DOLAR 32,5709 0.07%
EURO 34,8785 0.02%
ALTIN 2.435,200,23
BITCOIN 21738630.59088%
Trabzon
19°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

ÜRETEN VE ÜRETMEK İSTEYENLERİN YANINDAYIZ…

ÜRETEN VE ÜRETMEK İSTEYENLERİN YANINDAYIZ…

ABONE OL
29 Mayıs 2021 07:21
ÜRETEN VE ÜRETMEK İSTEYENLERİN YANINDAYIZ…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Mayıs ayı ve Haziran aylarının tarımsal faaliyetler için çok önemli bir  ay olduğunu ve bu ay içerisinde tarımsal ürünlerimize teknik ekibine danışarak gerekli tarımsal mücadele ve bakımları yapmaları konusunda çağrıda bulunuyor. Her zaman üreten ve üretmek isteyen Akçaabat’lı  tüm üreticilerin yanında olduklarını belirtiyor.

Akçaabat Ziraat Odası  Teknik Hizmetler Birimi Personellerimiz  pandemi kuralları çerçevesinde üretici ziyaretlerine devam ediyor. Üreticilerimize bu ay içerisinde yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede  bulundular. Bu ay fındık bahçeleri için  hem fındık hastalıkları hem de fındık zararlıları açısından büyük önem taşımaktadır.  Bu hastalık ve zararlılarla mücadele etme zamanıdır. Havaların ısınmasıyla  fındık zararlıları , sıcaklık ve neminde artmasıyla külleme hastalığı ortaya çıkmakta ve fındıkta ekonomik  kayıplara neden olmaktadır.  Ayrıca fındık bahçelerinde büyüyen yabancı otların mücadelesi de gereklidir.  Bu yabancı otlar bitki besin maddesine ortak olup fındık bitkisinin kullanacağı besin maddelerini kullanır.  Bunun yanında yabancı otlar bahçe içerisinde hava hareketini engeller ve toprakta önceden var olan mantari hastalıların çoğalması ve yayılması için ortam hazırlarlar. Külleme hastalığı  önce topraktan yabancı otlara,  fındık dip sürgünlerine oradan da ağacın diğer dallarına geçmektedir. Zamanla fındık çotanakları üzerinde de kendini gösterir. Ve yapraklar üzerinde önce sarımtırak renkler ve devamında  beyaz tozlanmış gibi hal alır , ardından bulaşık yapraklar gevrekleşir ve dökülür.   Mekanik mücadele olarak yabancı otların  kesilmesi ve imkan varsa bu otların toprağa karıştırılması gerekir  bu şekilde yeşil gübreleme de yapılmış olur.   Kimyasal mücadele olarak  yaprak gübresi de ilave edilerek bu etken maddeli ilaçlar  kullaılabilir  ( 200 g/l Boscalid + 100 g/l Kresoxim-methyl , 250 g/l Fluopyram+ 250 g/l Trifloxystrobin ). Buna ikame olarak kozalak akarı ile mücadelede kullanılan ilaçlar da kullanılabilir. Bu mücadelede  Kalsiyum  Polisülfür veya  % 80 kükürt içerikli kimyasal ilaçları kullanabilirler.  Bu uygulamada kullandığımız  ilaçlarla aynı zamanda külleme ile de mücadele etmiş  oluruz.  (Not: Bu kükürt içerikli ilaçları sadece tek olarak uygulayınız. Diğer kimyasal  ilaç ve yaprak gübreleri ile karıştırmayınız).

Yine bu ay içerisinde  ekonomik zararı çok fazla olan fındık kurdu ve yeşil kokarca ile de mücadele edilmelidir. Önereceğimiz kimyasal ilaçlar her iki zararlı içinde etki etmiş olur. Fındık meyvesi mercimek tanesi iriliğine  geldiğinde ve arazide yapılan çalışmalarda 10 ocaktan en az 2 ergin fındık kurdu görülürse ilaçlama yapılmalıdır.  Kimyasal mücadelede  Thiacloprid&Deltamethrin  ,   100 g/l Alpha-Cypermethrin  etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.( Bu ilaçlar sıvı ya da toz sulandırılabilir yaprak gübreleri ile karıştırılabilir.)

Ceviz bahçelerinde de yapılan incelemelerde ceviz antraknozuna rastlanılmış olup gerekli kimyasal mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Kimyasal mücadelede Maneb 80 WP  vb.  etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.

Bu ay içerisinde ve Haziran ayında  önemli bir konuda fındıkta bitki beslemedir. Yazlık gübre uygulamasının son turunu bu zaman diliminde  vermemiz gerekir. Kompoze gübreler (20-12-15+me (çotanak fertil) , 15-15-15+çinko , 25-5-10 entec vb. ), Organomineral gübreler  ve (% 46 Üre, % 26 N , % 21 AS… ) Azotlu gübreler tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilebilir. Ayrıca bu dönemde toprak ph durumuna göre kalsiyum nitrat veya kalsiyum sülfat içeren gübreler bitki kök bölgesi dal iz düşümüne göre verilmelidir.   Bununla birlikte içinde  bor, çinko, demir , bakır, magnezyum vb.  element içeren yaprak gübreleri de yapraktan sırt atomizörü  veya taşınabilir hortumlu pülverizatör ile  bitkiye  uygulanmalıdır.

(Not:  İlaçlama yapılan bahçelerde en az 10 gün süreyle hayvan otlatılmamalıdır.)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!