Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 24 Mart 2021

SALGINDA 3.DALGA EKONOMİYİDE HASTA EDECEK

Dün ABD piyasaları, vaka sayılarındaki artış ve özellikle Avrupa cephesinde uzatılan kısıtlamaların makroekonomik toparlanma görünümüne ilişkin artırdığı endişeler nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Salgında üçüncü dalga gelişmelerinin ekonomik toparlanma görünümüne ilişkin yarattığı endişelerle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, vaka sayılarındaki artış ve özellikle Avrupa cephesinde uzatılan kısıtlamaların makroekonomik toparlanma görünümüne ilişkin artırdığı endişeler nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izledi. Dün Fed Başkanı Powell’ın Hazine Bakanı Yellen’la Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde yaptığı konuşmada enflasyondaki yükselişin geçici olacağını yinelemesinin ise fiyatlamalarda etkisiz kaldığını gözlemledik. FOMC toplantısının ardından da belirttiğimiz gibi piyasalarda söylemlerden ziyade makro verilerin daha belirleyici role sahip olduğunu görüyoruz. Küresel risk iştahındaki zayıflama nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,62 seviyesine gerilediğini takip ettik. Böylelikle Dow Jones endeksi, Caterpillar hissesinde %3’ü aşan düşüşler nedeniyle %0,94 değer kaybıyla 32.423,15 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de havacılık ve kruvaziyer sektörü hisselerindeki değer kayıplarıyla %0,76 düşüşle 3.910,52 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de teknoloji sektörü hisselerinde görülen satışlar nedeniyle %1,12 düşüşle 13.227,70 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da salgın ilintili endişeler nedeniyle satıcılı seyir hakim. %1,59 seviyesine gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizleri de risk iştahındaki zayıflamanın devam ettiğini gösteriyor. ABD vadeliler cephesinde ise dün yaşanan düşüşlerin ardından bu sabah karışık seyir hakim.

Yurt dışında ABD’de PMI ve dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. ABD cephesinde ayrıca Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Yellen’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacakları konferans bugün de devam edecek. Euro Bölgesi’nde de PMI verilerine ek olarak, tüketici güveni verisi takibimizde olacak. PMI verilerine ilişkin olarak ABD imalat PMI verisinin Mart ayında aylık bazda 0,9 puan artışla 59,5 seviyesine yükseleceği öngörülüyor. Hizmetler cephesinde ise piyasa beklentisi verinin aylık bazda 0,3 puanlık ılımlı artış göstererek 60,1 seviyesine yükseleceği yönünde. Dayanıklı mal siparişleri Şubat ayı verisinin de manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %0,7 ve %0,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde imalat PMI verisinin Mart ayında aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı düşüş kaydederek 57,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisine yönelik beklentiler de verinin 0,3 puan artışla 46 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Dolayısıyla bölge ekonomisinin hizmetler tarafında devam eden kısıtlamalar nedeniyle ABD ekonomisinden negatif ayrışmasını sürdürebileceği tahmin ediliyor. Diğer yandan tüketici güveni Mart ayı verisinin 0,3 puan artışla -14,5 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de büyüme ve çekirdek kişisel tüketim giderleri verilerinin revizyonlarının beraberinde haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 4Ç20 büyüme verisi ve son çeyreğe ilişkin çekirdek kişisel tüketim giderlerinin %4,1 ve %1,4 seviyelerinde teyit edilmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 20 Mart verisine ilişkin piyasa beklentisi 730K seviyesinde bulunuyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Bu Gidişat İyi Değil

Bu Gidişat İyi Değil

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil