Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 6 Temmuz 2021

BOSNA HERSEKLİ ÜRETİCİLERİ DESTEKLERKEN KENDİ ÜRETİCİMİZ UNUTULUYOR

ESK yerli üreticiden 36 liradan et alırken Türkiye Bosna Hersek’ten 52.5 liradan 1500 ton et ithal edecek. Türkiye bu hamleyi Bosna Hersekli üreticileri desteklemek için yapacak.

Milli Gazeteden Sadettin İnan’ın haberine göre  Türkiye, sosyal proje kapsamında Bosna Hersekli üreticileri desteklemek için ihtiyacı olmadığı halde bu ülkeden bu yıl ilk planda 1500 ton eti 5.10 Euro’dan yani 52.5 liradan ithal edecek. Ancak ESK, artan yem maliyetlerinden dolayı zor günler geçiren yerli üreticinin hayvanını ise 36 liradan kesmeye devam ediyor. Bu da kendi üreticimizi öldürürken, kardeş Bosna Hersek’teki üreticilerin desteklenmesinin sorgulanmasına neden oluyor.

Türkiye, sosyal proje kapsamında Bosna Hersek’ten et ithal etmeye devam ediyor. Bu yılın ilk ithalatı için sözleşmeler yapılırken, Et ve Süt Kurumu’ndan da ekipler Bosna Hersek’e gitti. İlk parti etlerin bugünlerde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

BOSNA HERSEKLİ BİR FİRMAYLA ANLAŞMA YAPILDI

Et ve Süt Kurumu, Bosna Hersek’ten yapacağı et ithalatı için Bosnalı bir firmayla anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre ilk planda 1500 ton et ithal edilecek. İthal edilecek etin kilogram fiyatı ise 5.10 Euro olacak.

Et ve Süt Kurumu, ithal edeceği 1500 ton eti, Bosnalı bir firma aracılık yapacak. Hayvanların, Bosnalı bir firmaya ait mezbahada kesilecek olması da helal kesim kurallarına yönelik kaygıları ortadan kaldırması bakımından önemli bulunuyor.

Türkiye, Bosna Hersek’ten ihtiyaçtan dolayı değil, bu ülkedeki üreticilere destek vermek amacıyla bu et ithalatını yapıyor. Ancak burada yaşanan büyük bir çelişki de yerli üreticinin tepkisini çekiyor. Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için kilosu 5.10 Euro’dan et ithal edilirken, bu ithal etin bugünkü kurlar üzerinden Türk Lirası karşılığı 52.5 liraya geliyor. Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bu ülkeden 52.5 liradan et ithal edilirken diğer yandan Et ve Süt Kurumu’nun yerli üretici için karkas kesim fiyatının halen 36 lira olarak uygulanması yerli üretici açısından yaşanan çelişkiyi de gözler önüne seriyor.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil