Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 1 Ağustos 2021

SAMSUN’DA ÖRNEK PROJE …

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan 2021A03- 168656 no’lu  “Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi”nin alt proje faaliyeti olan Suni Tohumlamanın Geliştirilmesi Kapsamında “Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP) ile Samsun’da ayrıştırılmış dişi Jersey ırkı suni tohumlama uygulaması başlatılmıştır.

Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığından Samsun’a gönderilen proje ödeneğinden,  ilk etapta 1200 doz cinsiyeti belli sperma ve gaz alımı gerçekleştirilmiş, Projede görevli serbest veteriner hekimlere spermaların dağıtımı yapılarak serbest veteriner hekimler tarafından uygulanmaya başlanmıştır.

Bu kapsamda, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Çarşamba ilçesi Şenyurt Mahallesinde hayvancılık yapan bir işletmeyi ziyaret etti. Sağlam’a bu ziyareti sırasında; İl Müdür Yardımcısı Bekir KARAOSMANOĞLU,  Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye PINAR ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği şube personeli eşlik etti. İşletmede kızgınlık dönemine gelmiş jersey ırkı ineğe, projede görevli Serbest Veteriner Hekim Ali OSMAN TOMBUL tarafından suni tohumlama yapıldı.

İl Müdürü İbrahim SAĞLAM konuyla ilgili yaptığı açıklamasında: “Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması projesi kapsamında ilimizde uygulanan Jersey Suni Tohumlama Projesi, ilimiz tüm ilçelerinde sahada uygulanmaya başlamıştır. Proje, İlimizde Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odasına bağlı serbest Veteriner Hekimler tarafından uygulanacaktır. Proje kapsamındaki suni tohumlama uygulamalarında yetiştiricilerden hiçbir ücret alınmayacaktır. Etçi ve kombine ırk boğaların spermaları ile suni tohumlama uygulamaları yaygınlaştırılarak kırmızı et üretiminde, canlı ağırlık ve karkas randımanında artış sağlanması ve yetiştiricilerin birim hayvandan elde ettiği gelirin artırılması, Bölge ve Ülke ekonomisine olumlu katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Jersey ırkı ve melezlerinin yaygın olarak yetiştirildiği Karadeniz Bölgesindeki Proje illerinde Jersey popülasyonunun korunması ve ıslahına yönelik Jersey ırkı boğaların sperması ile suni tohumlama uygulaması yapılabilecektir. Hayvansal üretimden elde edilen gelirin arttırılması, üreticilerin ellerinde bulunan düşük verim özelliklerine sahip Jersey ve Jersey melezi ırkların yüksek verim yeteneklerine sahip sütçü sığır ırklarına çevrilmesi ile sağlanabilir. Bunu suni tohumlama ile sağlamak hem kolay uygulanabilecek hem de düşük maliyetli olacaktır. İlimizde son yıllarda yapılan Jersey suni tohumlama sayılarında ciddi bir azalış olduğu görülmektedir. Cinsiyeti belli dişi Jersey spermalarının kullanılmasıyla Jersey ırkı yapılan suni tohumlama sayısının, doğan yüksek süt verimli dişi buzağı sayısının ve ileride anaç olarak kullanılacak Jersey inek sayısının arttırılması projenin hedefleri arasındadır.

Bu Proje sonucunda elde edilecek sütçü özellikli dişi buzağılardan yetiştirilecek damızlık sığırlar sayesinde, ilimizde et ve özellikle süt üretiminde belirgin bir artış elde edilecek, böylece üreticilerimizin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık sektöründen sağlayacakları gelir artmış olacaktır.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil