Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 3 Nisan 2021

DÜNYA FINDIK POLİTİKASI BİZDEN SORULMALI

Haberin Yıldızı-

 

2020 ve 2021 yılları tüm dünyada olduğu gibi Türkiyedede pandemi koşulları ve artan fiatlar yılı olarak tarihe geçmek üzere pandemi gerekçe gösterilerek bir çok sektörde ard arda fiat artışları yapılmakta bu durumdan ise en çok muzdarip kesim tarım ve hayvancılık sektöründeki çiftçiler olmaktadır.

Karadeniz bölgesinin ekonomik ürünü fındık ve fındık üreticileri de bu kaostan payını almış gibi gözüküyor Devletin  açıklamış olduğu fındıktaki fiyat açıklandığı tarih itibarı ile gayet iyi idi,  Ancak son dönemlerde uluslararası piyasada dolar ve euronun artışı ile açıklanan 22 liralık fiyatın bugün Türk Lirası bazında 27 lira, 28 lira olması gerekirken  25 liraya çıkan fiyatlar dahi son dönemlerde 23 liraya gerilemiş durumda.

Ülkenin menfaatleri dışında hareket eden kişiler tarafından yurt dışında fındık  üretiminin yüksek olduğu algısı yaratılmaya çalışılmakta olup fiatların artmaması için ortamı oluşturulmaya çalıştıkları görülmektedir. Dünyadaki fındığın yüzde 70’ini üreten biz Türkiye iken , biz de 500 bin ton fındık varsa diğer ülkelerde ne kadar fındık var bunun hesabını tüm çevrelerce iyi yapmalı bu algı operasyonuna prim verilmemeli.

Türkiye´nin onlarca yıldır kalıcı bir fındık politikası oluşturulamamış olması  Dünya fındığının yüzde 70´ini üretip bunun yüzde 90´ınını da ihraç eden bir ülke olarak otoritelercede yadırganmaktadır, eğer dünya üzerindeki en büyük üretici siz iseniz ve birde fındık politikanız yoksa her sene rüzgara göre fındık tartışmaya bu ülke devam edecektir.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz yetkililer  “Fındık fiyatında bir alt çizgi bir de üst çizginin olmasını, alıcının da, satıcının da, müstahsilin de ihracatçının da bu çizgiye göre politikasını belirlemesi gerektiğine dikkat çektiler “ alt çizgi 3 dolar, üst çizgi ise 4 dolar olmalı. Fındık fiyatı 3-4 dolar arasında gidip gelmeli, çünkü ürettiğiniz ürün dünya pazarına satılan bir ürün çünkü dünya üretiminin %70 ini üretiyor bunun da %90 nı dünyaya sattığımız bir ürün olan  fındıktan bahsediyoruz. Dünyada fındıkta tekeliz ve çoğunu ihraç ettiğimiz üründen bahsediyoruz.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil