Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 27 Haziran 2021

FINDIK FİATI İÇİN ALGI YARATILIYOR …

Her yıl hasat zamanı  olduğu gibi bu yaz da Karadeniz Bölgesi’nde fındık fiyatları vatandaşın en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

Özellikle Trabzon ,Vakfıkebir,Beşikdüzü, Fatsa,Yomra,Arsin,Ordu,Ünye,Terme, Fatsa, Çarşamba, Giresun, Samsun, Sakarya, Düzce gibi fındık üretimiyle ön plana çıkan yerlerde fındık fiyatları ne kadar, fındığın kilosu kaç TL gibi sorular gündeme geliyor.

Geçtiğimiz sezonu istediği fiatlarla geçiremeyen üreticiler bu yıl için biraz merakla biraz da endişeyle açıklanacak taban fiatı bekliyor.Halen elinde geçen sezondan fındığı olan ve satmayan üreticiler dövizin artışıyla geçtiğimiz sezon 27 tl ye kadar çıktığında satmadığına pişman hemde Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan ülkemizde fındığın hakettiği değeri bulamamsından şikayetçiler.

Geçtiğimiz günlerde hiç bir gerçekçi veriye dayandırılmadan (INC) tarafından  790 bin ton açıklanan tahmini fındık rekoltesinin yaratılmak istenen algının ilk adımı olarak göze çarpmak la beraber ardından Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün açıklamaları tamamen kafaları karıştırdı

Her ne kadar muhalefet partileri ve milletvekilleri üreticinin sesi olmaya çalışsa ve fiat 35 tl den aşağı olmamalı dediler. TBMM’de gönüllü olarak oluşturulan Fındık Çalışma Grubuda mecliste bir toplantı yaptı. Fındık üreten illerin milletvekillerinden oluşan çalışma grubunda başkanlığı ise daha önceki yıllarda Fiskobirlik’te Genel Müdürlük de yapmış olan Cemal Öztürk yaptı. Toplantıda fiyatı konuşurken, fındıkta ki tüm kesimler düşünülürken önceliğin üreticinin talepleri olmalı prensibinde anlaştılar.

Tüm bu gelişmelerin ışında Cumhurbaşkanı Erdoğanın geçtiğimiz günlerde yaptığı “üreticinin beklentilerinin farkındayım ” sözleri de üretici yi umutlandırdı.

Şimdi tüm gezler Kurban Bayramı öncesi fındık fiatının açıklanması beklenirken açıklanacak fiat öncesinde algı yapılmamasını isteyen üreticiler  birileri fındığımız üzerinden kendilerine rant sağlamasınlar artık bizde gülmek istiyoruz fındığın maliyeti öyle denildiği gibi 21 tl de değil dalda bize maliyeti 25 tl bu fındığın derken bekledikleri fiatın en az 4 dolar seviyesinde olması gerekliliğini dile getirdiler.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil