Ana Sayfa Kültür 29 Mayıs 2021

TİSAD BAŞKANI :ŞEHRİMİZE KATMA DEĞER SAĞLAYALIM…

TİSAD Başkanı Murat Çavga Trabzon şehir merkezinde yapımı devam eden yerlerin turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Çavga, “Tarihi Aşağı Hisar Pazarkapı Surlarının doğusu, Kadınlar Pazarı ile Yeni Balıkhane arasında bulunan tarihi taş kemer tünelin tescil edilerek Turizme kazandırılması şehrimize katma değer sağlayacaktır” dedi.

Murat Çavga şunları söyledi:

“Trabzon İli, Ortahisar Belediyesi sınırlarında bulunan ve kuruluşu M.Ö’lere kadar inen Trabzon kalesi ve çevresi, yazılı belgeler ve barındırdığı kalıntılar ile bölgenin en eski yerleşim alanlarının başında gelmektedir.

Kadınlar pazarı ve otopark kazısı sırasında bölgenin en eski olma özellğine sahip rıhtımı gün yüzüne çıkmıştır. Roma ve öncesi dönemde kesme taşlardan yapılmış gemi yanaşma rıhtımı, gemiler için su kanalı, hendek duvarı ,antik sur ve farklı yapı kalıntıları ortaya çıkmış ve arkeolojik kazı yapılarak yerinde arkeopark olarak düzenlenmesi beklemektedir.

Aynı bölgede, Kadınlar Pazarı inşa sahasının bitişiğinde koruma altına alınarak turizme kazandırılmayı bekleyen, Osmanlı Dönemine ait kesme taş ile yapılmış kemer tünel Menfez yapısı bulunmaktadır.

1870-80 dönemine ait Yapı yeni imar çalışmaları ile tamamen kullanım dışı kalmıştır. Güney girişi açık olmasına rağmen çıkış noktası kapatılmış bir biçimde yer altında beklemektedir. Osmanlı tüneli, Kadınlar pazarı kuzeyinde bulunan tarihi han(tescilli) binasının altından başlayıp 70m devam ederek Rüştünün Fırını (Tescilli yapı) altında bitmektedir. Orjinalde 90 mt olan tünelin 20m’lik bölümü 2019 yılında yıkılarak üzerine balıkhane binası yapılmıştır.

Mevcut hali ile İçi temizlenip, gerekli yerlerinde bakım ve onarım yapılır ise; şehrimiz sahilden-antik rıhtıma açılan muhteşem bir tarihi mekan, kültürel etkinlik alanı kazanacaktır.

Osmanlı idarecilerince 1850-70 döneminde Tabakhane deresi taşkınlarını önlemek ve dereyi islah ederek,Mumhane-Çarşı ile Pazarkapı semtleri arasındaki ticari bölgeyi rahatlatmak için yapılmış olan Kuzgundere- Dereboyu tüneli Osmanlı mühendislik eseri, Trabzon ve insanlığın ortak kültür mirası olarak tescillenerek geleceğe taşınmalıdır.

Pazarkapı Kuzgundere- dereboyu tünelinin tescillenerek koruma altına alınması, gerekli bakım ve düzenleme yapılarak turizme kazandırılması hususunda gereğinin yapılması için, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Trabzon Valiliğine, Trabzon Büyükşehir Belediyesine, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne Turizm işletmecileri ve seyahat acentaları derneği adına başvurularımızı yaptık.

Ümidimiz 150 yıllık Osmanlı mirasımızın tescillenmesi, temizlenmesi ve turizme kazandırılmasıdır”.

Kaynak:http://www.ekotime.net

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Vakıfbanktan Kültür Hizmeti

Vakıfbanktan Kültür Hizmeti

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil