirterek, STK’ların iş dünyasının sorunlarının çözümü için yaptığı çalışmalara değindi.

Eren “ Pandemi süreci tüm insanlığı sağlık yönünden olumsuz etkilerken ekonomik yönden de pek çok sektörü sıkıntıya sokmuştur. Salgının yayılmaması adına gerçekleştirilen kısıtlamalar şehrimizde de başta hizmet sektöründeki işletmeler olmak üzere pek çok sektörü zorda bırakmış, Körfez ülkelerine bağlı turizm gelirlerinde %75-80’lere varan kayıplar yaşanmıştır.

Süreç içerisinde çeşitli vergi borçları ve cezalar yapılandırılmış, kısa çalışma ödeneği, turizmcilere hazine garantili olarak KGF destekli can suyu kredisi, esnafa çeşitli kredi ve destekler sunulmuş olsa da salgının sonuçlarının büyüklüğü ve hala sürüyor olması işletmeleri, ertelenmiş ödemelerini yapmakta da zorlamaktadır. Devletimiz bu güne kadar gücü nispetinde destekler açıklamış olsa da pek çok işletme bu gün hala eski cirolarının uzağındadır. Trabzon için bu süreçte sevindirici olan fındık sektörünün pandemiden fazlaca etkilenmemiş oluşu, meyve sebze ve deniz ürünleri ihracatında pandemiye rağmen sevindirici rakamların yakalanışıdır.

Bölgemiz maalesef özellikle turizm alanında geçmiş yıllarda yakaladığı artış yönlü döviz girdisini pandemi sebebi ile büyük oranda kaybetmiş, bu girdi noksanlığı iş dünyamızı zincirleme olarak etkilemiştir. Okulların, üniversitelerin kapalı oluşu da başta hizmet sektörü olmak üzere şehrimiz esnafını zor durumda bırakmıştır. Dövizdeki artış, maliyetleri oldukça yukarılara çıkartmıştır.

Bu zor dönemden güç birliği içerisinde çıkmamız şarttır. Türkiye’nin lokomotif gücü olan Türk özel sektörünün düzlüğe çıkması adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz, başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde var gücüyle çalışmış, çalışmayı sürdürmektedir. Sürecin ilk gününden bu güne iş dünyamızın devlet tarafından desteklenmesi ve taleplerinin yetkililere ulaşması adına Sayın Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı ve halen yapmakta olduğu çalışmaların yakın şahidiyim. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’miz Hisarcıklıoğlu liderliğinde 365 oda ve borsadan, derneklerden ve STK’lardan gelen talepleri devletimize ileterek pek çok desteğin açıklanmasını sağlamıştır. Tüm bölgelerle ayrı ayrı telekonferans yöntemi ile görüşülmüş, sektörel toplantılar yapılmış, elde edilen talepler ve çözüm önerileri sınıflandırılarak hükümet yetkililerimizle paylaşılmıştır.

Açıklanan destekler için başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetimizin tüm bakanlarına teşekkürlerimi arz ederim.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve Of Ticaret ve Sanayi Odamız da bu süreçte aktif rol almış üyelerinin ve iş dünyası derneklerinin taleplerini yetkililere iletilmek üzere TOBB ile paylaşmıştır. Talep etmekten yılmamamız gereken zor bir dönemin içerisindeyiz. Bizler, iş dünyasının temsilcileri olarak, sorumluluğumuzun bilincinde mücadele etmeli, temsilcisi olduğumuz tüccarın ve sanayicinin zor gününde yanında olmayı sürdürmeliyiz. Aşılamanın yaygınlaşması ile normalleşme sürecinin hızlanacağına inanıyoruz. Bu süre zarfında yine tedbiri elden bırakmamalı “Maske, Mesafe, Temizlik” kuralına dikkat etmeliyiz.” şeklinde konuştu

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil