Ana Sayfa Gündem 12 Nisan 2021

HOŞGELDİN 11 AYIN SULTANI

Milyonlarca Müslüman için beklenen gün geldi. Kuran-ı Kerim’in indirildiği, bin aydan daha hayırlı olan Ramazan-ı Şerif bu gece başlıyor.

Sabır ayı olarak bilinen Allah’ın bize verdiği nimetlere şükretme imkanı sağladığı bu anlamlı ayda vatandaşlar oruç tutmaya başlayacaklar sahur vakitlerini öğrenmek istiyor.

Diyanet İşleri’nin resmi internet sitesinden yayınlanan imsakiye takvimine göre 30 günlük iftar ve sahur vakitleri belli oldu.

Ramazan Başlangıcı: 13 Nisan

Arefe Günü: 12 Mayıs Çarşamba gününe denk geliyor.

Ramazan Bayramı 1. gün: 13 Mayıs Perşembe

Ramazan Bayramı 2. gün: 14 Mayıs Cuma

Ramazan Bayramı 3. gün: 15 Mayıs Cumartesi

SAHURDA HANGİ DUA OKUNUR?

Peygamber Efendimiz meaIen buyuruyor ki: “Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah’ımız… Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe… Âmin…”

Sahur duası: “Allahümme inni es’elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey’in en tağfirali”

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

İbadetin önemli unsurlarından biri niyettir. Niyet, ibadetin kabulunun ön şartı olarak görülmektedir. Buradan yola çıkarak niyetsiz amellerin ibadet değeri kazanmayacağını söyleyebiliriz. Niyetin kalben olması önemlidir. İbadete başlamadan önce kişinin inanarak, bilinçli bir şekilde niyet etmesi gerekir. Burada niyetinizi dillendirmeniz, niyetinizin dışa vurumudur. Oruçta da aynı şekilde kalben niyet etmek gerekir. Ancak niyet her zaman dille olmaz.

Oruç için niyet vakti akşam namazı vaktinin gelmesiyle başlar. Kimi zaman sahura kalkar ancak dille niyet etmeyi unuturuz. Bu durumda sahura kalkılması fiili bir niyettir. Niyetinizi yaptığınız fiille belli edersiniz. Öte yandan sahurdan önce niyet eden kişi sahura kalkamasa bile bir bilinç içindeyse niyetli sayılır.

Yani dille niyet etmeyi unutmuş olmak kabul edilebilir kişi aklına geldiği anda niyetini sözlü olarak da yapabilir. Öte yandan Ramazan’ın her günü için niyet edilmesi gerekir. “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir

Yaşadıkları şehirlerde iftar saatleri merak edenler için Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan İmsakiyesini açıkladı. İslam dünyası için en önemli ibadetlerin başında gelen oruç tutma bu gece uyanılacak sahur ile başlayacak. Bizde sizler için 81 ilin Ramazan İmsakiyesini derledik. Aşağıda bulunan adresler üzerinden illerin imsak saatlerini detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Salı günü ilk iftar Hakkari’de açılırken son akşam ezanı Edirne’de okunacak. İşte il il 30 günlük Ramazan İmsakiyesi!

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil