Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 18 Temmuz 2021

AMAÇ TARLADAN SOFRAYA HİZMET…

Üreticilerin uygun koşullarda finansmana erişimlerinin sağlanması amacıyla piyasadaki değişimleri yakından takip eden Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçilerin yem, motorin, tohum ve gübre gibi tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla 2021 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 600 milyon TL tutarında faizsiz kredi kullandırdı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak tarladan sofraya gıda zincirinin bütün aşamalarında çiftçilere, üreticilere ve vatandaşlara hizmet ettiklerini söyledi.

Tarımsal ürünlerin ekim ve yetiştirme döneminde çiftçilerin tohum, yem, motorin, gübre gibi her türlü tarımsal girdi ihtiyacını kaliteli, güvenilir ve uygun kredi imkânları ile karşıladıklarını belirten Poyraz, “Ekimden hasada üreticilerimize teknik destek sağlıyor, hasat sonrası ise çiftçilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesinde, ürün alımı yaparak üreticilerimizin pazarlama sorunlarına çözüm getiriyoruz” dedi.

Üreticilerin uygun koşullarda finansmana erişimlerini sağlamak amacıyla piyasadaki değişimleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Poyraz, “Ortaklarımızın faiz oranlarında meydana gelen dalgalanmalardan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek amacıyla 2019 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığımızın da desteği ile tarımsal girdilerin sabit oranla kredilendirilmesi uygulamasını başlattık. Şu anda akaryakıt haricindeki tüm tarımsal girdileri sabit oran üzerinden kredilendiriyoruz” diye konuştu.

“Çiftçiye alternatif kaynak oluşturduk”

Kooperatif ortaklarına daha iyi hizmet verebilmek üzere finansman kaynaklarını çeşitlendirdiklerine işaret eden Poyraz, şunları kaydetti:

“Ortaklarımıza sunduğumuz yeni kredi imkânlarıyla çiftçiye alternatif kaynaklar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, kredi kullanan ortaklarımızın ödeme alışkanlığının pekiştirilmesi ve borcunu vadesinde düzenli olarak ödeyen ortakların ödüllendirilmesi maksadıyla Bereketli Kredi adı altında faizsiz kredi uygulaması başlatmıştık. Yine 2021 yılı içinde ortaklarımızın kısa vadeli motorin ihtiyaçlarının faizsiz ve herhangi bir maliyet, masraf, komisyon vb. yansıtılmadan karşılanması amacıyla Hasat Vadeli Motorin Kredisi, ortakların kısa vadeli yem ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Kısa Vadeli Yem Kredisi, üreticilerin Kurban Bayramı öncesindeki yem ihtiyaçlarının faizsiz olarak karşılanması amacıyla da Kurban Vadeli Yem Kredisi gibi yeni faizsiz kredi ürünlerini ortaklarımızın kullanımına sunduk.”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin sağladığı yeni kredi imkânları ve 2021 yılı içinde 800 bini aşkın ortağına sunduğu faizsiz finansman ürünlerinin büyük ilgiyle karşılandığına işaret eden Poyraz, “Sadece 2021 yılının ilk 6 ayında 225 milyon TL tutarında Hasat Vadeli Motorin Kredisi, 165 milyon TL tutarında Kurban Vadeli Yem Kredisi, 130 milyon TL tutarında Kısa Vadeli Yem Kredisi ve 2021 yılının ilk 4 ayında 80 milyon TL tutarında Bereketli Kredi olmak üzere ortaklarımıza yem, gübre, tohum, motorin gibi tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla toplamda 600 milyon TL tutarında faizsiz kredi kullandırdık” diye konuştu.

“Faizsiz kredilerin ağırlığını artıracağız”

Tarımın finansmanında kullanılan kaynakların içinde faizsiz kredilerin ağırlığını artırmak istediklerine dikkat çeken Genel Müdür Poyraz, özellikle üreticinin finansmana erişimini hızlandırmak amacıyla geliştirdikleri faizsiz kredi ürünlerine kooperatif ortaklarının yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

Poyraz, Tarım Kredi tarafından sunulan bu kredi imkanları ile üreticilerin en çok ihtiyaç duydukları girdilere faizsiz olarak ulaştıklarına, bu doğrultuda üretim ve işletme maliyetlerini minimize ettiğine dikkat çekti.

Genel Müdür Poyraz, Tarım Kredi olarak kullandırdıkları toplam krediler içerisinde faizsiz kredilerin ağırlığını arttırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından geliştirilen ve 2021 yılı içinde üreticilerin kullanımına sunulan faizsiz kredi ürünleri;

Hasat Vadeli Motorin Kredisi

Ortaklarımızın kısa vadeli motorin ihtiyaçlarının faizsiz ve herhangi bir maliyet yansıtılmadan karşılanması amacıyla “Hasat Vadeli Motorin Kredi” kampanyası başlatılmış olup, bu kampanya ile ortaklarımıza 6 aya kadar faizsiz motorin kredisi kullanma imkânı sunuldu. Hasat vadeli motorin ve kısa vadeli motorin kredileri kapsamında ortaklarımıza 2021 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 225 milyon TL tutarında kısa vadeli motorin kredisi kullandırıldı.

Kurban Vadeli Yem Kredisi

Üreticilerin Kurban Bayramı öncesindeki yem ihtiyaçlarının faizsiz olarak karşılanması amacıyla 2021 yılı Nisan ayı itibariyle kampanya başlatmış olup, bu kampanya kapsamında hiçbir kredi maliyeti olmaksızın faizsiz olarak 165 milyon TL tutarında Kurban Vadeli Yem Kredisi kullandırıldı.

Yetiştiricilikle uğraşan ve Kurban Bayramını bekleyen küçük ölçekli yetiştiriciler için can suyu niteliğinde olan kurban vadeli faizsiz yem kredi imkanı, ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli üreticilere yönelik hazırlandı. Üreticilerin özellikle pandemi süreci sonrasında piyasada yaşanan olumsuzluklardan etkilenmemeleri, Kurban Bayramına kadar ihtiyaçlarının aksamadan karşılanabilmesi amacıyla düzenlenen kampanyada tarımsal üretimin desteklenmesi suretiyle ortaklarımızın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak ve ülke insanının kaliteli ve sağlıklı gıdaya uygun fiyatlarla ulaşımını sağlamak hedeflendi.

Kısa Vadeli Yem Kredisi

Ortaklarımızın kısa vadeli yem ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2021 yılının ilk 6 ayında toplam 130 milyon TL tutarında ve 3 aya kadar vadeli faizsiz yem kredisi kullandırıldı.

Bereketli Kredi

Kredi kullanan ortaklarımızın ödeme alışkanlığının pekiştirilmesi ve borcunu vadesinde düzenli olarak ödeyen ortaklarımıza teşekkür amacıyla başlatılan Bereketli Kredi projesi kapsamında 2021 yılının ilk 4 ayında 80 milyon TL tutarında faizsiz tohum, gübre, zirai ilaç, motorin ve yem kredisi imkanı sunuldu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil