Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 14 Haziran 2021

BAKAN PAKDEMİRLİ: “YETİŞTİRİCİLERİMİZİ YÜKSEK YEM MALİYETLERİ ALTINDA EZDİRMEYECEĞİZ”

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, besici yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceklerine vurgu yaparak “Yem piyasalarındaki olağanüstü artışlara müdahale ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO alım fiyatlarının 17 Mayıs tarihinde açıklandığını belirten Bakan Pakdemirli “Bu bağlamda ekmeklik buğdayın tonu yüzde 36 artışla 2.250 TL, makarnalık buğdayın tonu yüzde 36 artışla 2.450 TL ve arpanın tonu yüzde 37 artışla 1.750 TL olarak belirlendi” dedi.

AÇIKLANAN FİYATLARI ÜRETİCİLERİMİZ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Açıklanan bu fiyatların üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandığının altını çizen Pakdemirli “Ancak kuraklık nedeniyle oluşan rekolte kaybı ve dış piyasalar bahane edilerek borsalarda düşük tonajlardaki işlemlerde yüksek fiyatların oluştuğunu gözlemledik. Özellikle iki önemli yem hammaddesi olan arpa ve mısırda yaşanan fiyat artışları ve spekülatif amaçlı stoklama faaliyetleri tüketicilerimizin yanı sıra besici ve yetiştiricilerimizi de olumsuz etkileyecek aşamaya geldi” değerlendirmesinde bulundu.

SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ GÖREBİLMESİ AMACIYLA BUĞDAY VE ARPA SATIŞ FİYATLARINI BELİRLEDİK

Bu olumsuz etkiyi bertaraf etmek, hububat ve yem piyasalarının düzenlenmesi için bugüne kadar alınan tedbirlere değinen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Toprak Mahsulleri Ofisince 2020/21 sezonunda besici ve yetiştiricilerimiz başta olmak üzere yem piyasalarına yönelik uygun fiyatlı yaklaşık 1,8 milyon ton arpa ve mısır satışı yaptık. 2021/22 sezonunda ise alım fiyatlarının ilan edilmesinden sonra, sektörün önünü görebilmesi amacıyla buğday ve arpa satış fiyatlarını belirledik. Ekmeklik buğdayın tonunu 2.450 TL, makarnalık buğdayın tonunu 2.650 TL ve arpanın tonunu 1.950 TL olarak açıkladık.

Ayrıca ekmeklik buğday talebi üzerindeki baskının azaltılması amacıyla, ekmeklik buğdaydan elde edilen makarna kati ihracatlarını da kayda bağlayarak durdurduk”

GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE PİYASALARA MÜDAHALE EDECEĞİZ

Yem piyasalarının regülasyonu için alınacak ilave önlemler hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli “TMO son olarak Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 450 bin ton arpa ve mısırı besici ve yetiştiricilerimize satışını gerçekleştirdi. Son günlerde yem hammaddeleri piyasasında oluşan yüksek fiyatların yetiştiricilerimizin maliyetlerini olumsuz etkilemesi, et ve süt üreticilerimizin yem maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yoğun talepleri üzerine hızlı ve güçlü bir şekilde TMO üzerinden yem regülasyonu çalışmalarını başlatıyoruz.

Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisinin; mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Bakan Pakdemirli, dış ticaret tedbirleri konusunda da ilgili bakanlıklarla ve kamu kurumlarıyla işbirliği içerisinde gerekli tüm önlemlerin alınacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Yorumlar (1 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

  • Ali demirci :

    14 Haziran 2021-15:21

    Siz önce arpayı mısırı bulun da ondan sonra müdahale edersiniz.önce gübreye müdahale edin

İlginizi çekebilir

BU SEFER OLMADI

BU SEFER OLMADI

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil