Ana Sayfa Dünya, Gündem 17 Mart 2021

“Sessiz Diplomasi”Savaşı Bitirebilir

Haberin yıldızı-

 

Birleşmiş Milletler Suriye özel elçisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uluslararası diplomasinin Suriye’nin 10 yıllık savaşını sona erdirmek için çok önemli olduğunu söyledi.

Geir Pedersen, Güvenlik Konseyi’ne ABD, Rusya, İran, Türkiye, Arap ülkeleri ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere çatışmada etkisi olan kilit ülkeleri bir araya getirmek için yeni bir format oluşturmanın önemli olduğunu söyledi.

Suriye, “Suriyeliler için en önemli sorunların çoğunun Suriyelilerin elinde bile olmadığı, bir neslin en derin uluslararasılaşmış çatışmalarından biri” diye ekledi

Rusya, Suriye ve Türkiye’ye yapılan son ziyaretler ve diğer partilerle siyasi bir sürecin nasıl ilerletileceği konusunda sanal görüşmelerin ardından, “sessiz diplomasi” zamanının geldiğine inandığını söyledi.

Pedersen, Cenevre’den konseye sanal brifinginde, “Zamanla, yeni bir uluslararası tartışma aracı, gerekli diplomasi ve işbirliği için yeni bir uluslararası format yerleştirmeye çalışmamız gerekebilir” dedi.

Daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, henüz bir formata karar vermediğini, ancak “bu yeni uluslararası formatı, çatışmada etkisi olan tüm farklı tarafları getirecek şekilde oluşturmamız önemli” dedi.

Rusya, İran, Türkiye ve ABD’nin Suriye’de askeri olarak yer aldığını ve Arap devletleri, AB ve Çin, İngiltere ve Fransa’yı da ekleyecek beş kalıcı Güvenlik Konseyi üyesinin hepsine ek olarak yeni bir uluslararası çabaya dahil olmaları gerektiğini söyledi.

Pedersen, Biden yönetimi için hala “erken günler” olduğunu ve yeni bir uluslararası format başlatmadan önce tüm taraflarla daha derinlemesine tartışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Benim için kilit nokta, artık tüm bu aktörlerin ciddi bir şekilde oturup hiçbirinin Suriye çatışmasının sonucunu belirleyemeyeceği anlayışına dayalı bir Suriye politikası geliştirmesinin gerekli olmasıdır” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil