Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 4 Nisan 2021

“DRAKULA” KABUSU GERİ DÖNDÜ

Haberin Yıldızı-

 

Trabzon’da dadandığı fındık bahçelerinde dalların kurumasına neden olan Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği (drakula)hızla yayılıyor.

Trabzonda 2014 yılından beri  musallat olduğu fındık dallarına zarar veren böcek türü, son günlerde ise Akçaabat ,Maçka ve  Ortahisar ilçelerine yakın olan Mağmat boğazı ve esiroğlu mahallesi  mevkiinde bazı fındık bahçelerinin yanı sıra tarım arazilerinde görülmeye başlandı.

Hızla etrafa yayılan ve başlatılan biyolojik mücadelenin sürdüğü böcek türü, kök kısmını yakın noktalardan oyuklar açıp larvalarını bıraktığı fındık dallarının kısa sürede kurumasına yol açıyor. 2 bin dekardan fazla alanı tehdit eden ‘Drakula’ böceğinin fındık bahçelerine zarar vermemesi için alanda bakım kontrol ve söküm işlemleri yapılmaya devam ederken böceğin tespit edildiği fındık bahçelerinde önce söküm sonrada yayılma riskini ortadan aldırmak için yakılma işlemi yapılıyor

Tespit edilen ve karantina altına alınan alanlar için nasıl bir uygulama yapıldığını ve sonuçları konusunda fikirlerine başvurduğumuz yetkililer ise  ” tespit edilen ve sökülen bahçelerin bulunduğu alanlar karantina altına alınmakta ve 5 yıl karantina kurallarını harfiyen tatbik etmeli derken şu anda da daha önce karantina ya alınmış bahçelerin olduğunu söylediler.”

“Şu an karantinada olan ve bu senede karantinaya alıncak  bölgelerde 5 yıl karantinanın gerekleri uygulanacak. Ürünler sökülecek ve orada bir daha dikim yapılmayacak. 5 yıl sonra dikimlere başlanacak ve 5 yıl da fındığın gelişmesi mahsul verecek boyuta ulaşması beklenecek. Çiftçinin burada 10 yıllık bir kaybı var.

Çiftçilerin kesinlikle desteklenmesi gerekiyor. 10 yıllık bir süreç söz konusu, çiftçi 10 yıl bahçeden uzak kalırsa hem maddi olarak etkilenecek hem de bahçeden kopmuş olacak dediler.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil