Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 30 Temmuz 2021

FINDIKTA ÜRETİCİ RAHATSIZ …

Fındık hasadına sayılı günler kala fındıkta fiat beklentisi artarak devam ederken üreticiler neden fındık fiatının hala  açıklanmadığı konusunda endişeli bekleyiş devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Adına Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip SEVİNÇ yaptığı açıklamada :

Birliğimiz Rekolte Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 2021ürünü rekolte tahmininin bu defa kamuoyu ile açıklıkla paylaşılmasına yönetim kurulumuzca karar verilmiştir.

Çotanak sayımının yapıldığı ve 01-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen son çalışmamızda döküm oranı tedbiren % 10 gibi yüksek bir rakam alınmış olup, hemen hasat öncesinde önceden belirlenmiş dallarda bu oran kontrol edilecek ve aykırı bir durum var ise yine kamuoyu ile paylaşılabilecektir. Ancak bugüne kadar hiçbir bölgeden dökülmeye ilişkin olumsuz bir haber gelmemiştir derken hazırlanan listeyide kamuoyu ile paylaşmıştı.

 

Bunun yanısıra Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda ziraat odaları, İhracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, üniversiteler, Fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyeti günlerce sahada çalıştı ve 2021 fındık rekolte tahminini 650 bin ton olarak belirledi.

şimdi ortada ihraçatçıların açıkladığı 815 bin ton fındık rekolte beklentisi karşısında bakanlığın tespit ettiği 650 bin tonluk bir rekolte tahmini var

Şimdi gözler tekrar bakanlığa döndü çünkü Bakanlık tüm illere yazı yazarak 2. kez rekolte için sayım yapılmasını istedi tekrar sayım yapılacak ve bakanlık tekrar bir rekolte açıklayacak

Rekolte neden önemli?
Rekolte yani üretim ne kadar yüksek olursa fiyat o kadar düşük olur. Rekolte düşük olursa, fiyat yükselir.

Türkiye’nin üretimde ve ihracatta söz sahibi olduğu fındıkta uluslararası piyasada fiyat belirlemede etkili olamıyor. Fiyatı daha çok alıcılar belirliyor. Bu nedenle ihracat miktarında rekor kırılsa bile, yıllardır fındık ihracatındaki gelir 2 -2.5 milyar doların üzerine çıkartılamıyor. Fındıktan üretici, Türkiye değil, alıcılar para kazanıyor.

Üreticiler artık bu rekolte oyunundan bıktıklarını söylerken açıklanacak fiatın 35 tl nin altında olmamasını istiyorlar

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil